torsdag den 11. oktober 2007

Denne blogs raison d'etre

Animalsk fedt. Animalsk fedt. Animalsk fedt. Jeg skriver det tre gange for at skrue op for uhyggen med det samme. Er der noget, vi danskere er bange for, så er det netop ... Animalsk fedt. Jeg kender folk, der er så bange for smør, æg og fedtkanter på oksestegen, at de hellere vil køre igennem The Chunnel med en flok selvmordsterrorister på houri-trip end at spise et måltid med blot spormængder af en animalsk fedtsyre. De frygter det som pesten, kort og godt. Og hvorfor ikke? Det er blevet indprentet os fra barnsben, at vejen til hjertedøden er brolagt med rødt kød, kolesterol og korngule æggeblommer!

Animalsk fedt optræder da også som den ene af kun to skurke på Motions- og Ernæringsrådets liste over kostråd, som jeg her har tilladt mig at gengive:

Spis frugt og grønt – 6 om dagen
Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen
Spis kartofler, ris, eller pasta og groft brød – hver dag
Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager
Spis mindre fedt – især fra mejeriprodukter og kød
Spis varieret – og bevar normalvægten
Sluk tørsten i vand
Vær fysisk aktiv - mindst 30 minutter om dagen

Det ser flot ud flere steder, men læg godt mærke til råd nr. 3 og 5. Man anbefaler at spise ris og pasta hver dag og begrænse indtaget af fedt fra mælkeprodukter og kød. Altså, svælg i hvide ris og pasta lavet af raffineret hvede og gå en stor bue uden om din mejerist og din slagter. (Jeg skriver "hvide ris" og "raffineret hvede", fordi MERådet selv præciserer "groft brød". Og når de fremhæver "groft brød" uden at skrive fx "brune ris" og "grovpasta", ja, så må det være fordi, at forbrugeren sagtens kan mæske sig i den gængse ris- eller pasta-variant, hvilket netop er den "hvide, afskallede" ris og den "lyse" pasta baseret på raffineret hvedemel.)

Problemet er, at animalske fedtstoffer måske ikke er den skurk, som vi i mange år har fået fortalt. Og samtidig viser raffineret stivelse - som hvide ris, bagerbrød og almindelig pasta - sig nok at være en ulv i fåreklæder. Det er i hvert fald, hvad en ny amerikansk bog peger på.

Kort fortalt, så beskriver bogen, hvordan rådgivning fra vildledte/elendige forskere i 1960'erne og 1970'erne førte til, at man fra offentlig side valgte at anbefale befolkningen i den vestlige verden at spise mindre fedt og flere kulhydrater for at undgå hjertesygdomme og fedme. Det skete på et tidspunkt, hvor forskningen i stedet pegede på det modsatte: at et for stort indhold af kulhydrater i kosten førte til ... hjertesygdomme og fedme, såvel som insulinresistens og sukkersyge.

Spis med helse!

3 kommentarer:

  1. Og bogen er naturligvis Gary Taubes' Good Calories, Bad Calories, der i Europa har fået titlen The Diet Delusion.

    SvarSlet
  2. Her 4½ år senere har jeg netop læst blogindlægget og har bestilt bogen.

    SvarSlet
  3. Det lyder godt. Den er lang, men givtig. God læsning og godt nytår. Og tak for at minde mig om, at jeg i år har fem års jubilæum. Jeg skriver ikke så meget for tiden, men det kunne være, man skulle få noget mere på skærmen i fremtiden.

    SvarSlet