søndag den 17. august 2008

Beviset alle har ventet på i 100 år (mindst)

Jeg fik nær min Kema Mutter galt i halsen her til morgen, da jeg på Berlingske.dk læste, at det nu var bevist, hvilken kost, der kan forebygge kræft. Spiser man som munkene på øen Athos i Grækenland, løber man en langt mindre risiko for at dø af cancer, hedder det. De har nemlig meget færre tilfælde af kræft dernede - især prostatakræft, som man videnskabeligt har målt på - og er et eksempel til efterlevelse, mener læge Stig Ekkert, der er Berlingerens kilde til historien. Der var nogle få tilfælde af tarmkræft blandt munkene, men to af dem var heldigvis blandt de få, der opfyldte deres proteinbehov via kød (mage til tosser, altså).

Lad os lige ridse menuen op a la Athos'erne, sådan som den beskrives i artiklen:

Masser af fisk, grønsager, olivenolie. Hertil store mængder af frugt og bælgfrugter såvel som kaffe, vin og alkohol samt en form for passiv rygning pga. de mange olielamper og stearinlys. Det fortælles også, at munkene trøstespiser slik, fordi de savner deres familie. 100 dage om året skulle de leve helt vegetarisk, altså uden æg, mælk eller fisk.

Ekkert hæfter sig ved kosten og siger, at det nu endelig er bevist, at sund kost kan forebygge kræft. Hvad det lige er ved kosten, der forebygger, kan han naturligvis ikke svare på. Men det er også lige meget, siger Ekkert:

... fakta er, at disse opskrifter virker. Ingen ved, om man undgår kræft ved at bruge disse opskrifter tre eller fem dage om ugen, men jo flere dage, man bruger dem, jo bedre. Bogen bliver et tilbud om en sundere kost, hvor man efter al sandsynlighed kan mindske sin risiko for kræft ved at følge bogens opskrifter.


Bogen?

Nå, ja, der kommer naturligvis en bog. Fyldt med billeder fra Athos og opskrifter på Rød linsesuppe, Tomatstegt makrel og deslige. Fra Gyldendal til efteråret.

Hm, er der nogen problemer her? Nej, tja, joo ... NÅHR, JA, VED SOKRATES! Man kan jo overhovedet ikke vide, om det er kosten som sådan, der har den forebyggende effekt, eller nogle af de andre parametre.

Skal vi så slet ikke købe den bog, spørger du? Det må du da hjertens gerne, men allerede her kan du få opskriften på hvordan, du kan nyde den samme cancerbeskyttelse som Athosmunkene, kvit og frit.

1. Rejs langt væk fra din familie.
2. Hold dig fra kvinder.
3. Sæt dig hen på den lokale beværtning - en af de små, hvor rygning stadig er tilladt. Bestil en gang sardiner med gemüse, husets vin og en lille skarp til kaffen.
4. Hold dig stadig fra kvinder.
5. Og spis i stedet for Matador-Mix ad libitum.

Det siger sig selv, at den græske undersøgelse ikke har bevist en rygende hattefis. Beviser laver man med kontrollerede dobbeltblindforsøg. Dette observationsstudie fremhæver nogle sandsynlige faktorer, men også den forholdsvis stressfri levevis kan have noget at sige. Eller munkenes fysiske arbejde i marken. Eller den meget solskin, de får (kræft er direkte associeret med et lave niveauer af D-vitamin). Eller deres stærke tro. Eller at de har det skidegodt sammen. Eller 100 andre ting.

Eades rammer sømmet på hovedet

Dagens indlæg fra Dr. Michael R. Eades, hvis blog jeg linker til, handler netop om videnskabelige beviser, og om hvordan sammenhæng eller association ikke nødvendigvis indbefatter årsagssammenhæng. Den bør du lige klikke ind på og læse, hvis du synes, at lige lovlig mange ting 'bevises' hver uge i avisen.

I øvrigt ... en af mine venner havde fire onkler, hvoraf den ene gik med ørering. Denne sailor-wannabe var desuden så uheldig at få sin arm revet af i en centrifuge, hvorfor min ven sidenhen har advaret alle mænd, hvis søskende har børn, imod at gå med ørering.


*Kema Mutter: Hakket oksekød, løg, ærter og karrypasta. Uhm ... Og tak til Monrad og Rislund for 'armen'.

4 kommentarer:

 1. Jeg kan godt følge dig i at det er lidt underligt at denne læge/restaurantør laver denne kogebog, i en tid hvor man i alle medier leder efter den nemme vej udenom cancer.
  Sådan som jeg læste interviewet med ham, sagde han dog, at grundtesen i bogen var at man spiste økologisk og varieret, og at det ikke var nogen mirakelkur.

  I øvrigt en (i mine øjne vigtig) kommentar til din "beviser kommer fra randomiserede dobbeltblindede studier"-bemærkning: Hvis man KUN kan bevise at noget er farligt ved randomiserede, dobbeltblindede clinical trials, så er der absolut INGEN beviser for at fx. rygning er farligt eller at spædbørn lejret på maven har større risiko for krybbedøden.
  Hvordan vil du forresten lave et dobbelblindet forsøg vedrørende kost? "Tja, jeg ved ikke hvad jeg spiser, og det gør ham der har planlagt min kost og lavet min mad heller ikke..."

  SvarSlet
 2. [url=http://kfarbair.com][img]http://www.kfarbair.com/_images/_photos/photo_big8.jpg[/img][/url]

  בית מלון [url=http://www.kfarbair.com]כפר בעיר[/url] - אווירה כפרית, [url=http://www.kfarbair.com/about.html]חדרים[/url] מרווחים, שירות חדרים, אינטימיות, שלווה, [url=http://kfarbair.com/services.html]שקט[/url] . אנחנו מציעים שירותי אירוח מגוונים גם יש במקום שירות חדרים המכיל [url=http://www.kfarbair.com/eng/index.html]סעודות רומנטיות[/url] במחירים מפתיעים אשר יוגשו ישירות לחדרכם...

  לפרטים נוספים אנא גשו לאתר האינטרנט שלנו - [url=http://kfarbair.com]כפר בעיר[/url] [url=http://www.kfarbair.com/contact.html][img]http://www.kfarbair.com/_images/apixel.gif[/img][/url]

  SvarSlet
 3. Munkene lever totalt i cølibat - nul udløsninger - al libido transformeres i meditation og fysisk arbejde - måske derfor ingen problemer med prostata. Hvem undersøger, om der er en sammenhæng der?

  SvarSlet
 4. Det er jo det, som er problemet. Måske er de sundere på TRODS af deres kost - netop på grund af manglede stress. Har nogen lavet en cortisolmåling på dem? Nej.

  SvarSlet