tirsdag den 12. august 2008

Gary Taubes om overvægtens årsager

Er du parat til at få hevet gulvtæppet væk under dig? Så skal du lære Gary Taubes her at kende. Han er en af heltene her på bloggen og tryllebandt i efteråret et helt auditorium på Berkeley-universitetet i Californien med sit foredrag The Quality of Calories: What Makes Us Fat and Why Nobody Seems to Care.

Her præsenterer han en masse af den research, der ligger til grund for hans monumentale og tilbundsgående bog, Good Calories, Bad Calories: Challenging the Conventional Wisdom on Diet, Weight Control, and Disease, der i Europa (eller i hvert fald i England) har fået titlen The Diet Delusion (Gary var ikke vild med nogen af titlerne og foretrak The Alternative Hypothesis. Denne titel mente hans forlægger dog ikke ville sælge nogen bøger, så Taubes foreslog The Quality of Calories, hvorfra kompromiset Good Calories, Bad Calories stammer. Han er dog senere blevet godt tilfreds med titlen, idet dens akronym GCBC lyder ret cool).

Berkeley-foredraget er næsten to timer langt, men rummer mere information om kost og ernæring, end samtlige danske diætister og kostvejledere kan diske op med (okay, hvis ikke samtlige så i hvert fald alle dem, der prædiker tosserierne i De 8 Kostråd). Foredraget er webcastet og som mange andre af forelæsningerne på Berkeley gratis tilgængelige for alle.

Lyt til Taubes, vor tids måske skarpeste skalpel på bakken, og bliv klog, bliv meget klog:

Gary Taubes på Berkeley d. 27. november 2007. Enjoy!


PS - Du skal have Realplayer installeret på din computer for at kunne se webcastet. Den finder du nemt hos Real.com.

2 kommentarer:

  1. Hm, hvad siger Taubes til Richard Johnsons forsknig der siger at det faktisk kun er fruktose, der laver ged i den. og ikke glukosen?

    SvarSlet
  2. Taubes siger, at beviserne er der inden for rimelighedens grænser, for at sukker, altså halvt glucose, halvt fructose, er skurken, når det kommer til hjertesygdomme, fedme, diabetes og stofskiftesygdomme. Det er dog noget, der skal testes nærmere, mener han.

    Det er næsten umuligt, siger han, at finde populationer, der spiser meget stivelse (glukose) og ingen sukker (50 % fruktose). Han fremhæver dog Peter Cleave, der i 60erne fandt en masse fede mennesker, der fik masser af glucose – drak en hulens masse øl med maltose i – men ikke fik fructose – forsagede slik og frugt.

    Det er altså stadig noget, der skal undersøgelse nærmere. Men om det bliver det, er en anden sag. Sukkerfabrikanterne har verdens måske stærkeste lobby!

    SvarSlet