torsdag den 25. oktober 2012

Ernæringschef med fuldkorn på hjernen angriber paleo-stråmand

Politiken.dk kan i dag bringe artiklen Ernæringschef: Stenalderdiæt kan være problematisk. Her ærgrer det Gitte Gross fra DTU, at vi har smidt korn ud af kosten, da vores "fordøjelsessystem er udrustet med enzymer, der sagtens kan nedbryde stivelsen fra kornprodukter.".

Hmm, som om stivelsen var det værste ved kornprodukter. Alle eksperter, der udtaler sig om stenalderdiæt, fortæller, at vi ikke spiser stivelse overhovedet. Det er jo helt galt afmarcheret. Hvor pokker mon de har fået den ide fra?

Paleo får også hug af Huffington Post i gårsdagens Ancient Humans Mostly Vegetarians, 'Paleolithic Diet' Critic Says. Her får vi at vide, at stenaldermennesket i det store og hele - og igennem sin evolution - spiste vegetarisk. Den store mammut var en sjælden nydelse lige som den knasende frø.

Okay, det er så stadig under debat, men hvad er det så lige, at vi på paleo spiser mest af? Nemlig, plantekost. Grønsager, frugt, nødder og frø. Og så lidt kød dertil. Uhm, det er lækkert.

Kritikere af stenalderkosten konstruerer altid en bøvet udseende stråmand, der kun spiser magert kød og træner crossfit. Sådan nogle karle er der sikkert nogle stykker af, men for alle andre handler det om at spise en kost, der gør, at mennesket kan fungere optimalt i alle henseender. Længere er den ikke. Og der hører korn bare ikke hjemme. Med mindre man er en fugl.


5 kommentarer:

 1. For ikke at nævne den hårde medfart som palæo kirurgi fik med på vejen af Rokokoposten. Ha ha!


  http://rokokoposten.dk/2012/10/25/palaeo-kirurgi-far-vanskelig-start/

  SvarSlet
 2. Ja, det er sandt. Det er okay, når det er humor, men irriterende, når det er disse eksperter, som udtaler sig på et løst grundlag.

  SvarSlet
 3. Mon ikke det er tanken om et totalt anderledes landbrug der får kritikerne op af stolen. Forestil jer et landbrug med minimalt med korn, raps og sukkerroemarker men derimod med græsmarker med frit gående dyr, en masse mere skov, en masse frilandsgrøntsager, nøddekrat og valnøddetræer( hvis det skulle være ideelt) Meget af det som Tor Nørretranders argumenterer for i sin seneste bog ...

  SvarSlet
 4. Hvilken bog ? lyder spændende

  SvarSlet
 5. Til Anonym: jeg tror der bliver refereret til Nørretranders bog Menneskeføde.

  SvarSlet