fredag den 25. april 2008

Øh, hvad med det helt åbenlyse råd?

Hvert syvende barn har syreskader på tænderne, hvilket skyldes indtag af sodavand, juice og andre sure drikke. Politiken lister en række gode råd, som kan afbøde dentalkatastrofen, blandt andet at man skal drikke sodavand med "et stort sugerør", så det ikke kommer i kontakt med bisserne, eller drikke det hele på én gang frem for at patte på en flaske dagen rundt.

Det helt åbenlyse råd glimrer dog ved sit fravær: Lad være med at drikke juice og sodavand! Spis i stedet frisk frugt og snup nogle nødder eller noget ost bagefter. Så ikke alene neutraliseres syren fra frugten, men man nedsætter også snackmåltidets glykæmiske indeks.

Og så lige et ord om nødder (ka' ik' la' vær'). Nødder skal ikke spises rå. Læg dem i blød natten over i noget saltvand og tør dem så godt igennem i ovnen ved 65 grader i 12-14 timer. Du kan sagtens lave et kilo ad gangen, og så har du jo til hele ugen. Og husk: valnødder skal opbevares i køleskab - også når de er iblødlagt/tørret. Det er på grund af dens store indhold er flerumættede fedtsyrer. Tjek hende her med de gode nødder ...

8 kommentarer:

  1. Det forekommer mig, at det åbenlye råd du efterlyser faktisk står som det første i boksen til højre for artiklen:
    "Begræns dit forbrug af sure mad- og drikkevarer – især mellem hovedmåltiderne".
    Mvh. Claus

    SvarSlet
  2. Det står der rigtignok. Problemet er simpelthen selve præmisen, at folk absolut skal hælde sodavand indenbords hver dag. Hvis man tager det som en forudsætning, så er det naturligvis et godt råd, at det skal gøres til måltiderne, men det burde man ikke.

    Den præmis er ansvarsløs, ganske som de officielle kostanbefalinger, der siger, at man skal holde sit sukkerforbrug nede på 10 procent af det daglige energiindtag.

    Fra officielt hold burde det lyde, at man ikke skal spise sukker - det burde være den officielle anbefaling. De anbefalede 10 procent blåstempler blot skidtet, som jeg påpegede i min post fra d. 23. april.

    http://kostbloggeren.blogspot.com/2008/04/hvorfor-ikke-anbefale-nul-sukker.html

    SvarSlet
  3. Jeg læser nu ikke rådet om, at man skal begrænse sit sukkerindtag som hverken en opfordring til - eller en blåstempling af, at man drikker sodavand dagligt.
    Der står jo egentlig bare, at hvis man pinedød skal drikke sodavand, så er det bedst for tænderne, at man gør det til hovedmåltiderne.

    Et anbefalet MAKSIMALT forbrug af tilsat sukker på 10 %, mener jeg er ganske fornuftigt, såfremt det ikke er påvist, at personer, der indtager en sådan mængde sukker har signifikant forhøjet risiko for sygdomme som f.eks. diabetes.

    Det er en velkendt at et højt sukkerforbrug kan medføre diverse livsstilssygdomme, men hvis sundhedstyrelsen på den baggrund bandlyste ethvert forbrug af tilsat sukker ville de ikke opnå andet, end at miste troværdighed.

    Og der har du så også svaret på dit spørgsmål: "Hvorfor ikke anbefale nul sukker?".

    Det skal man ikke gøre, fordi der ikke (mig bekendt) er fundet sammenhænge mellem livsstilssygdomme og et MODERAT forbrug af tilsat sukker.
    Hvis man hævder at sukker er gift uden at kunne bakke det op med videnskabelige undersøgelser mister man troværdighed.

    SvarSlet
  4. Selv om jeg sagtens kan være enig med dig i, at sukker er et problem, så er det sagen uvedkommende ifm syreskader. Det er faktisk et af de store problemer i forhold til oplysning, at mange folk tror, at blot de drikker light sodavand, danskvand og lignende, så sker der ikke noget.

    Men det er kulsyren og den lave pH-værdi i alle former for sodavand og danskvand, der skader dine tænder med syreangreb. Og det gør frugt, juice, saftevand og andre sunde eller halvsunde sager uden så meget sukker i øvrigt også.

    mvh
    Jesper

    SvarSlet
  5. ad jesper,
    Jeg er helt på din side.

    ad clf,
    Som det fremgår her på siden, er det min holdning, at kulhydrater som sådan er noget skidt. Alle KH spaltes til glukose, inden det optages i blodet og forårsager en passende insulinudskillelse, med undtagelse af frugtsukker - fruktose - som udgør 50 % af det almindelige hvide sukker. Fruktosen havner direkte i leveren, hvor noget af det omdannes til fedt (de novo lipogenesis: http://www.ajcn.org/cgi/content/full/76/5/911?maxtoshow=&HITS=10&hits=10&RESULTFORMAT=&searchid=1077102153430_1815&stored_search=&FIRSTINDEX=0&sortspec=relevance&volume=76&firstpage=911&journalcode=ajcn#R29).
    Dermed bidrager sukkerindtaget til overvægtsproblemer, og overvægt er som bekendt markør numero uno ift. kræftsygdomme.

    Egentlig er det problem, jeg har med blåstemplingen af 10 % af den daglige energi fra sukker, at det faktuelle indtag ligger på 17 % (i snit; højere hos børn og unge).

    Hvis man brugte Lis Olesen Larsens anbefaling af, hvorledes man fra officiel side burde beskrive sukker (hun er dr. phil. på August Krogh-institutet) ...

    Sukker findes i mange fødemidler, snacks og drikkevarer,
    samt i slik. Det kan bevirke overvægt og fedme ved at stimulere
    til overindtag af kalorier, ved at
    nedsætte forbrændingen af fedt og
    ved at omdannes til fedt. Derfor
    kan det øge risiko for sygdomme
    knyttet til fedme. Det kan også
    give risiko for huller i tænderne
    og for mangel på vitaminer,
    mineraler og kostfibre.


    ... så kunne man med rolig hånd officielt anbefale, at vi helt droppede sukkeret - det ville så måske bevirke, at det reelle forbrug endte nede på de "uskadelige" 10 %.

    SvarSlet
  6. et spørgsmål til dit råd til tilberedelsen af nødder:

    Det lyder lækkert - men mener du virkelig, at de skal tørre i ovnen i 12-14 timer? Det er jo et helt vildt forbrug af strøm, der skal til for at lave lidt snacks så?

    SvarSlet
  7. ad rikke

    Det er jo kun på 65 grader, så det er nok ikke det store, det koster i strøm. Jeg tror dog alligevel, jeg vil undersøge det.

    Som nævnt, kan man lave 1 kg ad gangen, og så er der altså også superlækre nøddesnacks til hele ugen.

    Alternativt, kan man anskaffe sig en dehydrator, hvor den wattmæssige indsats nok er mere koncentreret. Men der skal man også først punge ud til sådan en fætter, og de koster vist 4-5.000 kroner.

    SvarSlet
  8. Hej igen Budzinski,
    Jeg er ikke enig med dig i, at "man med rolig hånd fra officiel side, kan anbefale at man helt dropper sukkeret", da dette som nævnt vil føre til troværdighedsproblemer. De fleste kan sige sig selv, at en tsk. sukker i en enkelt kop kaffe om dagen ikke fører lige lukt i helvede, og hvis sundhedsstyrelsen antydede at det var tilfældet, ville flere holde op med at tage dem seriøst.

    Mvh. Claus

    P.S. Jeg er med på, at sukker kan føre til fedme. Det kan (og vil)alle næringsstoffer, så fremt man indtager flere kalorier, end man forbrænder.

    SvarSlet