torsdag den 24. april 2008

Nok et tågehorn fra det Suhre Uvidenhedscenter

Greens Analyseinstitut har fundet ud af, at flere og flere danskere har fundet ud af, at man skal spise færre kulhydrater af slagsen, som kommer fra pasta, kartofler, brød og ris. 22 procent af os har tænkt sig at spise færre kulhydrater og dermed mere fedt og protein - noget skal der jo i skrutten - og det er dobbelt så mange som for fire år siden.

Se, det er i særdeleshed gode nyheder - tænk, at mere end hver femte har fundet ud af, at de officielle kostråd giver dig en enkeltbillet til overvægt, sukkersyge og hjertesygdomme. Det er fandme flot.

Selvfølgelig var der i den anledning en (velmenende) spadearm fra det Suhre Uvidenhedscenter, der formåede at få franskbrødet ud af munden i så lang tid, at han kunne lade sig interviewe til DR i morges.

Der var naturligvis lagt op til et par uimodsagte løgnehistorier. Først oplyste han os dog om, og jeg citerer ordret: "En af de ting, der er kommet frem i forbindelse med kosten, det er, at man skal fjerne kulhydraterne fra kosten" ... Duh! Medietræning, hallo!

Dernæst beklagede han gudhjælpemig, at man ved at indtage mere fedt og protein risikerer at ødelægge den naturlige appetitregulering og således spise for meget! Hvis der er noget, der smadrer den naturlige appetitregulering, så er det da de hurtige kulhydrater - lige præcis dem, som spadearmen og alle hans kostrådsklodser er i ekstase over (uden pis, de officielle kostråd anbefaler, at man spiser ris, pasta og kartolfer HVER DAG!)

Alle, der har prøvet at spise tre store portioner pasta efterfulgt af en halv liter fedtfattig is OG været sulten 2 timer senere, ved, hvor idiotisk hans udtalelse er. Alle undersøgelser peger på, at protein netop er meget MÆTTENDE pr. kalorie - det har selv Arne Astrup fundet ud af - og at det faktisk er derfor, folk har så let ved at tabe sig på en kulhydratfattig kur.

Til sidst sagde han: "der er ikke noget bevis for, at man skal fjerne kulhydraterne fra kosten for at tabe sig". Sig mig, læser den mand overhovedet medicinske undersøgelser? Som fx denne her fra 2003, der viste, at en kulhydratfattig diæt uden kalorierestriktion kunne hjælpe overvægtige børn. Eller denne her, der viser, at en kulhydratfattig diæt medfører en spontan kalorierestriktion (altså et potentielt vægttab) OG en forbedring af markørerne for hjertesygdom hos overvægtige, men ellers sunde mænd.

Den svenske socialstyrelse har blåstemplet kulhydratfattige kure til behandling af overvægtige og diabetes pga. de videnskabelige beviser. Og også den amerikanske diabetesorganisation anbefaler low-carb som vægttabskur til sukkersyge.

Og DR (og Politiken) - det er altså for nemt blot at give Atkins æren for folks opvågnen. Velunderbyggede bøger florerer om emnet, mest markant af dem alle er Gary Taubes' Good Calories, Bad Calories fra i fjor. Her gennemgår den prisvindende videnskabsjournalist den eksisterende forskning på ernæringsområdet og giver kort fortalt det fedtfattige, officielle ideal fingeren.

Og til at underbygge fingeren til de fedtforskrækkede er der på falderebet denne "bagatel" af en svensk undersøgelse af 28.000 personer, der viser, at fedtindtaget overhovedet ikke spiller nogen rolle i forhold til hjertesygdomme, samt at høj indtagelse af umættet fedt - altså det fedt som kostrådsklodserne vil tvinge ned i halsen på os alle sammen i stedet for smør og fedtkanter - ikke har den fjernest sundhedsmæssige betydning.

2 kommentarer:

  1. Det er egentlig utroligt, at der er en eneste levende japaner/ kineser/ asiat tilbage, med al den ris og alle de nudler, som bliver spist i den del af verden...

    SvarSlet
  2. Jeg siger ikke, at man ikke kan overleve på ris og nudler (æg), men specielt sundt er det ikke. Japanerne får dog andre gode ting som fx miso, grønsager og fisk. Og klarer det, som du antyder, rigtig godt.

    SvarSlet