torsdag den 15. maj 2008

Atkins-fordommene lever og har det godt!

Så er Arne Astrup også kommet på proteinholdet, selv om han alligevel ikke rigtigt vil være ved det. Den danske slankedoktor har stået i spidsen for en stor undersøgelse, der viste, at en kost med et højt proteinindhold (i undersøgelsen tilsyneladende 25 E%) gør det nemmere at holde vægten nede for overvægtige, der har tabt sig.

Trods blåstemplingen af et langt højere proteinindtag end sølle 10-15 procent, som Fødevarestyrelsen anbefaler, kan Astrup alligevel ikke dy sig for at sende en stikpille ud til sin kæphest nr. 1, Atkins-kuren.

Protein-indholdet i denne undersøgelse, siger han, kommer ikke engang tæt på de 50-60 procent, som Atkins anbefalede (sic!). At Atkins så kun anbefalede de ekstremt høje proteinindhold i induktionsperioden (14 dage) og at man hos ham derefter skulle trappe op med grove kulhydrater, er gået hen over hovederne på Arne og hans kumpaner. De klamrer sig til disse forhadte 50-60 E% protein, som var det en redningsplanke.

Lad os lige så en ting fast. De fleste low-carb-kure - selv den fænomenale og veldokumenterede Protein Power - opererer med ca. 40 gram protein pr. måltid, hvilket giver godt 500 kalorier om dagen fra denne fortrinlige muskel- og knogleopbyggende makronutrient. I en 2000 kalorie-diæt svarer det præcis til de 25 procent, som Astrup og Co. fandt fornuftigt.

Slaget står i virkeligheden ved de sidste 75 procent. Her vil enhver low-carber snuppe broderparten i fedt og holde KH-indtaget nede på omkring de 10-15 procent. Sådan en undersøgelse turde Astrup og Co. overhovedet ikke at lave - de er skræmt ihjel ved tanken om så høj en fedtenergiprocent.

Og Fødevarestyrelsen? De har ikke tænkt sig at ændre i deres anbefalinger, før der er almen konsensus om proteinets fortræffeligheder. Som gode gamle Claus Borre ville have sagt: Det er for slapt!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar