fredag den 16. maj 2008

Kom nu ind i kampen, Politiken! Mættet fedt forkalker ikke

Der er masser af fedt i Döner Kebab, og der er derfor, de smager så forbandet godt. Men spiser man to om ugen, er man i fare for at dø inden for ti år.

Ovenstående kan man læse i Politikens netavis, der har sakset en historie fra engelske Daily Mirror om sagen. En diætchef har udtalt sig, og så lytter en godtroende verden. Samtidig skrives der, at en diæt rig på frugt og grønsager kan neutralisere de to kebab'er om ugen!

Ærligt talt - her er tale om to gange forvrøvlet sludder. Selv om det mættede fedt forhøjer kolesteroltallet, er der ingen bevist kausalitet mellem et forhøjet kolesteroltal og forekomsten af blodpropper. Og der er heller ikke nogen undersøgelse, der siger, at det er godt at spise frugt og grønt. Faktisk udgav Kræftens Bekæmpelse sidste år en folder, hvor de anbefalede at folk blev ved med at indtage planterne, selv om de var skuffede over, at man ikke via undersøgelser kunne pege på, at det skulle være specielt sundt - med mindre man er ryger.

For mere info om fedtløgnen kan du tjekke denne video, der er et uddrag af en kommende film. Der er mange flere gode klip af filmen på www.fathead-movie.com. Manden bag hedder Tom Naughton, og han piller også lige filmen Supersize Me fuldstændig fra hinanden, når han er i gang. Det er alt sammen hylende morsomt.

Se og lær og glemt alt om fedthysteriet:

2 kommentarer:

  1. Du kan aldrig bevise at mættet fedt fører til blodpropper. vi indtager alle mættet fedt hver dag, og vi dør ikke alle af blodpropper, altså er det faktisk bevist at man ikke altid får blodpropper af at spise mættet fedt.

    Videnskabens opgave er ikke at bevise noget, men at sandsynliggøre. Du vil måske hellere smide al viden man har om vitaminer, mineraler, enzymer, fedttyper og så videre væk, fordi man ikke med 100% sikkerhed bliver sund af at spise vitaminrig kost og undgå mættet fedt?

    Kl. er over ét, og jeg orker ikke at se den youtubefilm nu, og har heller ikke set Supersize me. Skulle bare lige have det med videnskaben på plads.

    SvarSlet
  2. Hej Anders, og tak for din kommentar. Du har naturligvis ret i videnskabens formål - i hvert fald inden for kostområdet. Man kan naturligvis ikke lave dobbelte lodtrækningsforsøg af betydning med menneske, altså hvor man følger folk helt til døden.

    Jeg er helt på det rene med, at vitaminer og mineraler er nødvendige byggesten, jeg opponerer bare i denne blog imod, at man vedholder at udpege fedtet som den store skurk i sygdomsudviklingen. Politiken havde fx en artikel for et par dage siden om ekskaleringen inden for diabetes. I overskriften var synderen Fed kost.

    Jeg har et blogindlæg, hvor jeg refererer til en stor (28.000plus) undersøgelse, der viste at fedtindtag både i mængde og art var hip som hap!

    I min optik har man foregøglet en hel verden, at mættet fedt er skadeligt - uden at have haft videnskaben på plads. Det er hele humlen i Gary Taubes' bog Good Calories, Bad Calories, som du måske skulle tage op på din udmærkede blog.

    Start med at læse anmeldelsen i NY Times - ikke den, som Gina Kolata har skrevet, men den som et par uger senere var at læse i videnskabssektionen.

    Her er linket: (beklager, at jeg ikke kan gøre det bedre end dette copy-pastede system).

    http://www.nytimes.com/2007/10/09/science/09tier.html

    SvarSlet