tirsdag den 29. juli 2008

Løsningen hedder friland

Hele problemet med dårlig behandling af dyr i de konventionelle landbrug ville blive løst, hvis man omlagde hele skidtet til friland og lod køer og grise græsse frit.

Tænk, hvis vi gjorde det? Så ville Danmark blive kendt som det land, der kunne levere den bedste kvalitet kød i hele verden. Og uden så meget ballade med E-coli-bakterier. En undersøgelse har nemlig vist, at mængden af denne lorte-bakterie reduceres kraftigt, når man går fra fodring med korn til græsser. Læs selv her.

Hvis du i øvrigt læste aviser i dag, så har du måske tænkt dig helt at lægge det røde kød på hylden. Er du derimod ude efter et par argumenter for fortsat at spise bøffer, så læs dette indlæg fra tidligere i dag: Vigtige pointer om rødt kød og kræft. Det sætter historien i et lidt andet perspektiv.

2 kommentarer:

 1. Hvis målet er at kunne brødføde alle og ikke blot de rige, så er den såkaldte "battery farming" et nødvendigt onde. Akkurat ligesom genmodificerede afgrøder er nødvendige (og, i min mening, intet onde overhovedet - tværtimod).

  Der er ikke noget anvendeligt alternativ til "battery farming" og GMO-afgrøder for andre end de, der:

  a) har råd til det, og
  b) har plads og miljø til det, og
  c) har mulighed for at opretholde indtægt med lavere produktion og højere udgifter.

  Summa summarum: et krav om "friland" er en kæp i hjulet på U-landende, både deres interne produktion og deres mulighed for eksport. Det er fint med måde, men "friland" er og bliver en luksus-produktionsmetode og produktet et luksus-produkt, og qua luksus-produkt hjælper det ikke (og kan det ikke hjælpe) de fattige og sultende.

  Så mon ikke der skal modificeres til: "Løsningen hedder GMO-afgrøder og battery farming", så det ikke bliver til utopisk navlepilleri? ;)

  Det skal lige siges, at det ikke er mit eget standpunkt - det er blot en humanitær anke, der ligger lige til højrebenet. Jeg går personligt ind for friland og økologi som luksusvarer, men aldeles ikke som global strategi.

  SvarSlet
 2. Du lyder som en intelligent fyr, der har tænkt over tingene. Det er altid godt.

  Du kender sikkert TED, denne her konference for kloge hoveder forelæser for kloge hoveder om meget kloge ting.

  I dette indlæg:

  http://kostbloggeren.blogspot.com/2008/06/vi-kan-alle-leve-af-kd-se-selv.html

  skriver jeg om Michael Pollans oplæg på TED om, hvordan vi alle kan komme til at leve af kød fra friland. Se det engang - det giver stof til eftertanke. Især, hvis man som jeg regner kød til den mest perfekte menneskeføde.

  SvarSlet