tirsdag den 5. august 2008

Fedtfattig på egen risiko

Tænk dig lige om en ekstra gang, før du tager turen ned ad den fedtfattige vej, som De 8 Kostråd afstikker. En ny undersøgelse viser nemlig, at en diæt med 30 energiprocent fedt (den officielt sanktionerede) var underlegen over hele linjen sammenlignet med en kulhydratfattig diæt.

Indrømmet, der var kun 23 deltagere i undersøgelsen, så den er ikke vildt repræsentativ, men giver alligevel et fingerpeg, der sammen med det vink med en vognstang, som den nylige israelske undersøgelse udgjorde, fører til én og samme konklusion: Spis IKKE brød til. Eller pasta. Eller ris. Eller kartofler (okay, så til nød kartofler en gang i mellem. Et par stykker. Med smørsovs).

Som sagt vandt low-carb over low-fat i de fleste discipliner og vigtigst af alt på kongeetaperne, der i moderne blodprofil-sport er Triglycerider, de små tætte LDL-partikler og C-reaktiv protein (CRP).

CRP er et mål for kroppens inflammatoriske tilstand, men et højt basisniveau, uden inflammation, af stoffet indikerer for hjertesygdom og for højt blodtryk. Her scorede LC efter otte uger en nedgang på 46 procent og LF en stigning i samme boldgade.

Triglyceriderne faldt hos lowcarberne med ca. 20 procent, mens de forøgedes hos lowfat'erne med 4 procent. Og selv om disse tal ikke er statistisk signifikante, så er tallene for de små, tætte LDL'er det i høj og skræmmende grad:

LC: -46 %
LF: +36 %

Efter blot otte uger på diæt, så stod de, der fulgte De 8 Kostråd altså med en markant større risiko for at redde sig en hjertelidelse, end de, der havde smovset sig igennem et væld af gode gamle lowcarb-lækkerier. Er der venligst nogen, der kan fortælle mig, hvor længe vi skal have at vide for vores skattekroner, at vi skal spare på fedtet?


Low Carb - On Planet Earth for 3 million years and counting!

8 kommentarer:

 1. Læsede i Børsen (af alle pladser!) at en kostrådgiver eller læge sagt "Danskernes kost er stædigt altfør kolhydrat- og fiberfattig".

  Så det tager nok laaaang tid inden vi ser nogen højfedt-debat her i Danmark.

  Mvh Eva

  SvarSlet
 2. Damnit, Eva, du er så hurtig på kommentarknappen, at jeg hverken når at få rettet mine stavefejl eller optimeret mine vittigheder ;-))

  Er det i dagens Børsen? Jeg kan ikke finde noget på borsen.dk.

  Mht højfedtdebat, så er jeg sikker på, at The Powers That Be sidder rundt omkring og vrider sig i hænderne over, hvad de skal stille op med det stigende antal argumenter for at forkaste ideen om at spare på fedtet.

  SvarSlet
 3. Det ville være rigtigt fedt : )
  hvis du ville give et par eksempler med lc/hf dage.
  Jeg eksperimentere i øjeblikket med det ... men jeg bliver bare så sulten nogen dage og forstår ikke helt hvorfor.
  Måske fordi jeg går fra moderat kulh. 30-40 %,
  fedt 30-40 % og protein omkring 20 % system
  til nu ingen gryn, sukker og kun 1-2 stykker frugt pr dag.

  Tidligere har jeg ind i mellem spist lidt hirse, Qunoa og brune ris ( max 1 lille portion pr dag), og også ind imellem lidt tørrede bønner da jeg synes kød er lidt dyrt )og nok nærmere 3 stykker frugt pr dag.

  Da jeg ikke spiser kylling ( kan IKKE tåle det) og til dels hellere ikke gris og er meget kræsen med fisk er det godt nok lidt peberet i pris :-) me måske skal jeg bare ha endnu mere smør og fløde :-D

  SvarSlet
 4. Hej Iben,

  Alun Biggart har et rigtigt godt råd på http://www.alun.dk/sund-Morgenmad-Dagens-Vigtigste.asp

  Han foreslår, at man laver en så stor portion aftensmad, at der også er til morgenmad og frokost næste dag, suppleret naturligvis med lidt æg, ost, bær, nødder eller andre nemme ting.

  Mine dage ser som oftest således ud:

  Morgenmad
  5 spejlæg, tomat, løg, broccoli (eller anden grønsag fra i går)
  Kød fra i går med grønsager fra i går
  To dåser sardiner med olien skyllet væk (dårlig kvalitet og solsikkeolie, avoid!)
  To stykker knækbrød (14 g. kh) med masser af smør og masser af ost. Tomat, agurke- og selleristave.

  Frokost:
  Sardiner, rejer med olivenolie og hvidløg, marinerede sild og grønsager.
  En klat leverpostej, pølse (øko, uden nitrit), en pose øko-grønt fra Netto, avocado, tomat, selleri.
  Shake med Skyr (KH-fattig islandsk yoghurt), proteinpulver, kanel, evt. Perfect Sød, kokosolie (et must!)

  Aften:
  Ca. 250 g. kød af god kvalitet.
  Vildlaks, torsk eller 5 æg. Evt. et par kartofler med salt og masser af smør.

  Snack:
  Nødder, Cheddar-stave, fersken, blomme, Mørk choko (mindst 70 procent) og kun ca. 30 gram. Creme fraiche med hakkede nødder og kanel. Og masser af kaffe med UHOMOGENISERET fløde.

  Jeg sørger for at få 40 gram protein pr. måltid efter råd fra dr. Michael Eades, hvis blog jeg linker til. Kvinder af middelstørrelse kan nøjes med 34 gram.

  Inden sengetid tester jeg for tiden en snack med en skefuld kokosolie og en halv banan eller en pære. Har læst engang, at lidt langsomt opløseligt kulhydrat før sengetid gør godt morgenhumøret. Det virker fint!

  SvarSlet
 5. I øvrigt, glemte at sige, at kød i god kvalitet ikke nødvendigvis er dyrt. Bevares, en øko-engelsk bøf i Brugsen koster 300 kroner kiloet, men hvis du handler på nettet og i store mængder, kan du få superkvali til under 100 kr./kilo.

  Tjek freddyogko.dk eller Dalens Økologi eller Helgenaesgaard.dk. Find selv flere leverandører på landkoeb.dk.

  God fornøjelse. Og kylling? Det smager da så godt!

  SvarSlet
 6. Tusinde tak -ja kylling smager super... men det synes min krop bare ikke.

  jeg tror simplethen at problmet er at jeg får for lidt mad og for lidt protein.

  Jeg plejer at ramme 70-90 gram Prpotein pr dag.

  Jeg vejer pt 80 kg - men har en trivsels vægt på 70 kg... så jeg skal jo ha langt mere protein end de de 45 gram pr dag som man siger kvinder skal ha
  Jeg er jo ikke et lille nips :-)

  Jeg plejer at spise 2 æg af gangen til morgen

  eller en portion ymer med lidt skyr i og lidt kværnet hørfrø.

  eller røget fisk eller tun med grønt og crmefraise 38 fra thise

  men jeg spiser sjældent mere end 100 gram kød pr måltid så måske sku jeg prøve 150 gram kød pr måltid ogmed 3 æg om morgenen.
  Heldigvis har jeg selv et par høns... skal vist ha lidt flere nu :)

  Jeg går og venter på at min græs opfedet kø- kalv bliver stor nok til at blive slagtet ( til 65 kr /kg) - derfor er jeg afhængig af butikkernes vanvittige prise....

  Tak igen...

  SvarSlet
 7. Ja, det er ekstremt vigtigt, at du får nok protein, ellers forsvinder dine gode, fedtforbrændende muskler. Jeg ved godt, det kan lyde unaturligt, men hvis du har problemer med at få nok protein indenbords - man skal jo tilvænne sig - så kunne proteinpulver være en mulighed i en overgangsperiode. En lille scoop rørt ud i noget yoghurt med lidt usukret marmelade kan give de ekstra 10-15 gram pr. måltid. Efter min erfaring så ryger både energi og humør i bund, hvis ikke man få tilstrækkeligt protein.

  Må jeg spørge, hvor har du din ko gående og hvordan er det kommet i stand? Svar evt. på

  kostbloggeren
  (at)
  yahoo.com

  Hvem der bare havde høns ... Godt gået!

  SvarSlet
 8. Jeg rodede faktisk lige rundt i mit spisekammer og fandt lidt proteinpulver fra Alun - så det tror jeg lige jeg bruger indtil jeg har vænnet mig til at spise så meget protein.

  Ang kalven/koen så er det en veninde der har lidt kødkvæg for sjov - så der er ikke flere til salg.
  - de går og patter hos mor så længe så muligt også som 6 måneder gamle :)
  - og ja de er fedet lidt til sidst( sidste par uger) med korn ... men det er 1000 x bedre end det man ellers gør.

  SvarSlet