søndag den 3. august 2008

Hvad er den perfekte menneskeføde?

I diskussionen om den perfekte menneskeføde er spørgsmålet, om fedt, protein eller kulhydrat er den foretrukne energikilde for mennesket, helt essentielt. For at få et svar kan man fx se på de potentielle energikilder ud fra et funktionelt perspektiv:

1. Lagerkapaciteten for glykogen, som kan spaltes til glukose, er meget lille.

2. Lagerkapaciteten for fedt er kæmpestor.

3. Fedt indeholder dobbelt så meget energi pr. gram som kulhydrat, hvilket repræsenterer en stor evolutionsmæssig fordel.

4. Mennesket kan klare sig i ugevis uden mad.

5. Når maden udebliver, tærer kroppen på fedtlagrene og senere proteinlagrene (musklerne) – den løber tør for glykogen på et par dage.

6. Indtag af kulhydrat fører til udskillelse af insulin.

7. Højt blodsukker og høje insulinniveauer i blodet er giftigt for kroppen (netop derfor hamrer insulinet blodsukkeret ind i musklerne som glykogen, mens leveren omdanner det overskydende sukker til fedt så hurtigt som muligt.

8. Fedtforbrænding i kroppen stopper, når insulinniveauet i blodet stiger.

9. Der er ingen krav til kulhydrater i den menneskelige ernæring. Ved processen gluconeogenesis kan leveren lave blodsukker ud af protein og til dels ud af fedt (triglycerider).

Der er altså al mulig grund til at tro på, at fedt og ikke glukose er menneskekroppens foretrukne energikilde. Kulhydrat kan være en udmærket, supplerende energikilde og bidrage til lagringen af fedt (som når kirsebærrene er modne eller man falder over en masse honning), når der ikke er noget fedt til rådighed i kosten.

Selve meningen (om nogen) med kulhydrater lader altså til at være at holde os i sving, mens vi jager fedtkilderne ude i naturen.

(Tak til David MacPhail, der har lavet denne liste i en kommentar på dr. Michael Eades’ blog.)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar