fredag den 5. september 2008

Har komælk noget at gøre i menneskeføden?

Forskere fra hele Europa skal nu samles om et projekt, der skal løse mælkens gåde. Hvorfor kan nogle tåle den og andre ikke? Og hvad har mælken betydet for europæernes udvikling? Det skriver politiken.dk.

Det bliver spændende at følge. Selv har jeg et ambivalent forhold til mælk. Jeg elsker gode, fede oste og holder af fløde i kaffen. Jeg drikker det dog meget sjældent straight up, fordi jeg har svært ved at forlige mig med at indtage modermælk fra en anden art.

Hvordan har du det med mælk, fløde og ost? Har det noget at gøre i menneskeføden?

6 kommentarer:

  1. Jeg tror at billedet er super blandet

    Nogen trives godt andre mindre godt.
    Jeg har i perioder (før jeg vidste bedre) prøvet at leve som veganer og det var INGEN succes.

    Før jeg fandt ud af at gluten ikke var min bedste ven, prøvede jeg at blive middlertidig laktose intolerent ( det tror jeg faktisk er ret hyppigt)

    Jeg savnede mælk såååå meget .
    Heldigvis kunne jeg efter 1 måned på mælke/grynfri kost vende tilbage til mælk
    og jeg trives bedst med det.

    Jeg spiser typisk en portion øko ymer eller hjemmelavet fed yoghurt pr dag, 1 glas sødmælk- bruger fløde og smør og fed creme fraise som det passer - ost når jeg har lyst.

    Min datter kan slet ikke med mælk.
    Smør, ost og moderate mængder fløde og creme fraise er fint. Resten af tiden klarer hun sig fint uden- måske med lidt hjemmelavet mandelmælk.

    Jeg ville ønske at vi kunne få rå mælk i Danmark
    - det er min sunde datter "lavet på " fed jersey mælk de sidet 3 måneder :-D
    Men indtil da vælger jeg økomælk primært thise og biodynamisk naturmælk så får jeg i det mindste uhom. mælk og mælk fra køer på græs om sommeren.

    Jeg fatter slet ikke at Kernesund mm har formået at bilde alle "middelklassens smarte familier" ind at ALT mælk er usund.
    Ja nogen typer er
    og ja for NOGEN børn/mennesker er mælk et problem- men ikke for alle.

    Hellere et glas øko sødmælk end et lousy product som sojamælk.

    Og så får jeg lyst til at smide lidt blodtype diæt ind ;-)
    :
    O typer: Ingen drikkemælk og yohurt, men smør, ghee og nogen typer ost er fint.

    A typer: Ingen drikkemælk og smør, mens yoghurt, creme fraise og nogen typer ost er fint smat ghee ( klaret smør

    B typer: alle slags mælk er fint - nogen typer er rigtig godt som syrnet mælke produkter- friske oste og Ghee.

    AB typer: Nogen typer ost og mælk er undgå mens syrnet mælk og en del oste er fint - samt ghee

    SvarSlet
  2. Hej Henriette, tak for din kommentar, det var spændende at læse.

    Og jeg forstår godt din anke mod Kernesund, men som jeg læser Kernesund, så siger de, at HVIS man har problemer med mange snotnæser, astma, adfærdsvanskeligheder og lignende knas, så kan det være en idé at PRØVE at udelukke mælk og gluten et stykke tid. Får man det bedre, er det fedt. Og så kan man prøve at indføre det efterhånden. Kommer knaset igen, har man sandsynligvis fundet udløseren.

    Baggrunden for dette er - går jeg ud fra - at der FINDES mange mennesker, der går rundt med en udiagnosticeret laktoseallergi eller glutenallergi (el. cøliaki). Disse mennesker bliver som alle andre konstant bombarderet med mælk og hvede, der jo nærmest er kanoniseret i De 8 Kostråd. Og det er disse mennesker, der kan drage fordel af Kernesunds råd.

    Og sojamælk, ja helt enig. Ud med det.

    Blodtypediæten ... hm. Jeg tror, det er mere fup end fakta - selv om jeg selv er O og trives godt på kød og grønt.

    SvarSlet
  3. BTD Jeg ved ikke om jeg synes at det er fup
    - mendet er bestemt ret alernativt
    - Gæt hvad jeg er ;-)
    B type
    - min datter O type...
    Så jeg fnes lidt da jeg læste "Live right for your type " ( som jeg synes er den mest interessante bog)- for den passede alt for godt.
    Men jeg lever kun delvis efter det - da jeg mener WAP og palæo tanken er mere brugbar.

    Min anke mod kernesund er at man HURTIGT fik det til at se ud som om at alle mennesker skulle leve ens
    - og det tror jeg helt sikkert ikke på.
    Og så synes jeg at nogen at deres erstatninger er dybt problematiske som soja, birkesød og alle de tilskud,

    Jeg er ret overbevidt om at gluten intolerens er meget udbredt - ligesom jeg tror at der findes rigtig mange med en midlertidig laktose intolerens

    Jeg vidste for eks ikke at man kunne blive midlertidig laktose int. hvis man havde problmer med tarmene.

    Jeg tåler ikke store mængder gluten- er ikke rigtig G. I - men der er grænser hvad jeg kan spise og jeg prøvede som jeg skrev før at blive L . I - og det tror jeg flere er.

    Jeg tror det største problem med mælk og mennesker -er hele problematikken med dels pasteurisering
    men også at den mælk vi drikke kommer fra kotyper som måske ikke giver ideel mælk:
    A1/A2 mælke problematiken
    Kende du den ?

    ellers er der lidt på denne side

    http://www.frot.co.nz/dietnet/basics/milk.htm

    SvarSlet
  4. Jeg kunne aldrig drømme om at drikke et glas mælk.. føj det slimede stads! Men ost og yogurt - jotak.

    SvarSlet
  5. Henriette, spændende mælkeside. Den må jeg lige kigge nærmere på.

    Så I TV i går, at en førende hjertelæge ikke ville drikke mælk, men det var pga. fedtindholdet.

    Suzy, ja, sådan tror jeg mange har det. Græsk yoghurt med lidt honning, et ostebord på en god fransk restaurant ... kræs.

    SvarSlet
  6. Suzy: Der har jeg det så lige modsat. Ost er for mig noget af det vamleste jeg kan forestille mig. Bare konsistensen får det til at vende om på halvvehen. Af syrnede produkter er kun koldskål tilpas spædet op med sukker til at være spiseligt.

    Mvh
    Søren B.

    SvarSlet