tirsdag den 14. oktober 2008

Vikinger på Atkins?

Her på bloggen noterer vi os med tilfredshed, at Vikingerne mæskede sig hyppigt i animalsk kost. De ”var glade for kød og satte tænderne i alt fra hestebøffer, oksestege og lammekøller til grisetæer og grillede geder”, skriver Berlingske.dk i dag på baggrund af nogle nye udgravninger i området omkring cirkelborgen Trelleborg, der er fra Harald Blåtands tid.

Hvorfor er det rart at vide for en stenalderkost-/LCHF-entusiast? Det er det fordi, det betyder, at kød var på menuen i stor stil her på vores breddegrader for blot 1000 år siden. Dermed fremstår Vikingetiden som et kostmæssigt, kærkomment brohoved midt i den bondestenalderlige kornbegejstring, der har hærget vores gener med flere tusind års fejlernæring og stadig gør det i dag.

Måske har vi nordboere netop så stærke gener, fordi vi havde en flere århundreder lang periode med udbredt kødspisning midt i en tid, hvor de fleste andre nationaliteter gnaskede fladbrød og bønner i sig ... Eller hvad tror du?

3 kommentarer:

  1. Tjah nu er jeg jo BA i arkæologi - og næsten MA i historie
    - og vi har faktisk levet længere tid a la Atkins end som de ? kostråd.
    Det der er rigtig spændende er at man kan faktisk sagten se på knogler og tænder hvornår vi begynder at være landmænd - og igen hvornår sukker og hvidt mel bliver basiskost !

    SvarSlet
  2. Ja, det er spændende. Men får det folk til at tænke sig om to gange, før de kaster bøffen til side for at gnave i en bolle? Nej. De har nemlig hjemmel i De 8 Kostråd.

    SvarSlet
  3. De der kostråd... ja jeg kunne ikke engang huske at der var 8.... ;D
    Jeg plejer at sige til folk:
    Er den mad du spiser noget som dine tip tip oldeforældre spiste ?
    hvis ikke -så skal du nok tænke dig om.
    Jeg ved godt at vores tip tip oldeforældre spiste sukker og gryn - men det var i langt mindre mængder og hvidt brød var en luksus.

    Men der er flere skridt på vejen til 100% LCHF - og en af dem er at nedsætte sukkermængderne, undgå vegetabilske mderne olier
    - og kun spise grove gryn ( der har syrnet enten i surdej eller i blød) - det er i det mindste en god start.

    SvarSlet