torsdag den 9. oktober 2008

Trend: Et liv uden brød

I langt hovedparten af menneskets udvikling har vi aldrig spist mere end 40 E% kulhydrater. De 8 Kostråd, der anbefaler ca. 60 E% kulhydrater, er altså ikke baseret på den diæt, vores genetiske ophav indtog i godt 2 millioner år, men sigter snarere imod at fore brødfabrikanternes lommer. Passende nok kan man derfor skrotte brødet, der blot bliver dyrere og dyrere, og fylde sin tallerken med grønt, frugt, kød og æg i stedet for.

Der er masser af dokumenterede sundhedsvirkninger ved at kontrollere sit indtag af kulhydrater og skrue op for fedt- og proteinindtaget: Vægttab, lavere triglyceridniveauer og højere HDL-niveauer i blodet, lavere blodtryk osv. Derfor er trenden også, at flere og flere går over til en kostform, der ligner stenaldermenneskets, altså uden de enorme mængder stivelse, man finder i brød og pasta.

Mange gode og videnskabelige grunde til at skrotte stivelsen finder du i Wolfgang Lutz’ og Christian B. Allans bog Life Without Bread, der hermed anbefales.

Bogens undertitel er How a Low Carb Diet Can Save Your Life, og den fås på amazon.co.uk til 8,99 pund.

15 kommentarer:

  1. 40% er da alligevel også en del, kommer I der lever helt efter LCHF op på det?
    Hvilke gevinster har der været ved livsstilen , hvis der er nogen der har lyst til at fortælle om det?

    SvarSlet
  2. Jeg lever lchf fra mandag til fredag
    Ikke i weekenden - (da jeg dels RIGTIG godt kan lide hjemmebagt speltbrød og rigtig kage, rødvin )- dels synes at det er nemmere i forhold til socialt liv på den måde.
    Mine procenter ser ca ud til 20-25% protein, 40 % fedt , 35-40 % kulhydrat.

    Gevinster: jeg taber mig i et jævnt fornuftigt tempo uden at føle afsavn.
    Mine hormoner er i balance
    Jeg har ingen sukker op og ned ture
    Mine følsomme tarme har det godt
    og bedst af alt jeg har ingen eksem mere -aner ikke hvorfor.

    Jeg spiser ca flg :
    ymer med hørfrø lidt bær
    nødder til formiddag ( evt med kaffe med fløde
    Fisk eller æg med grøntsager og mayo eller cremefraise dressing
    ost og et stykke frugt til eftermiddag
    kød, grøntsager og smør /olive olie til aften

    Nogen gange et glas sødmælk hvis jeg er lækker sulten lidt 75-80 % chokolade.

    SvarSlet
  3. LÆS bogen af TAUBES !!!!!!

    Har læst hele weekenden og ja den kan godt være lidt svær for en alm dansker.
    MEN DEN BURDE være PLIGT læsning for alle danske læger !!!!!!!!

    Den får mig til at overveje om jeg ikke i endnu højere grad burde være sukker og mel fri( også i weekenden)
    - MIN datter som indtil nu har fået lidt speltpasta og rugbrød i løbet af ugen skal i HVERTFALD til at være MERE GRYN FRI - selvom hun er slank og sund.

    SvarSlet
  4. Hej Henriette
    Tak for svaret.
    Jeg har spist kage her i weekenden p.g.a. fødselsdag, er ellers næsten sukker og hvidt mel fri, og puh hvor har jeg sovet dårligt, jeg sveder og vågner mange gange om natten, det kan virkelig mærkes hvor usundt det er.
    Jeg synes bare det er svært at finde på alternativer til de festlige lejligheder.

    SvarSlet
  5. Det er svært - og som Tor Nørretranders skrev i sin bog Menneskeføde - så er det svært i et samfund baseret på alle slags græsser: majs, korn og sukker at spise ude.....

    Det jeg gør er :

    Finde det mest fede og spiser godt af det :-)- det balancere ligesom sukkeret/grynet

    Jeg har præsteret at spise røget laks, creme fraise dressing - asparges, en lille blinis dynget til med stenbiderrogn- et lille stykke lagkage med MEGET flødeskum - og ingen lage mærke til at jeg ikke spiste rissalat eller brød
    og at jeg primært spiste flødeskummet og kagecremen ;)

    Når man bryder en sukkerperiode - så kan man godt blive rigtig skidt tilpas- indtil der er gået nogen dage - og omvendt kan man bliver dårlig tilpas når man så igen spiser sukker/gryn.

    I dag har jeg haft en rigtig dårlig dag (af andre årsager) - og bestemte så at jeg ville drikke rigtig kaffe med lidt biscotti til og det kan jeg godt mærke lige nu....

    SvarSlet
  6. Jeg har det desværre heller ikke så godt med mælkeprodukter, jeg er ikke allergisk, men næsen løber og jeg hoster og jeg synes at smør og flødeskum hurtigt bliver kvalmt. Så er det lidt svært at få øje på muligheder f.eks. til dessert eller eftermiddagskaffe, og for at være rigtig vanskelig kan jeg heller ikke lide mørkt chokolade.

    SvarSlet
  7. ÅH ikke at kunne lide mørk chokolade det var dog tragisk ;)

    Forstår så godt dit problem
    Min datter kan ikke med mælk men smør er helt ok
    heldigvis bliver det mere og mere legalt at sige fra.

    SvarSlet
  8. Hej Inger, der er meget forskel på mørk chokolade, synes jeg. I Netto har de en 70'er og en 85'er fra den tyske producent Björnsted. De smager helt fantastisk og er slet ikke bitre. Økologiske er de tilmed.

    Mine erfaringer med LCHF er meget lig med Henriettes. Det er befriende ikke at være oppustet og bøvet efter et måltid. Og blodsukker-nedturene ser man heller ikke meget til. Samtidig er det tilfredstillende at have 'plads' i kosten til så mange grønsager, bær og nødder. Når der fyldes op med brød og pasta, bliver der mindre plads til det. Mange snakker om at kalde LCHF for næringstæt kost, en logisk følge af, at den nærmest er renset for tomme kalorier.

    Med hensyn til Gary Taubes' bog, Good Calories, Bad Calories, eller som den hedder i den britiske udgave The Diet Delusion, så gør han selv meget ud af, at den først og fremmest er skrevet til læger. Når det er sagt, kan man som almindeligt intelligent menneske sagtens læse den. Som gjort før vil jeg anbefale, at man læser hans efterskrift først. Der forklarer han sine ideer og konklusioner i et letforståelige sprog - efterskriftet er godt at have i baghovedet, når man læser den øvrige, ret ambitiøse tekst igennem.

    Hvis I er på facebook, så tjek gruppen Stop Ernæringsvrøvl. Gruppen er startet af ernæringseksperten Per Brændgaard Mikkelsen og han har sat Taubes' bog på sin sorte liste, såvel som Atkins og Loren Cordains Stenalderdiæten. Det har jeg protesteret voldsomt imod og også diskuteret en del med Per og nogle af de andre fra gruppen i disskussionsgrupperne. Der er noget meget sjov læsning indimellem - måske skulle jeg lave et indlæg her om det ...

    Mht. til det med at spise ude og undgå for meget sukker og mel, så følger jeg også til dels Henriettes taktik. Købekage har jeg nemt ved at sige nej til, men har nogen bagt en lækker kage eller lavet en fantastisk dessert, så spiser jeg noget det. Man skal lige huske på, at stenaldermennesket sikkert også en gang imellem faldt over et træ med overmodne frugter eller en masse honning og så formentlig bare stoppede sagerne i sig. Michael R. Eades taler om at "stumple upon a honey tree'. Mit personlige honningtræ er hvert år i starten af december, hvor en god og dygtig veninden laver et kage og kræs-orgie af den anden verden. Her guffer jeg løs og tager så svedenatten og de næste par dages knas med at komme tilbage i en god fedtforbrænding i stiv arm.

    I øvrigt ... hvis man stadig har en psykologisk barriere imod at spise for meget mættet fedt, kan man kigge lidt på denne her artikel.

    "The case for not restricting saturated fat on a low carbohydrate diet", som ligger på: http://www.nutritionandmetabolism.com/content/2/1/21

    SvarSlet
  9. Tak for linket - spændende

    Jeg tror ikke at jeg gider Per Brændgaards facebook ting - han er helt klart på MIN sorte liste.......og jeg bliver ophidset nok når jeg ind i mellem læser hans forsimplet tekster på nettet.

    Ved du om der er lavet en forsimplet version af Taubes konklusioner ? evt på dansk.

    Jeg er rigtig god til at læse engelsk ( har læst en del fagbøger: Arkæologi/historie/antropologi)
    - men jeg synes alligevel at jeg har svært ved at forklare ALLE sammenhængene til mine venner/familie som ikke læser englesk .
    Kunne godt bruge et powerpoint show af sammenhængende...
    ( jeg tænker i billeder og figurer :-D)

    SvarSlet
  10. Henriette, hvis du søger på Taubes her på bloggen, finder du bl.a. denne her, hvor jeg har oversat hans konklusioner:

    http://kostbloggeren.blogspot.com/2008/07/skelsttende-kostdebatbog-i-en-nddeskal.html

    Mht. til slides og billeder, så vil jeg spørge, om du fik set mit indlæg om det store Atkins-webinar? Det er her:

    http://kostbloggeren.blogspot.com/2008/08/atkins-lowcarb-seminar-nu-online.html

    Her får du et link til en pdf-fil med slides (på engelsk, men skrevet til manden på gaden) og et link til Jimmy Moores podcast, hvor hele lydsiden fra 'webinaret' er at finde. Lydsiden er i tre dele; jeg linker i indlægget til første del.

    Endelig kan du gå ind på den svenske kostdoktoren, der har lavet en slags LCHF for dummies. Hans svenske er letforståeligt, men endnu mere tilgængeligt er det, når man google-oversætter siden. Det er gjort her:

    http://translate.google.com/translate?u=www.kostdoktorn.se&hl=da&ie=UTF8&sl=sv&tl=da

    God fornøjelse med at få uddannet dine nærmeste!

    /Michael

    SvarSlet
  11. ... jeg ved i øvrigt fra Hestens mund, at Gary Taubes er ved at lave en forsimplet version af sin egen bog, hvor han skærer ind til benet omkring det sundheds- og vægttabsmæssige. Hold øje med amazon!

    SvarSlet
  12. Jeg følger med i facebookgruppen, meget interessant.
    Der er forresten en "sjov" udtalelse af Per Brændgård på DR,s sundhedsside, han siger at fedt i shots feder, man skal hellere bruge det i madlavningen. Mon det er videnskabeligt bevist????

    SvarSlet
  13. Budzinski

    Les meget gerne denne tråd fra Annika Dahlqvists blog. Det handler om Becel. Meget intressant at Becel (Unilever) medveter fremkalder en "skade" som kropper er nød til at reparere, og på dette vis synker kolestorolet i blodet.

    http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/ralf_sundberg_skriver_till_unilever#comments

    Mvh Eva

    (Ja, det er mig i slutningen af kommentarerne som beder om en forklaring. Ibland er det lidt for videnskabligt for mig)

    SvarSlet
  14. Nej, jeg kan ikke tro, man har undersøgt det nøjere. Han og hans medløbere er meget optaget af at holde fedtindtaget i bund og ser helst, at folk foretrækker de såkaldt "sunde" planteolier. Mættet fedt er en KÆMPE skurk, som du kan læse dig frem til. Især palmitinsyre (som jo er den fedtsyre overskydende kulhydrater bliver omdannet til i vores egen krop!) er frygtet som døden selv.

    SvarSlet
  15. Takker for links...
    nej fik ikke set webseiminaret blev arbejdsramt ;)

    Jeg følger med på de svenske sider både kostdoktoren og Dahlquists
    interessant læsning.

    Det lyder super med en mere forsimplet version for lægfolk - men den bliver nok censureret væk fra de danske forlag og medier.

    For et par år siden bad jeg om at låne Uffe Ravnskovs bog igennem Bibliotek.dk- det måtte jeg ikke !!!

    SvarSlet