torsdag den 20. november 2008

Intet håb om sundhed i nye kostråd

Nu kan de danske skolebørn snart se frem til et stykke gratis frugt om ugen eller måske endda hver dag. Det sker for at lære dem "sunde kostvaner", hedder det. Spørgsmålet er, om vi måske kunne lære børn noget endnu vigtigere om kost ved at ændre lidt på strategien?

Mens vi ikke decideret har noget imod frugt her på bloggen, kan vi godt være nervøse for, at ungerne tvangsindlægges til at kløjs i et kobberbefængt, pesticiddækket konventionelt dyrket æble hver eneste dag.

Mon det er sundt i længden?

Her på bloggen kunne vi godt have tænkt os, at man i stedet brugte pengene på at give dem et smilende æg - økologisk, naturligvis - det er i hvert fald en komplet fødevare. Faktisk kan man snildt leve af æg, hvilket man ikke kan sige om æbler.

En sidegevinst kunne være, at man samtidig kom den umotiverede og dybt indgroede æggefrygt til livs. Jeg kender i hvert fald næsten ikke nogen, der ikke holder igen med æggespisningen på grund af myter om kolesterol og mættet fedt.

USA viser - ikke - vejen

I USA har de netop offentliggjort det panel, som skal revidere de nationale kostråd - Dietary Guidelines - i 2010. Ifølge dr. Michael Eades tyder intet på, at amerikanerne får nogle sundere kostråd. I stedet står den på en fortsættelse af det hvede/majs/sukker-helvede, der har gjort nationen overvægtig.

Eades har om samme emne optrådt på Fox News, hvor den notoriske Bill O'Reilly interviewede ham. Må man høfligt anmode de danske eksperter i Fødevarestyrelsen om at kigge med, inden de reviderer De 8 Kostråd?

8 kommentarer:

 1. Sidste år var der en forsøgsordning med den gratis frugt på min datters skole, men nu skal man betale for at være med, hun vil bare ikke spise skolens frugt det er efter hendes mening ulækkert, det er nemlig skåret ud, sikkert i god tid, så det ser ikke så indbydende ud.
  Jeg synes også at ideen med ægget ville være bedre som et mellemmåltid, især for alle de børn der får dårlig eller ingen morgenmad, og franskbrødsmadder i madpakken.
  Det er virkelig tragisk at se hvor dårlig mad mange børn får.

  SvarSlet
 2. Lige præcis. De får sikkert kulhydrater nok, de kære små, så hvorfor ikke lade dem få noget protein og fedt i god kvalitet? Jeg køber øko-æg hos en landmand til 2 kr. stykket. Mon ikke skolerne kunne få dem endnu billigere, når der skal købes så stort ind?

  SvarSlet
 3. Det er da utroligt billigt.
  Jeg kommer til at tænke på at de så skulle koge næsten 800 æg på "vores" skole, det bliver da godt nok nogle store gryder de skal have fat i, hehe.

  SvarSlet
 4. Klart, det er en udfordring. Måske kan OBH donere sådan et par små æggekogere til hver klasse. Måske kan er løsningen at ansætte en madmor på skolerne og lave varm frokost hver dag til ungerne.

  Men kunne sikkert finde et sted centralt i de enkelte kommuner, hvor æggene kunne blive kogt.

  Men det er omsonst at spekulere på det. Forestil dig hvilket ramaskrig, der ville rejse sig! Æg er jo fuld af kolesterol!

  SvarSlet
 5. Hej budzinski
  Har du set denne?
  http://fpn.dk/mad/kost_ernaering/article1519776.ece

  Det handler om at champignon er sundt og de jæmfører 3 foskeldige dieter. Et stykke ner står det at : "Champignondiæten havde et højt indhold af hvide champignons på 170 g om dagen og var sammensat med andre overvejende plantebaserede fødeemner til at være fattig på kulhydrater, men forholdsvis rig på fedt."

  En gang til "...til at være fattig på kulhydrater, men forholdsvis rig på fedt."

  De på champignondieten fik alle bedre blodværdier, og tabte i vægt.
  Måske var det ikke KUN svempene, eh?

  Mvh Eva

  SvarSlet
 6. Godt set, Eva. De kan ikke se skoven for bare træer! Her står der en sund, kulhydratfattig diæt og stirrer dem lige i ansigtet, og så tror de, det handler om champignon - man tager sig til hovedet.

  Jeg kunne ikke finde Mark Kerns undersøgelse på pubmed, men mon ikke, at hans diæt nr. 2 også havde meget fine blodtal? Altså den Atkins-lignende diæt?

  Portobellosvampe er fine i burgere - ikke som erstatning for kødet, men som erstatning for bollen ;-))

  SvarSlet
 7. I found this site using [url=http://google.com]google.com[/url] And i want to thank you for your work. You have done really very good site. Great work, great site! Thank you!

  Sorry for offtopic

  SvarSlet
 8. Hi there. Thank you for those kind words. I am glad that the site is useful to you. Are you using the Google Translate service for the site or are you able to read Danish?

  SvarSlet