lørdag den 6. december 2008

Vi alene vide-tyranniet kender ingen grænser

Indlægget her er ikke relateret til kost - og så alligevel. Forlaget Systime er blevet tvunget til at rette en "fejl" i en lærebog i geografi. Man havde dristet sig til at sætte spørgsmålstegn ved, at "at menneskets udledning af drivhusgasser er hovedforklaringen på den globale opvarmning". Den går bare ikke, når eksperter såvel som den danske regering nu har vedtaget, at sådan er det bare.

Eller er det?

Fordi FNs klimapanel har fundet frem til, at klimaforandringerne er menneskabte, er det ikke nødvendigvis i overensstemmelse med sandheden. Panelet såvel som eksperter over hele verden kan sagtens være ramt af den samme konsensus-kaskade, som ernæringseksperter og diætister verden over lider under.

Videnskabsjournalisten John Tierney fra New York Times forklarer:

A Severe Case of Mistaken Consensus


Artiklens sidste par afsnit handler om lipidforskeren dr. Edward H. Ahrens Jr., der med vantro deltog i de senatshøringer i 1977, der førte til den stadigt eksisterende - og sundhedsmæssigt fuldstændigt destruktive - fedtforskrækkelse.

“Senator McGovern", sagde han til høringens leder. "I recognize the disadvantage of being in the minority."

Han pegede videre på, at de fleste af de læger, som havde været med til at træffe beslutningen om at få hele USA til at spise mindre fedt og flere kulhydrater, ikke var rigtige eksperter, men benyttede sig af andenhåndsviden.

“This is a matter,” sagde han, “of such enormous social, economic and medical importance that it must be evaluated with our eyes completely open. Thus I would hate to see this issue settled by anything that smacks of a Gallup poll.”

Eller det som Tierney kalder en konsensus-kaskade.

3 kommentarer:

 1. Fler i svenske Aftonbladet om LCHF
  http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article3953559.ab

  Mvh Eva

  SvarSlet
 2. Hej
  Jeg er ansat på forlaget Systime og faldt tilfældigt over dit blogindlæg omkring Geografihåndbogen. Jeg kan fortælle dig at bogen rummer et afsnit der forsøger at redegøre for forskellige på det tidspunkt konkurrerende synspunkter omkring årsager til den globale opvarmning. Bogen har således cirkuleret siden 2004 og har ikke været til diskussion i den periode. Ved en gennemlæsning i 2008 med den viden der nu er til rådighed er der imidlertid ingen tvivl om at bogen på nogle punkter (især teorien om solpletternes betydning for klimaet) skævvrider.

  Det er derfor vi har valgt at udsende et tillæg til bogen hvor en række klimaforskere der aktuelt arbejder med problemstillingen vil komme til orde, og med den aktuelle viden som baggrund vil bidrage med deres synspunkter.

  Der er med andre ord på ingen måde tale om Systime på baggrund af debatten i Politiken lader synspunkter censurere eller undertrykke, snarere om almindelig redelighed i forhold til, hvad danske gymnasielever får formidlet i forhold til en meget kompleks og politiseret problemstilling.

  Venligst,
  Toke Riis Ebbesen, projektleder på Systime

  SvarSlet
 3. God jul Bud!

  Hvad siger du til denne her??

  http://fpn.dk/liv/krop_valvare/article1552613.ece

  Nr.1 nr.2 og nr. 10 .. er ved siden af eller ??

  Mvh
  -Tyson

  SvarSlet