tirsdag den 21. april 2009

Vilde kalve giver landets bedste kød


Rødt kød samt fedt og marv fra naturlige dyr udgjorde hovedparten af menneskekosten i de godt 2 millioner år, vi udviklede os fra frugtspisende klatreaber til det prægtige menneskevæsen, der stod på jorden for 10.000 år siden. Siden hen er det gået ned ad bakke takket være indførelsen af landbruget, men på det personlige plan kan du stadig vende udviklingen og fodre dine gener med den oprindelige kost.

På Djursland finder du Helgenæsgaard, som er hjemstedet for et ret unikt kvæghold. Her går skotske Galloway-kalve nemlig rundt i den åbne natur hele året og får aldrig andet end græs og hvad, der ellers er naturligt for dem at æde, dvs. ikke en foderblanding i sigte. Resultatet er en kød- og en fedtkvalitet, som ligger så tæt på den, vores forfædre må have smæsket sig i, da de fulgte i kølvandet på de store drøvtyggerflokke rundt på ur-savannen.

Faktisk er tyre- og kviekalvene på Helgenæsgaard vilde, hvilket leder os frem til det aktuelle problem. Danmarks samlede bestand af klovdyr skal nemlig i år vaccineres mod sygdommen Blue Tongue. Dette er dog tæt på umuligt at gøre på disse vilde dyr, og derfor skal de alle sammen slagtes og en ny bestand bygges op efterfølgende.

Er du en regelmæssig læser af denne blog - og undskyld, jeg ved godt, at vi har holdt en laaang pause her de sidste par måneder - så ved du, at rødt kød bør have en stor plads i den optimale menneskekost. Jeg vil derfor anbefale dig at klikke ind på Helgenæsgaards hjemmeside her og lave et støtteopkøb af deres aktuelle tilbud, som er en ordenligt bunke hakket kød og et par ypperlige roastbeefs.

Kiloprisen er på niveau med det billigste, du kan finde i supermarkedet, men kvaliteten er i en klasse for sig.

Spis med helse!


LÆS OGSÅ: Vigtige pointer om rødt kød og kræft


EDIT: Jeg har rettet 'stude' til 'kalve' i hele artiklen. Det er tyre- og kviekalve, der går rundt på Helgenæsgaard og ikke stude.

5 kommentarer:

 1. Lyder skønt det kød
  - godt at se dig tilbage ;)

  SvarSlet
 2. Tak for det, Henriette. Sikke hurtigt, du var på pletten ;-))

  Det er også superlækkert, det kød, og produktionsformen ikke mindst er klart at anbefale. Tænk dig, dyrene ser aldrig en slagtehal indefra. De bliver skudt på marken, mens de går og hyggetygger og lever deres naturlige liv. Det kan ikke være meget bedre.

  SvarSlet
 3. Det lyder bare endnu bedre end det kød jeg plejer at købe- ærgeligt at fryseren er stopfuld
  - men jeg har har sendt linket til en håndfuld kødspisere

  SvarSlet
 4. Godt at du er tilbage igen :)

  SvarSlet