torsdag den 4. februar 2010

Becel med EU's blå stempel

Du kender Becel Pro.Activ. Det er Unilevers unikke margarineprodukt, der kan sænke kolesteroltallet. I årevis har produktet båret denne sundhedsanprisning, men uden EUs godkendelse. Det har betydet flere påbud om at ændre markedsføringen samt til sidst en bøde på 40.000 kr. uden at dette har fået fødevaregiganten til at ændre mærkningen. Nu har EU imidlertid givet Becel det blå stempel, og produktet kan nu markedsføres som værende kolesterolsænkende.

At Becel Pro.Activ kan sundhedsanprises er helt godnat, i hvert fald ifølge professor Arne Astrup, som tidligere til meals.dk kunne fortælle:

Selv om Becel Pro.Activ virker kolesterol-nedsættende, forebygger det ikke hjertesygdomme - tværtimod forhindrer det optagelsen af andre vigtige stoffer fra maden.

og

Der er ikke skyggen af dokumentation for, at produktet nedsætter forekomsten af hjertekarsygdomme. Der er nemlig mange andre faktorer end kolesterol, der spiller ind i udviklingen af hjertekarsygdom.


Han advarer desuden imod, at man ikke kender effekten ved, at børn spiser Becel.

Klik her på Meals.dk for at læse hele interviewet med Astrup.

Astrups forbehold er i øvrigt helt i tråd med Unilevers egne forbehold på hjemmesiden:

Ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt, er Becel pro.activ muligvis ikke egnet til gravide, ammende eller børn under 5 år. Personer der indtager kolesterolsænkende medicin, bør kun bruge produktet under lægeligt tilsyn.

Herligt produkt!

What's in it?
Til orientering vil Kostbloggeren her liste ingredienserne i hhv. Becel Pro.Activ og smør, som er vores foretrukne ... ja, smørprodukt.

Smør: Pasteuriseret fløde, mælkesyrekultur, salt

Becel Pro.Activ: Innehåll: Vatten, vegetabilisk olja, vegetabiliskt fett, växtsterolestral (12,5%), modifierad stärkelse, gelatin, salt (0,8%), emulgeringsmedel (lecitin, E471 mono- och diglycerider av fettsyror, av vegetabiliskt fett, E476 Polyglycerolpolyricinoleat), kärnmjölkspulver, konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitaminer.

(Det er på svensk ovre fra den gode Kostdoktorn, men du fornemmer sikkert vanviddet.)

På bundlinjen har vi altså, at et produkt (Becel Pro.Activ), som eksperter advarer imod, har fået EUs blå stempel til en sundhedsanprisning, mens vi alle sammen via De 8 Kostråd frarådes at bruge et andet produkt smør, som mennesker har spist og nydt uden problemer i tusindvis af år.


Dagens spørgsmål: Hvad smører du ud over dine kartofler/grønsager og hvorfor?

2 kommentarer:

  1. Hvis fedtkanten på bøffen er for tynd en en klat smør et udmærket alternativ(til fedtkanten .selvf)
    Andre fedtstoffer tilstede i mit hus er forbeholdt bil, motorcykel, cykel og jagtvåben:-)

    SvarSlet
  2. Jeg bruger helst en god koldpresset planteolie eller rigtig smør. Jeg ville ikke bruge Becel eller diverse andre blandingsprodukter med olie, der ikke er koldpresset. Becel indeholder også modificeret stivelse - ikke lige noget, der er egnet til indtagelse.

    SvarSlet