fredag den 20. august 2010

Ugens helt: Ing.DK


Ugens helt er ing.dk eller ingeniøren.dk. De seneste par år har nyhedssitet formået at sætte fedt på dagsordnen ved utrætteligt at bringe artikler om den nye forskning, der viser kort sagt, at fedt er godt. I dag bringer de fx artiklen Slankekur med masser af fedt er bedst for hjertet.


Ing.dk skiller sig ud, idet det drives af naturvidenskabsmænd, altså folk, der ikke just lader sig påvirke af myter som dem, de danske såkaldte ernæringseksperter er så vilde med at udbrede. Siden den amerikanske professor Ancel Keys publicerede sit Seven -Countries Study, har man fra højeste sted talt ned om fedt ... og talt kulhydrater ind på vores tallerkner i enorme mængder og - viser det sig nu - ganske usund grad.

Keys udvalgte som bekendt syv lande, der havde en korrelation imellem indtag af fedt og hjertesygdomme, og så satte han dem op på en graf, der viste, at jo mere fedt, jo mere hjertesygdom. Problemer var selvfølgelig, at der dengang forelå tal fra 22 lande, og at de øvrige lande langt fra passede ind i modellen. Fx spiste svejtserne masser af mættet fedt uden at få hjertesygdom.

Som total modsætning til Ing.dk har vi Politiken.dk, som altid brillerer i fedtforskrækkede artikler og anbefaler den ene pastaret eller brødvariant efter den anden - så sent som i forgårs bragte de helt umotiveret og uden at forsyne artiklen med en advarsel en opskrift på boller (ingen mennesker har nogensinde brug for at spise boller!) - selv om al ny forskning peger på, at det er sundere at spise smør end pasta. Basta. Tjek-redaktionen lader til at være de danske svar på Jane Brody og Gina Kolata fra New York Times' Health-sektion. De er også rutinemæssigt bange for fedt og taler stadig om fedtfattige retter, pasta og andet ernæringsvrøvl.

Skål i half-and-half og god weekend (og tak til Frank Rachlitz for tippet)

PS - Klik her eller på Jane Brody for at komme til en Q&A, som hun lavede for et par år siden, og dan dig et indtryk af damens viden om kost.

PPS - og her er et link til Tom Naughtons hysterisk morsomme portræt af damen: Jane Brody’s Cholesterol Headache

2 kommentarer:

 1. Og der sker ændringer herhjemme også selvom de ikke er det helt store.
  Jeg har lige læst Charlotte Hartvigs "Knæk sukkertrangen", som er rigtig god.
  Det er "selvfølgelig" langt fra LCHF med hun har efterhånden også rykket sig meget fra den gængse diætistvejledning med meget kulhydrat, lidt fedt og sukker og hvidt mel er ikke skadeligt.
  Der er opskrifter med SMØR, og det bedste efter min mening, en anerkendelse af at sukker kan skabe rigtig store problemer for nogle mennesker.

  God weekend fra Inger

  SvarSlet
 2. Det er utroligt som man altid kan finde spændende læsning - her er lidt nyt der gør på med "Kalorier ind = kalorier ud" teorierne:

  http://jp.dk/nyviden/article2163664.ece

  SvarSlet