mandag den 9. august 2010

Aktiv Træning - Forfejlet fedtinformation

Sommerferien er forbi, og Kostbloggeren er tilbage. For nylig røg magasinet Aktiv Træning ned i indkøbskurven. Forsideteksten "Fedt er godt - hvis du vælger rigtigt" var meget tillokkende. Artiklen gjorde op med nogle af fedtmyterne, men skød desværre ved siden af flere steder. Der er stadig lang vej til, at det går op for folk, at fedt fra dyr er en fortrinlig føde.

Aktiv Træning nr. 8, augustnummeret for 2010, bringer en artikel om fedt. Artiklens forfatter gør et godt stykke arbejde med at aflive nogle af de fedtmyter, der hersker overalt i det officielle kost-Danmark, og det er jo positivt. Det bliver dog slået en del skævere i teksten. Man fremhæver fx chokolade for sit store indhold af stearinsyre, men glemmer, at kødfedt faktisk byder på ca. 50 procent af denne gode fedttype.

Om mættet fedt hedder det, at man max. bør får 10 procent af sin daglige energi derfra, hvilket svarer til 25 gram om dagen for en aktiv mand. Man får det så til, at man får sin maksimale portion mættede fedt fra 200 g hakket kød (12 pct. fedt). Problemer er, at man her glemmer, at over halvdelen af kødfedtet er enten den monoumættede oleinsyre eller stearinsyre, som i kroppen omdannes til oleinsyre. I sin bog "Good Calories, Bad Calories" viser Gary Taubes, at kødfedtet i en stor, slasket bøf faktisk giver en netto nulløsning på blodfedtet og kolesterolet - netop pga. af den store mængde stearinsyre.

Stakkels mænd, der læser Aktiv Træning og tror på artiklerne. Når de har spist deres udmærkede 200 grams bøf, holder de sig væk fra smør, ost, fløde, mørk chokolade, kokos, macadamianødder, sødmælk og andre sunde fødevarer, fordi disse indeholder mættet fedt. Og hvis de gør, som mennesker gør flest - bl.a. pga. de elendige 8 kostråd - så fylder de i stedet tallerknen op med frugt og hurtige kulhydrater i form af pasta og brød. Trist, trist, trist.

Artiklen påstår også, at alfalinolensyre, der findes i hørfrø, valnødder, sojaolie og rapsolie, er 'livsnødvendig'. NEJ, DET ER DEN IKKE. Denne omega-3-fedtsyre er totalt underlegen i forhold til EPA og DHA, som findes i fedt fra fede fisk og græsopdrættede dyr.

Artiklen fører også helt ukritisk den forældede kolesterol-hypotese til torvs - den med det gode kolesterol (HDL) og det dårlige (LDL). HDL kaldes 'blodårenes skraldemænd', og LDL "sætter sig som fedtaflejringer på blodårernes vægge" ... tsk, tsk, tsk.

Der skal nok ryge lidt mere fedt på tallerknerne rundt omkring i de hjem, hvor Aktiv Træning læses, men det ser ud til at blive sojaolie, rapsolie, tidselolie og andre stærkt raffinerede planteolier. Sikken Omega-6-fest!!!

5 kommentarer:

 1. Til gengæld er der en positiv artikel om kokosolie i I form,s nyeste nummer.

  Og så faldt jeg tilfældigvis over nogle rigtig pæne ord om din blog her: http://www.sonjas-stoffskifteforum.info/showthread.php?t=6925

  Vh Inger

  SvarSlet
 2. Hej Inger, lang tid siden. Tak for tippet, vil kigge på iForm-artiklen.

  Den gode Anina der har altid været flink til at rose Kostbloggeren rundt omkring. Hun er især aktiv på forumet overgangsalderen.net, så vidt jeg husker. Hun er en rigtig rebel ;-)

  /B

  SvarSlet
 3. Ja artiklen i i form var faktisk rimelig god( for det blad ;) )

  SvarSlet
 4. http://ing.dk/artikel/111148-slankekur-med-masser-af-fedt-er-bedst-for-hjertet

  Der sker i det mindste lidt rundt omkring...

  SvarSlet
 5. Ja, der må sidde nogle folk inde på ing.dk, der efterhånden har fået lidt indsigt i det her. Godt spottet. Og tidligt ;-)

  SvarSlet