søndag den 17. april 2011

Felix Britannia - i hvert fald smørmæssigt

Kostbloggeren har lige været et smut i England og kan bringe tidende om et helt fantastisk smør fra de kanter. Kerrygold lyder navnet, og det stammer fra irske køer, der det meste af året gnasker det græs, som står for landets tilnavn, Den grønne ø. Kerrygold er ... ja, undskyld ... rent guld.

Når man kommer fra et lille fedtforskrækket land, hvor supermarkedshylden med animalske fedtstoffer byder på en måske 5-6 varianter, er England det rene paradis. Øverst i højre hjørne finder man 'lard' - svinefedt - og så er festen lige som skudt i gang. Gedesmør, newzealandsk smør og Lurpak (probably the xxxx butter in the world) finder man også på de ca. 10 hyldemeter, og så er der jo smørret over dem alle: Kerrygold, det irske guld.

Kerrygold er letsaltet med ca. 1,2 procent NaCl og ellers det pure smør for resten af pengene. Det pure græsfodrede smør, da irske køer i lighed med de newzealandske tilbringer (næsten) hele året på græs. Det giver som vi ved et større indhold af n-3-fedtsyrer, mere af det yderst vigtige CLA, og i det hele taget meget mere smag.

Den hjembragte variant hedder "Now Even Softer" Kerrygold Softer Butter og er smørbart fra køleskabet. Ah, tænker du. Det har vi jo også herhjemme i Kærgården, Bakkedal og hvad det ellers hedder. Finten er jo blot den, at man hælder lidt vegetabilsk olie i smørret, hvilket gør det blødt og smørbart selv ved køleskabets fem grader.

Nej, sådan forholder det sig ikke med Kerrygolds smørbare variant. Med store bogstaver på låget informeres (betrygges?) man: "Contains no vegetable oil". Næ, irerne har fundet ud af, at køerne i højsommeren spiser noget helt utroligt saftigt græs, der gør mælkefedtet ekstra blødt (flere flerumættede fedtsyrer?). Ved en kold krystalliseringsproces udvindes dette gyldne mælkefedt og bruges så i den smørbare variant året rundt.

Man må spørge sig selv, hvorfor mon Arla ikke har gjort de samme opdagelser som Kerrygold? Kunne det være fordi, at de er ganske forgabte i deres egen Kærgården? At de ikke ønsker at konkurrere imod sig selv? Og at det ikke mindst giver økonomisk mening for dem sælge billige, tilfældige planteolier som en del af et 'premium' produkt?

Vurdér selv.

På Kerrygolds hjemmeside kan man læse, at selv deres "Lighter Softer" smørprodukt (med kun 60 % fedt) byder på "as ever, no added vegetable oil". De har med andre ord en holdning til dette. Kostbloggeren bifalder denne holdning ...

... og fortryder kun, at det blot blev til 2 x 500 gram Kerrygold i kufferten foruden en stang gedesmør og 2 pakker Anchor Butter. Kerrygold er så lækkert, at man kan spise det med ske. Når de to bakker er tomme, går vi ombord i Anchor-pakkerne - mest for at se, om det nu også passer, at det er identisk med discountproduktet Green Lea, som fås i danske supermarkeder, og som vi tidligere har skrevet om her på bloggen og kaldt SUPERSMØR.

Bonus: Læs om CLA her: http://www.eatwild.com/cla.html

12 kommentarer:

 1. Enig - men bliver en smule fusteret....

  Som nu den nye Kærgården med 60!!!!! % mindre fedt?

  1. Ah ha. Det vil sige at jeg nu skal betale det samme for smør blandet med olie... OG EN MASSE VAND? Hmm. og jeg som troede at vand var billigere end smør og olie.

  2. Hvorfor? Hvorfor minimere fedet? Drop jeres fedme skat, og brandbeskat alt med refineret sukker og korn!

  Læste forresten en artikel omkring en ny undersøgelse der netop viste at man skal droppe kulhydrater og oppe protein - men de vil ikke anbefale den, da det var ALT for svært for normale mennesker at vælge fødevare efter dets glymæiske-indeks.

  For svært? Ja det lyder da som en glimrende grund til at fortælle folk hvad der er bedst for dem :)

  Kan desværre ikke huske hvor det var jeg læste det.

  Men tak for du blogger lidt igen!

  SvarSlet
 2. Man kan se på mængden af stavefejl at jeg ikke helt var kommet igennem dagens første kop kaffe :)

  SvarSlet
 3. Smør med en holdning. Det bliver bare ikke bedre!

  SvarSlet
 4. Cool og ja da jeg boede i Irland spiste jeg masser af Kerry gold.
  Jeg køber også deres udemærket cheddar lavpris butikkerne.

  Jeg glæder mig bare som et lille barn til at man kan smage at det danske økosmør kommer fra køer på græs igen. og så skal der hamstres til fryseren før skattefar komme med sin klamme hånd :(

  SvarSlet
 5. Hej Frank og tak for opmuntringen - og se så selv komme i gang ;-) En enlig svale gør ingen sommer.

  Henriette - er der sat dato på indførelsen af den der fedtskat?

  Madbandit - tak for kommentaren.

  SvarSlet
 6. Jep
  Lovforslaget er nu vedtaget, og afgiften får virkning fra 1. oktober 2011.

  Selvom jeg ønsker mig en ny regering af ndre årsager så er den røde blok desværre så forblændet af fedtspøgelset t det næppe ændres :(

  SvarSlet
 7. Skal helt klart prøves næste gang jeg kommer til England. Tak for tippet :)

  Hilsen

  Palle
  restauranter i København
  http://restauranter-københavn.dk/

  SvarSlet
 8. Hej Palle og tak for kommentaren. Ja, jeg er nu halvvejs igennem min anden bøtte Kerrygold og overvejer nu at undersøge, om tesco sælger til Danmark via deres shoppingside ;-)

  SvarSlet
 9. Skal Kostloggeren ikke kommentere lidt på Stephan Guyenets seneste indlæg på Whole Health Source?

  http://wholehealthsource.blogspot.com/2011/05/clarifications-about-carbohydrate-and.html#more

  SvarSlet
 10. Hej Jens, Stephan er superskarp og især hans ide om, at vores nordlige, mammutspisende forfædre ikke har bidraget til gen-pølen skal jeg lige kigge på. Læg dog mærke til, at han stadig har forbehold for kornprodukter og at han stadig 'kan lide' mættede fedtkilder såsom kokos, palme og fedt fra sunde dyr.

  Her på bloggen har vi længe sat spørgsmålstegn ved den gængse low-carb-teori og har åbnet sluserne for ris, kartofler, boghvede og den slags stivelseskilder ... i det omfang man har brug for energien.

  SvarSlet
 11. Mine irske souvenirs efter en uge i Sligo:
  5 par uldne sokker
  En irsk sweater med snoninger
  En flaske Writer's Tears whiskey
  5 lammekoteletter
  3 pakker Kerrygold smør - glemte desværre det med det smørbare.

  mvh
  Anne
  Nu planlægger jeg en dagstur til Osted mejeri - det smager da altid lidt af fugl ...

  SvarSlet
 12. Hej Anne - Det er gode souvenirs og nok lidt sundere end et par sixpack Guinness ;-)

  Selv er jeg i gang med den 2. af de seks irske cuvetter/culotter, som jeg købte i Kvickly i sidste uge. Irsk kvæg går hovedsagligt på græs, og jeg forestiller mig, at det er nogle af de gode Kerrygold-køer, der har leveret rygstykkerne. Kødstykkerne har en dejlig tyk fedtkant og en dejlig smag. Der kan stadig ligge nogen rundt omkring i COOPs montrer, så de får hermed en anbefaling herfra.

  SvarSlet