fredag den 10. juni 2011

- Hvis du absolut er nødt til at spise en artsforkert diæt ...

Kan man som menneske spise artsrigtigt og artsforkert? Naturligvis. Men hvis man søger på begrebet - både det danske og den engelske pendant, "species appropriate diet" - dukker der paradoksalt nok udelukkende sider op, som omhandler kost til dyr, særligt kæledyr. Med andre ord, når vi tænker på at give et væsen en kost, der passer til dets art, ja, så fokuserer vi allermest på vores små firbenede, bevingede eller skælklædte venner.

Og til os selv? Her anbefales over en bred kam en menu, der afviger markant fra den, et menneske ville sammensætte i naturen. Nemlig fedtfattigt føde, der baserer sig på kornprodukter.

Men ... med en så udbredt hang til at spise artsFORKERT, er det jo godt, at et dansk firma som Orifarm er parat til at hjælpe med at håndtere alle konsekvenserne ...

God weekend ;-)

6 kommentarer:

 1. Phew! Tak Orifarm. Alle ved jo, at det er en drøm at kunne yellowe sig ud af alverdens skavanker. Glem forebyggelse. Dette er genialt.

  ;-) Jane

  SvarSlet
 2. ;-) Gul er i den angelsaksiske verden kujonens farve, og det kræver da også et vist socialt mod at gøre det nødvendige for at holde kosten nogenlunde godartet.

  SvarSlet
 3. Hej kostbloggeren.

  Jeg har her til aften forfulgt dig lidt, så hvis du ser flere beskeder fra mig, så tag dig ikke af dem :-) Du skrev til en anonym omkring råmælk at du vidste hvor man kunne få det henne ?
  Det kunne jeg rigtig godt tænke mig at vide, samt snakke lidt om løst og fast omkring kost. Vi er enige LANGT hen af vejen. Jeg er selv af Paul cheks skole.
  Jeg ser frem til at høre fra dig.
  Mvh Martin

  SvarSlet
 4. Hej Martin,

  Det med råmælk er jo nærmest kriminelt. Jeg mener, at den enkelte mælkebonde højst må sælge 70 liter om ugen til private. Jeg ved ikke om Osted Mejeri sælger ubehandlet mælk, men jeg har dog selv købt råmælk som tidligere beskrevet. Send mig en mail @yahoo.com - fornavnet er kostbloggeren. Så kan vi tage den derfra.

  SvarSlet
 5. Kære Kostblogger,

  Jeg har nogle spørgsmål, som ikke rigtig er relateret til overstående billede, men som jeg ellers ikke helt ved, hvor jeg skal stille. De er ganske simple, vil jeg mene.

  Jeg har i flere år levet efter den klassiske Paleo-diæt ala Cordain, men det ser ud til, at noget af min viden er forældet, og du er tilsyneladende mere opdateret end jeg.

  Mit første punkt er fedtstoffer:
  Hvor man i bogen blev anbefalet et moderat indtag af fedt helst fra 'sunde' kilder såsom gode nødder, hørfrø-olie (som du selv fraråde pga. oxidering) osv., så har jeg læst i et af dine indlæg, at et højere forbrug af fedt anbefales, og at det skal komme fra forskellige kilder. Skal det forstås sådan, at animalsk fedt fra eksempelvis bøf og mælk nu er mere tilrådeligt? Så kan jeg lige så godt købe mit hakkekød med 14 procent fedt i stedet for 6, det smager bedre og er billigere - eller hvad?

  Mit andet spørgsmål relaterer sig også til fedt:
  I et af dine indlæg slog du et slag for kokosolie. Hvad er fordelen fremfor olivenolie (som er det eneste jeg bruger)?

  Og endnu et spørgsmål om fedt:
  Jeg har i årevis drukket en spiseskefuld Udo's Choice-olie hver dag. Jeg går ud fra, at du er bekendt med det. Det er jo plantebaserede olier, som jo egentlig afvises som negative. Kan jeg med fordel tage nogle fiskeoliekapsler i stedet - og hvilke anbefaler du, og i hvor store mængder?

  Endelig er der mit spørgsmål om ris, som jeg altid har afstået fra. Jeg læste, at du gerne spiser ris. Kan du forklare det, eftersom du ellers ser ud til i ganske stor grad at læne dig op af palæo-dieten.

  Og så et bonus-spørgsmål:
  Hvad er dine tanker om raw food? Jeg har anskaffet mig en blender, og det er dejligt nemt at lave en multi-grøntsags-gazpacho: Tomater, broccoli, gulerødder, rødløg, peberfrugt, agurk, salt, peber, hvidvinseddike og MASSER af olivenolie. Alt råt - det er nemmest. Udfra hvad jeg har læst på nettet er der forskellige teorier for og imod en hvis opvarmning af grøntsager før indtag. Opvarmning letter fordøjelsen og optagelsen af vitaminer, mens andre mener, at det ødelægger selvsamme vitaminer, etc. Har du gjort dig nogle tanker om det?

  Nu blev det længere, end jeg egentlig havde planlagt. Jeg håber du kan overskue at svare - og du må gerne gøre det kort, hvis du ikke orker uddybende svar. :-)

  SvarSlet
 6. Hej Enrico - jeg har holdt en pause fra bloggen et stykke tid, men vender snarest tilbage med et par kommentarer til dig. Beklager den lange ventetid, men jeg er røget ind i et fast job ... and then some.

  SvarSlet