torsdag den 29. december 2011

Det perfekte æg

Æg er på alle måder den perfekte føde. Det gule og transparente indhold er byggemateriale for et helt nyt væsen og næringsindholdet er derfor i top. Der er strengt taget ALT i et æg.

Men hvordan skal de spises? Rocky-typer foretrækker dem rå og i halve dusin. Forskrækkede individer spiser dem kun hårdkogt i frygt for især salmonella - og så helst kun tre-fire om ugen ifølge de håbløst forældede anbefalinger fra officielt hold.

Her på bloggen er pocherede æg og blødkogte æg personlige favoritter. Den lune, men stadigt flydende blomme er en særlig delikatesse. Hviden, derimod, er bedre, når den netop er blevet hvid af varmen fremfor gennemsigtig. En rå æggehvide er ikke særligt appetitlig, synes vi her. Der er også ide i at kokkerere hviden. Den indeholder fx stoffet avidin, som binder b-vitaminet biotin. Godt nok er der masser af biotin i æg, men alligevel. Og lur mig om det ikke også er i hviden fremfor i blommen, at den eventuelle og uhyre sjældne salmonella kan sidde*.

På den anden side er der meget, der tyder på, at en rå blomme er det bedste i hele verden og at foretrække frem for en tilberedt af slagsen. Fedtstofferne i blommen kan nemlig blive beskadiget af stegningen, og kolesterolet kan blive oxideret - kan man læse på Internettet.

Derfor er Kostbloggerens nye favorit som følger. Fire æg slås ud i en kop. Blommerne fiskes op med fingrene - så er det let at separere hviden - og anrettes for sig med lidt salt. Hviden sauteres let i en god smør til den samler sig, hvorefter den saltes og pebres. Bon appetit!
* Sidst man opgjorde det, var der salmonella på 1 æg ud af 1000 og i 90 procent af salmonellatilfældene var det kun skallen, der var ramt.

4 kommentarer:

 1. "Synes godt om". Hvilke æg spiser kostbloggeren i øvrigt?

  Jens

  SvarSlet
 2. Hej Jens og god baghjul. Det er enten lokalt købte æg fra høns, der går i et træbevokset skel og gnasker orm og biller, eller alm. danske øko-æg oftest fra Brugsen, der indkøber hos www.dueholm.cc.

  SvarSlet
 3. Spændende opskrift.
  Jeg er nok mest til en gang kogt æg eller porcheret hvor hviden er hård -mens blommen er bare lige varm.
  Kæmper dog med tøsebarnet da hun helst vil ha hendes som omelet eller stegt som spejlæg med æggeblommen hård. Men jeg tænker hellere æg til hende end ingen æg .
  Jeg har forøvrigt en høne som bli´r ved med at give dobbelt blommeæg- det er rigtig skønt.
  Jeg havde frosset æg ned til her i december /januar hvor jeg normalt kun får et par æg om dagen- men den grønne jul = 4-6 æg ( fra 7 høns) så jeg klager ikke :)

  SvarSlet
 4. Jeg har skrevet en meget kort intro til paleo-kost på dansk. Den kan købes som Ebog hos saxo - den hedder 'Slank på den fede måde'
  Hvis du vil omtale den, Budzinski, må du gerne få et anmeldereksemplar. Skriv til ullalauridsen@hotmail.com

  SvarSlet