lørdag den 28. januar 2012

Kostbloggeren raser: blodpølse groft ignoreret af kostguru

Kender du Ugeskrift for Lægfolk? Det er et nyhedsbrev om sund kost og livsstil, der udgives af noget, som kalder sig Nomedica. Man har nogle gode intentioner derinde og ønsker at give danskere oplysninger, der gør, at de kan klare sig uden medicin - helbrede sig selv igennem kost og livsstil frem for at dæmpe symptomerne med lægemidler.

Nyhedsbrevet og sitet byder på gode råd om søvn, motion, frisk luft og solbadning, men på kostfronten har de kære Nomedica-folk en stærk vegetarisk bias. Denne skinner allermest igennem, når folk skriver ind med spørgsmål om kød i kosten - det er det rene gift, får man at vide hos Nomedica.

I den nyeste udgave af Ugeskriftet fortælles historien om en ny teori om knogleskørhed, der skulle have med mangan-mangel at gøre. Man byder sine læsere på en liste over fødevarer med stort manganindhold og denne er 100 procent vegetarisk. 

Pinjekerner, hasselnødder og havregryn er i Nomedicas top-3, og herefter følger en vifte af veganske sager. New Paleo-folk kan glæde sig over, at hvide ris, nødder, bær og grønne bladgrønsager ligger højt på listen, men det kuriøse er, at der mangler en enkelt fødevarer i Nomedicas top-3, hvilket man kan forvisse sig om på foodcomp.dk, som Ugeskriftet selv linker til. Og det er ...

... BLODPØLSE ...

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Det er næsten for morsomt. Et lille sølle animalsk produkt har sneget sig ind på listen over mangan-sværvægtere, men den stakkels enlige blodpølse er blevet sorteret bort af Nomedica. Den beskidte sag skulle ikke svine de herlige vegetariske stjernespiser til. Supermorsomt, synes Kostbloggeren. 

Udover blodpølsen, som Emil fra Lønneberg jo som bekendt elsker i form af palt, er også æggeblommer, muslinger og okseboullionterninger gode kilder til mangan, og her har vi på fornemmelsen, at hjemmelavet fond kogt på knogler fra sunde dyr - som vi excellerer i her på bloggen - også er en fortrinlig kilde til mineralet.  I hvert fald får man fra fonden alle de stoffer, som man har brug for til at vedligeholde sit skelet.


Bonus: Her finder du en supergod gennemgang af fondens lyksaligheder: Bone Health.

10 kommentarer:

 1. Og der var blodpølsen, jo! Den har tilsyneladende stadig til gode at blive lukket ind i det fine selskab.

  Ligesom jeg selv har til gode at lave hjemmelavet fond. Har dælme svært ved at se det ske, men læser misundeligt om jer, der gør det. Måske kunne I starte en forretning, så jeg kunne købe et stykke på frost nede i Irma? Det er da en forretningsidé!

  SvarSlet
 2. Jane- DET er da det jeg skal lave når jeg nu ikke har et job :) Fedt nok smutter ned på jobcenteret og siger jeg kan ikke møde på det der tanketomme kursus- jeg skal lave oksefond til Irma :)

  Nomica har jeg tit korset mig over....

  SvarSlet
 3. Jeg skal i hvert fald nok købe det :-)

  SvarSlet
 4. Hej Kostblogger. Jeg spammer lige, men jeg tror du finder det interessant. Robert Lustig er i Nature i denne uge! Jeg har blogget lidt om emnet, men du kender jo det hele i forvejen.

  Referencen er:
  Lustig, Schmidt & Brindis: The toxic truth about sugar, Nature, 2. februar 2012

  Vh. Jens

  SvarSlet
 5. Ah, den vil jeg prøve at finde. Det er jo ikke spam, det er interessant.

  God weekend.

  SvarSlet
 6. Herhjemme plejer vi at sige, at man ikke skal ærgre sig over, at så mange bliver vegetarer eller veganere - for så er der bare mere kød og fedt til os andre ;)

  Men ja, helt klart super ærgerligt, at nogle vegetarer bevidst manipulerer med info/forskning.

  SvarSlet
 7. nu vi snakker om det er der så nogen som ved om det er muligt at få fat i økologisk blodpølse i eller omkring københavn?

  SvarSlet
 8. Jeg håbede lidt at mineslund.dk havde det, men desværre. Måske hvis vi tæppebomber dem med forespørgsler?

  Jane - hver gang du laver kylling, så gem alle knoglerne og brusken i en frysepose i fryseren. Når du har fra 3-4 stykker, så koger du din fond. Easy-peasy.

  SvarSlet
 9. hm ja ellers må jeg bare huske at købe en masse til jul og så fryse ned, der må vel være nogen steder hvor man kan købe det op til jul.

  SvarSlet
 10. @Lars: Slagteren ved Kultorvet bør have blodpølse. Og han er jo gennemført Øko, så det er implicit, at det er blodpølsen fra ham så også :-)

  SvarSlet