søndag den 7. oktober 2012

Overlægekritik af Paleo med elendig løsning

I takt med at stenalderkosten udbredes og får omtale overalt i pressen, dukker kritikken op. Noget af den delvist berettiget. Overlæge Bente Jespersen skriver i dagens Berlingske, at det overdrevne fokus på kød er uholdbart, både sundhedsmæssigt og samfundsmæssigt. Det ville dog klæde artiklens forfatter at diske op med en anden løsning end blot "vegetabilske produkter". Det er simpelthen for nemt at sige. For hvad er det? Hvedebrød? Sukkerkringler? Kartoffelchips?

Kostbloggeren er helt med på, at palæotendensen med at hælde kød indenbords er lidt af en vildfarelse. Mange på stenalderkost følger en 'paleo 1.0', der baserer sig på Loren Cordains bog fra 2001, som anbefaler 65 procent animalsk føde og dette fra magre kødudskæringer. Dette fokus er både usundt og uholdbart på langt sigt - og ikke mindst helt ude af tråd med, hvad urfolk kaster sig over, når de nedlægger et bytte (indmaden og fedtet).

Noget skal man jo som bekendt spise, og løsningen kan ikke simplificeres til ovenstående 'vegetabilske produkter'. Det er simpelthen for bred en formulering og rummer alt fra osterejer til grønne smoothies. Løsningen er heller ikke at skrue op for kulhydratindtaget på bekostning af protein. Nej, løsningen er mere skræmmende end noget andet: Fedt, mættet fedt, animalsk fedt.

Gode kilder til godt fedt er smør, kokosolie, olivenolie, avocadoolie, ghee, kokossmør, fedtkanter, lever og anden indmad, fede fisk osv. Sæt det på menuen sammen med moderat protein af god kvalitet (fra dyr, som er behandlet ordentligt og fodret artsrigtigt), grøntsager, frugt (nødder, frø) og stivelse i det omfang, man ikke tager på af det, så er du godt på vej.

4 kommentarer:

 1. Der var du jo!

  Og hørt! Ind med det gode fedt.

  Og jeg kan vel næppe være den eneste, der griner lidt af begrebet Paleo 2.0. Arh men altså, bare ordet er sjovt. Jeg er tilbøjelig til at gribe ned i retorikhatten og kalde det en oxymoron. LOL!

  SvarSlet
 2. Ja, det sidste vi har brug for er, at folk bliver überdogmatiske og kultagtige. Det åbner for latterliggørelse frem for dialog.

  SvarSlet
 3. Skønt at se at du vågner op :)

  og ja hørt !!!

  Jeg synes det er beskæmmende at se veninder som kaster 400-500 gram magert kød ned og samtidigt mener at smør er vejen til al ondskab.

  SvarSlet
 4. Ja, der går lidt rigeligt carnivor i den. Husker du i øvrigt The Bear, ham der levede rent animalsk i over 40 år? Han døde sidste år i en bilulykke.

  SvarSlet