tirsdag den 14. august 2012

Ny Arla-skandale: Supersmør bliver til skodsmør

Kostbloggeren har tidligere fremhævet smørmærket Green Lea og døbt det Supersmør. Green Lea var overskudssmør fra New Zealand, hvor køerne går på græs hele året. Det var derfor helt i tråd med visionerne her på bloggen, hvor vi helst ser, at dyr fodres med artsrigtig kost og lever et sundt liv i det fri.

Det var Arla, som af uransagelige grunde solgte smørret til discountpriser - et smør, der i England sælges under high-end brandet Anchor*. Nu har Arla imidlertid og uden den store ståhej erstattet dette supersmør med konventionelt produceret smør 'baseret på EU råvarer'. Du kan jo selv forestille dig kvaliteten af disse. Produktet hedder stadig Green Lea, men indholdet er altså vendt helt på hovedet. Vi er gået fra top til bund. Fra græsfodret og fritgående til soja-majs-spisende staldstakler. Øv, øv og tre gange øv.

Hermed er vi tilbage der, hvor vi må holde os til økologisk smør - og købe rigeligt ind til fryseren af det sidste sommersmør.

Dagen skal dog ikke gå uden en god nyhed. Rema1000 har fået økologisk Double Creme fra Osted Mejeri i kølemontren. Se, det er guf. Eller snarere Superfløde!

*Aaarrgghh. Noget tyder på, at også Anchor Butter nu bliver lavet er 'EU råvarer' ... fortsættelse følger. 

10 kommentarer:

 1. :( hvis deå bare var fra irske køer hvor køerne går stort set ude hele året .

  Jeg kan fortælle at double cream er ikke noget vi må få hernede i provinsen :( en periode kunne vi bestille det- før det blev gængs i stor KBH- men ikke nu :(
  men heldigvis er den alm piskefløde ofte double cream af sig selv.

  SvarSlet
 2. hey, Osteds smør er godt (gult!) og ret billigt - 19.95 kr / 250 g tror jeg.
  og så et lille tip - man kan hente råmælk i deres butik i Osted, råfløde hvis man ringer i forvejen. De sælger også et væld af gode oste; danske og udelandske, pølser og honning. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Caroline

   Er det stadig muligt at få råfløde fra Osted Mejeri hvis man bestiller det i forvejen? Det åbner jo muligheden for at lave sit eget upasteuriserede smør :)

   Slet
 3. Jeg var lykkelig over fundet af Green Lea fra New Zealand til dicountpris. Desværre nåede jeg at snuppe en pakke med næsten samme farve, fra samme sted på hylden og til samme pris (og i Kiwi- butikken står der faktisk stadig "New Zealandsk smør" på mærkaten på hylden!!), inden jeg fik den hjem og så det var produceret i Tyskland!!! Slut med det.

  SvarSlet
 4. Har du fundet et alternativ? Jeg følger Perfect Health Diet, som har udgangspunkt i paleo, og det har ikke været muligt at finde noget fornuftigt smør her i Nordjylland.

  SvarSlet
 5. Jeg bliver nødt til at gentage Henriks spørgsmål. Har du siden fundet noget græsfodret smør?

  SvarSlet
 6. Til Henrik og Thomas:

  Danske økokøer er jo på græs mindst 150 dage om året, og mange af dem får ensilage af græs eller tørrede græsarter i truget om vinteren. Dansk økosmør er således det tætteste vi her i landet kommer på græssmør og altså især om foråret, sommeren og efteråret.

  Jeg foretrækker smør fra Naturmælk eller Osted, da det blot er pasteuriseret. Sidstnævnte har dog en lidt anderledes konsistens, så jeg vælger oftest den blå pakke fra Naturmælk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var også det jeg kom frem til efter at have snakket med flere økolandmænd om hvad de rent faktisk fodrer køerne med.

   Det var mere hvis du havde en producent som var 100% græsfodret.

   Så er næste projekt at finde en leverandør af græsfodret kød. Har du nogen bud på det?

   I øvrigt sælger Osted Mejeri gerne råmælk og råfløde.

   Slet
 7. Hej Thomas
  Fandt du noget kød? Har fundet flere adresser, så skriv hvis det stadig er relevant her næsten 1 år senere :)

  SvarSlet
 8. Hej Thomas - beklager, at jeg har overset dit spørgsmål. Hvis du stadig er med, så kan jeg anbefale mineslund.dk som kødleverandør. De har en god filosofi og dertil masser af indmad på programmet. Gode økologiske sager.

  SvarSlet