lørdag den 15. juni 2013

Paleo + LCHF + IF + Carbnite = :-)

Der er langt mellem mine indlæg her. Man kunne tro, at det var fordi, der ikke var så meget at sige mere.

Da denne blog så dagens lys for over fem år siden, var vendingen LCHF ukendt for de fleste*. Den svenske Kostdoktorn skrev sit første indlæg tre måneder efter Kostbloggerens debut, og Stenalderkost var en by i Rusland for de fleste her i landet.

I dag flyder ikke kun Internettet over med blogs og sider om paleo, LCHF og diverse variationer over disse temaer. Også mainstream-pressen - især ugebladene, men også aviserne - har adopteret ideen om, at brød, pasta, ris og kartofler måske ikke behøver fylde halvdelen af tallerkenerne rundt omkring på de danske middagsborde. Søg fx på blomkålspizza og se, hvor udbredt omtalen er (Go, Madbanditten, go!).

Her på bloggen har vi længe talt om, at kulhydrater ikke er et onde som sådan. Stivelse er en fortrinlig kilde til energi, som vi kan bruge på alle de fysiske udfoldelser, som er en del af en sund livsstil. Pga. de glutenholdige korns uheldige egenskaber har vi konsekvent anbefalet ris samt kartofler og andre rodfrugter som stivelseskilde - og gerne på dage, hvor der er motion på programmet.

To nye tiltag - eller twists ...
Men der er alligevel nyt at tilføje. Vi har før skrevet om Intermittent Fasting eller IF, som det kaldes. Den mest udbredte form for IF er 16/8-modellen, hvor man faster hver dag i 16 timer efterfulgt af et 8 timers spisevindue. I praksis kan man spise til aften kl. 19.00 og tage første måltid næste dag kl. 11.00 - ikke så uoverkommeligt, som nogle gerne vil have det.

Fordelene ved IF er bl.a., at kroppen får mulighed for at fortsætte sin fedtforbrænding i formiddagstimerne og ikke mindst, at cellerne får lov til at rydde op indenbords i en proces, der kaldes autofagi eller autophagy på engelsk - google det. Der er en glimrende BBC-video på nettet, der fortæller om de fysiske fordele ved blot en eller to ugentlige fasteperioder på 16 timer - det batter virkelig!

Hertil kommer, at det efterhånden går op for "folk" rundt omkring, at den rene LCHF ikke er så gunstig i længden. Det lader til, at en ordentlig gang kulhydrater en gang eller to om ugen er en god ide. Læs evt. om CarbNite, Carb Backloading eller hvad det ellers hedder. Cheat Day er der også nogle, der kalder det. Det er folk som Tim Ferriss, der fylder på med chokoladecroissanter hver lørdag. Det vil jeg ikke anbefale. Hellere nyde end snyde, så find nogle gode stivelseskilder (eller flødeis :-)) at fylde på med frem for at kaste dig ud i et hvedehelvede.

Min kostplan for tiden ser således ud: Paleo + kartofler/ris + mælkeprodukter (fokus på nul-korn, minus planteolier, minus-sukker). IF mandag og fredag, dvs. mandag og fredag er frokost mit første måltid. Og så en god 24 timers periode lørdag/søndag med frit salg i den glutenfri bolledej.

Har du fået nogle "plusser" til din LCFH/Paleo, eller kører du rent på i Thomas Rode-style?

*Klik og læs dr. Annika Dahlqvists indlæg om vendingens fødsel i 2006 her.

15 kommentarer:

 1. Hvor dejligt med nyt - og dejligt med et indlæg, der tager et skridt videre. LCHF er jo snart mainstream, ikke? ;-)

  IF giver god mening for mig også. Især i "ketogene perioder", hvor det nærmest sker helt af sig selv. Cheat days har jeg det anderledes med. Jeg er helt med på, at der er forskellige "grader" af det, og jeg kan rigtig godt lide din idé med at nyde i stedet for at snyde. Er du mon stødt på noget om, at det kan være smart for mænd men måske mindre smart for kvinder?

  Cheatdays med større mængder kulhydrater er vejen direkte til vægtstigning for mig. Jeg har så ikke kombineret det med IF, vil jeg lige sige...

  SvarSlet
 2. Må vi høre hvilken slags ris du spiser?

  Vh Inger

  SvarSlet
 3. Hej Inger - jeg laver for det meste hvide ris: Basmati, parboiled eller Jasmin. Og så brune en sjælden gang. Økologiske. Sidstnævnte havde jeg en rytme med at lægge i blød sidste år, men det er jeg gået bort fra. Laver dem også kun 1-2 gange om måneden.

  I lyset af den aktuelle arsenik-sag er det nok en fordel at rotere de forskellige typer (og oprindelser) og sikkert også at skylle dem rigtig godt eller lægge dem i blød nogle timer og kassere vandet eller endda kassere kogevandet. Men jeg koger dem stadig i afmålte mængder vand og koger dem helt ind. Dette fordi jeg ofte bruger min egen fond i kogevandet for at liste det ind i de små herhjemme (sovs er selvfølgelig også et hit).

  Hej Jane - jo, lchf er dejligt mainstream, ikke mindst takket være din indsats :-)

  Jo, jeg har også hørt, at IF kan være en dårlig ide for kvinder. Jeg lytter til Fatburning Man-podcasten, og han havde et afsnit om netop dette: http://www.fatburningman.com/kaleigh-from-the-paleo-angel-intermittent-fasting/

  Men husk, fordelene er der ved 1-2 gange om ugen, og en enkelt misset morgenmad pr. uge kan de fleste nok klare. Konsekvent 16/8 for kvinder lader dog til at kunne være problematisk.

  Jeg skal prøve at finde den der BBC-dokumentar frem.

  Tak for kommentarerne.

  SvarSlet
 4. Mine hvide ris er også økologiske :-)

  SvarSlet
 5. I øvrigt, Jane ... Ah, du snakker om kvinder og CHEAT DAYS, ikke kvinder og IF, ikke sandt? Okay, det har jeg faktisk ikke sat mig ind i. Vil holde øje med den info, når jeg trawler rundt alligevel :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg tænker primært på cheat days. Jeg har været omkring de problematiske ting, der kan være med IF og kvinder, men som du også siger så er 1-2 gange om ugen næppe den store fare. Men de der cheat days...

   Er det BBC-dokumentaren, du tænker på? Eat, fast and live longer? det tror jeg, den hedder. Tankevækkende...!

   Slet
  2. Ja, lige præcis. Spændende dok.

   Slet
 6. Tak for et sjældent indlæg. Det med IF har jeg selv gjort fra starten, eller før, faktisk. Jeg har ikke spiste morgenmad siden jeg flyttede hjemmefra, jeg er nemlig ikke sulten om morgenen, men det kunne min mor selvfølgelig ikke respektere. Så det dér 16/8-hejs er faktisk min naturlige rytme.
  Hvad angår arsen i ris hjælper det forresten ikke det mindste at skylle dem. Det er ikke noget, de er sprøjtet med, de optager det naturligt fra jorden og vandet, dér hvor de vokser. Det burde ikke gøre nogen forskel hvad arsen angår, at de er økologiske, men det er selvfølgelig godt for andre ting.
  Cheat days ... tja. Jeg har aldrig fundet paleo specielt restriktivt, men jeg har heller ikke nogen sød tand. Jeg spiser kun pasta, når jeg er desperat på Vi-har-ikke-købt-ind-hvad-skal-vi-dog-gøre-børnene-er-sultne-tidspunkter. Når det så er sagt, så køber jeg kage, hvis jeg får lyst til det, eller en god øl, hvis jeg er på værtshus med venner. Vi spiser også dessert, hvilket er synonymt med flødeis, hver lørdag. Paleo er jo ikke nogen religion, jeg har bare ikke tænkt på det som 'snyd'. Jeg kan godt lide Mark Sissons 80/20-holdning, selvom jeg nok er mere end 80 % 'compliant'.

  SvarSlet
 7. Flødeis er mit mellemnavn :-)

  Så vidt jeg kan læse mig til rundt omkring skyller en grundig skylning lidt af arsenikken ud, lige som en iblødsætning gør det. Og kogning i 'for meget' vand. Mange bække små, gør en mindre portion arsenik.

  SvarSlet
 8. hej
  Kører selv 16/8 faste 6 og nogen gange 7 dage ugentligt og er kvinde.. har set dukunmentaren på BBC -men hvorfor problematisk at køre faste for kvinder??? jeg lever ketogent og ser derfor ingen problemer i det .. er bare nysgerrig !
  Hilsen Louise

  SvarSlet
 9. At IF ikke er godt for kvinder har jeg også hørt. Men man skal nok passe på man ikke bare tror det gælder alle. Jeg synes altså det virker som noget værre vrøvl nogen har siddet og fundet på. Jeg er selv kvinde og har aldrig haft det bedre. Det er ikke engang nogen fast kur eller noget, jeg kører. Det kommer bare naturligt. Jeg spiser kun 2 gange om dagen, nogen gange kun 1, og det sker da ind imellem der går 24 timer imellem eller mere.

  Hvis man nu ser sådan på det at man skal spise nogen lunde som de gjorde i stenalderen, fordi vi logisk nok er skabt til det, så er vi vel også skabt til at kunne undvære mad længe, uden der sker noget dårligt ved det? Jeg har lidt svært ved at forestille mig at stenaldermændene gik længe uden mad, men kvinderne var nødtvunget til at sidde og proppe i kæften dagen lang, ellers gik hele deres krop agurk med blodsukkersvingninger og dårligt humør, eller hvad det nu var argumenterne var.

  Jeg hører i hvert fald om utallige kvinder rundt omkring der har stor gavn af det. Nogen gange virker det næsten bare som om folk skal finde en forskel, men når alt kommer til alt er der sikkert også flere mænd der ikke synes de har det godt med det.

  SvarSlet
 10. Jeg håber du mener autophagy. Jeg vil ikke anbefale en billedsøgning på autophagia.

  SvarSlet
 11. Selvfølgelig. Tak for det.

  SvarSlet
 12. jeg synes ikke den bbc video du henviser til siger noget om at 16 timer er nok for autophage. de snakkede mest om ADF og 5-2 samt CR, har du andre henvisninger til at 16 timer er nok?
  jeg bruger selv IF i og med at jeg ikke spiser morgenmad, med det bliver som regel kun til 15 timers faste, så jeg overvejer lidt at smide en dag ind om ugen med en længere faste. kende du en god kilde til info om de fordelene ved forskellige længder?

  SvarSlet
 13. Hej,
  Jeg er lidt nysgerrig - hvilke fordele har du af dit kostvalg?
  Jeg har også læst det ang. IF ikke er godt for vi kvinder, men har heller ikke kunne få det til at fungerer for mig...
  De der HighCarb-dage har jeg ikke turdet eksperimentere med (kunne ellers håbe, det ville sætte gang i vægttab på en ellers striks LCHF-kost). Min frygt ligger i at ryge netop i sukkerspiralen, som en sukkersensitiv/-afhængig. Hvad er dine erfaringer?
  KH
  - frk. sveske

  SvarSlet