fredag den 30. august 2013

Det franske paradoks = Kujonernes sidste tilflugtssted

Der er dømt #ansigtspalme gange 1000, når eksperterne bliver ved med at kalde det franske paradoks for kulturelt betinget. Som Bente Klarlund gør det på politiken.dk.

Som ekspert VED hun jo, at mættet fedt er det skadeligste i verden næst efter den alvorlige mangel på maratonløberi, som for mange stadig lider under. Så når franskmændene hælder kilovis af giftstoffet indenbords på årsbasis, må der være noget ANDET i deres livsstil, der gør, at de er så slanke og sunde og lever længere end danskerne.

"Det franske paradoks" kaldes fænomenet, og det forklares på hokuspukus-maner med alt fra "to daglige glad rødvin beskytter hjertet" over "den længere brugte tid på måltidet gavner" til det faktum, at "de ofte spiser i festligt lag, hvilket er supersundt". Alt sammen tosserier, idet der IKKE er noget paradoks, fordi franskmændene spiser (traditionelt) sundt med godt mættet fedt, gode fedtopløselige vitaminer bl.a. K2 samt lever og indmad i et omfang, hvor selv ikke den sejeste farmor kan være med.

For nogle år siden spurgte vi her på bloggen samme ekspert, om det dog ikke var paradoksalt, at man anbefalede de fedtfattige mælketyper til børn og frarådede sødmælken, når sidstnævnte bevisligt indeholder langt flere vitaminer og mineraler samt energiiiiii'en, som Linje 3 sang det i en 80er-reklame for mælk. 

Dette spørgsmål - Spørgsmålet, som Bente ikke vil svare på - var selvfølgelig ikke et svar værdigt. Hele parnasset ville da også have tabt ansigt, hvis de skulle have svaret ærligt. 

Mon ikke snart vi skulle spørge igen?

1 kommentar:

  1. Ikke mindst kunne jeg godt tænke mig at hun svarede på hvorfor undersøgelser igen og igen viser at børn der drikke sødmælk også er slankere som voksne end børn der drikker fedt reduceret kalkvand....
    Og så er det franske "paradoks" jo ikke alene
    Så vidst jeg ved er svejtserne også i toppen over mættet fedt ( ost og chokolade ;)) sammen med blandt andet Armenien og begge steder har man historisk ikke haft problemer med hjertekarsygdomme etc...

    Der er så meget jeg ikke forstår ;) - men jeg forstår slet IKKE at Politiken bliver ved med at bruger BK som såkaldt ekspert...

    SvarSlet