Mens stivelse er et fyord i den danske Palæo-verdenen, er søde kartofler, hvide ris og sågar endda hvide kartofler med på paletten, når man maler sin menu i det amerikanske paleo-miljø. Her på bloggen har vi længe indtaget stivelse i moderate mængder helt uden at skamme os. Og derfor vaktes interessen, da et amerikansk eksperiment med resistent stivelse kom ind på kostblogger-radaren.
Det er bloggeren Richard Nikoley fra Freetheanimal.com, som er gået i gang de modstandsdygtige polysacharider. Inspireret af sin virtuelle kammerat med det kartoffelige navn Tatertot, indtager Richard resistent stivelse i form af kartoffelstivelse hver dag. Målet er at ændre tarmfloraen. Resistent stivelse er nemlig livret for nogle rigtigt herlige tarmbakterier (HTB). Får de kolonier lov til at vokse løs dernede - vi taler tyktarmen - kan de udkonkurrere nogle af de rigtigt lede tarmbakterier (LTB). Det skulle så igen resultere i bedre fødeoptagelse, større produktion af smørsyre (butyrat, som er guf for tarmvæggene) og en bedre helbredstilstand generelt. Og måske fladere mave, længere liv, tykkere hår og hvidere tænder ...
Kostbloggeren, der aldrig viger tilbage for eksperimenter (hvem husker ikke KØDFASTEN fra 2009?*), er lige så stille hoppet med på vognen. To gange om dagen indtages en spsk kartoffelmel (som er ren kartoffelstivelse og ifølge Richard 80 % resistent stivelse) rørt ud i væske.
Vi var advaret imod det, for Richard har beskrevet det ganske malerisk, men eneste bivirkning er foreløbig en noget større hyppighed i vindproduktionen. Der pruttes ganske enkelt noget mere end normalt. Dette sker, igen ifølge Richard, fordi tarmfloraen ændrer sig, og det skulle flade ud med tiden.
Her er linket til Freetheanimal-serien om forsøget med resistent stivelse. De nyeste ligger først, så start bagfra.
* Og her kan du læse - også i omvendt rækkefølge - indlæggene angående kødfasten i 2009.
Sådan når du dine mål i år
2 dage siden
Jeg læste det godt :)
SvarSletHvorfor egentlig ikke bare spise en smule kartofler en gang i mellem ??? Det må da smage lidt bedre;)
Jeg er ikke overbevist om at kartoflen er roden til alt ondt
Det handler nok om doseringen. RS bliver nedbrudt ved opvarmning (og delvist gendannet ved nedkøling). Jeg spiser faktisk en del kolde kartofler, men oplever ikke nær så imponerede resultater på flatulens-kontoen, som jeg gør med nu blot tre dage på kartoffelstivelse :-)
SvarSletDyrker du selv kartofler? Jeg husker, at nogle få af dem er blevet frikendt for uhyggelige cellepåvirkninger, bl.a. sorterne Russet (Russell?) og Atlantic.
Angående doseringen ... med kartoffelstivelse ved man nogenlunde hvor meget RS, man får.
SvarSletSpændende! Selvom jeg mest sidder tilbage og ærgrer mig over, at jeg tilsyneladende missede kødfasten fra 2009. Lyder som et grumt bekendtskab!
SvarSletJeg får faktisk lyst til at prøve igen, nu hvor jeg genlæser indlæggene. Har godt med lever og hjerte i fryseren, og om et par uger får jeg et helt lam inkl. hovedet :-)
SvarSletKunne godt tænke mig at vide: Hvor får du kartoffelstivelsen fra? Er du sikker på det er stivelse og ikke mel du spiser? Er du sikker på det ikke er modificeret? Har forstået det som om at disse ting er vigtige.
SvarSletJeg køber almindeligt dansk kartoffelmel. Her er et link til en tekst, der forklarer fremstillingsprocessen. Der er et enkelt punkt, der bekymrer mig, nemlig der, hvor de tørrer den opslemmede stivelse i en varm luftstrøm. Hvor varm er den mon? Over 80 grader ødelægger (vistnok) den resistente stivelse. Men prutteriet skulle være garanti for, at der er RS i kartoffelstivelsen. Varmeødelagt RS bliver til alm. stivelse, altså alm. polysaccharid, som bliver nedbrudt og optaget i tyndtarmen.
SvarSletDet KALDES bare kartoffelmel. Men det ER kartoffelstivelse (det står også på posen). Kartoffelmel: Indeholder 100 % kartoffelstivelse.