Her kommer så endelig 2. del af beretningen om mit eksperiment med Resistent Stivelse. Jeg blev desværre afbrudt af en knæoperation og efterfølgende sygeleje, hvor prioriteten mere var at få set et par sæsoner af The Walking Dead og mindre at røre mel ud i vand og indtage det eksperimentelt.
1. del, der beskriver lidt af bevæggrundene, kan læses her: Nyt eksperiment med resistent stivelse ... og varm luft. Kort fortalt handler det om at ændre på sin tarmflora vha. denne særlige stivelse, der modsætter sig den almindelige fordøjelse - den er altså resistent - og derfor når helt ned i tyktarmen, hvor den er føde for nogle vildt gunstige bakterier.
Jeg indledte eksperimentet med 14 dages indtag morgen (nogle gange middag pga. IF) og aften af 2 spsk alm. dansk kartoffelstivelse. RS-guruerne Richard Nikoley og Tatertot, hhv. ejer og grand commentator på FreeTheAnimal.com har testet kartoffelstivelse og fundet det ganske velegnet til slig brug.
Resistent stivelse svækkes ved opvarmning, hvorfor den brugte stivelse skal være fremstillet uden for høje temperaturer. Lidt research på fremstilling af dansk kartoffelmel viste, at man river de stivelsesholdige kartofler og udvasker stivelsen i vand uden at bruge alt for høje temperaturer. At virksomt resistent stivelse reelt er tilstede, finder man hurtigt ud af. Tegnet på dette er nemlig, at man prutter lystigt løs pga. aktiviteten i de gunstige bakteriekulturer. Og det gjorde man!
Virkningen satte for mit vedkommende ind efter ca. 16 timer, hvor de første fjærter lød sig høre. Om selve denne gasproduktion er at sige, at vi snakker 'små bobleprutter' i modsætning til de mere truttende af slagsen, som jeg lover at fortælle om i næste indlæg om eksperimentet :-)
Man skal nok have en særlig form for humor, hvis man synes det er sjovt at gå rundt og småfise flere gange dagligt. Men det er sjovt. Og når man så ved, at man bliver sundere og sundere for hver lille vind, der slippes, ja, så er det jo ren win-win.
Selve udførelsen af eksperimentet er helt udramatisk: Den danske kartoffelstivelse (aka. kartoffelmel) er nem at røre ud i vand/mælk, så man tilsætter blot de to spsk til væsken, rører lidt rundt og drikker blandingen. Det smager af ingenting som helst - og er slet ikke melet på nogen måde.
Er du også begyndt at eksperimentere med Resistent Stivelse? Så del endelig dine erfaringer herunder. Da jeg startede min low-carb/Paleo-blog her for godt 6 år siden, følte jeg mig meget alene. Nu er der heldigvis kommet mange flere til, så jeg er sikker på, at der er flere tosser, som har kastet sig over dette 'hack'. Lad høre!
Og igen, det fuldstændigt oplagte sted at læse mere om denne lille juleleg er ovre hos Freetheanimal. Linket fører dig til alle hans indlæg om RS.
Sådan når du dine mål i år
2 dage siden
næhhh men jeg fniserlidt ;)
SvarSletHvad siger dine elever .
Hvor spændende... ved du, om den luftige mave også kan opstå, hvis man varmen stivelsen op?
SvarSletMarianne - Jamen, den luftige mave er jo tegn på, at de rigtige bakterier aktiveres (og måske at de dumme bakterier dør?). Dette skulle dog aftage ved længeres tids brug, siger de på freetheanimal. Jeg mener, at RS delvist ødelægges af varme, men dannes igen ved afkøling.
SvarSletHenriette: Jeg har hidtil formået at holde 'udluftningen' på et niveau, hvor ingen har måtte lide under lydgener :-)
Ja da, det forstod jeg godt. Mit spørgsmål var affødt af, at jeg får en del luft i maven når jeg spiser bagværk med resistent stivelse, men spørgsmålet er så, om det kan være den resistente stivelse, når den er varmet op, eller om jeg skal lede efter årsagen et andet sted. Syn's egentlig det vil være lidt morsomt (og godt) hvis stivelsen virker også i opvarmet tilstand...
SvarSletHvis du bruger det produkt, hvor de har fremstillet RS af mais (Hi-maize), så er den resistente stivelse ifølge producenten varmeresistent, dvs. at den burde ikke ødelægges af varme: http://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CEwQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.foodinnovation.com%2FDownloads%2FCompany%2F09-0057_Hi-maize_Proven_Benefits_folder.pdf&ei=BgujUpXaBpLT4QTK1IC4Dg&usg=AFQjCNHcfp6-VIT-HO9WdwF6R_dn5i_RBQ&sig2=3WChqCL4BZAcsj1y9wYT6w&bvm=bv.57752919,d.bGE
SvarSletTusind tak for link! Så vil jeg med stor fornøjelse og velbehag fortsætte med at bruge Hi-maize.
SvarSletpå FreeTheAnimal skriver de at RS er godt til at holde blodsukkeret stabilt, ved du om der findes nogen der skriver om det på dansk?
SvarSletJeg har ikke rigtig fundet noget, og jeg tracker ikke selv mit blodsukker. En hurtig søgning viser, at paleolivstil.dk skriver om det her (de daterer ikke deres indlæg, hvilket mildest talt er irriterende): http://paleolivsstil.dk/resistent-stivelse/
SvarSletlidt sent indlæg, men har prøvet rs i ca 14 dage nu. Har colitis i mildt udbrud, spiser lchf og gjort det over 1 år, men nyt job osv triggede åbenbart maven igen. syntes det er begyndt at blive bedre, men tager kun en mega stor tsk fuld om morgenen. Skal doseringen måske højnes??? Stadig på det farlige trin ang. prutning:-) ikke kun luft pt. Men prøvrer ufortrødent videre med rs.
SvarSletDer står lidt om blodsukker og RS på denne hjemmeside
SvarSlethttp://valerialima.dk/hvordan-resistent-stivelse-rs-goer-dig-sundere-og-tyndere-del-5-ud-af-5/