lørdag den 1. marts 2008

Oplysning til overvægtige om vægttabsmulighed

En stakkels kvinde overvejer at fede sig selv op for at kunne opnå offentlig betaling til en fedmeoperation. Det kan man læse på politiken.dk i dag.

Operationen, der koster staten 63.000, men kan købes i eks.vis Belgien for 10.000 mere, gør mavesækken mindre, så patienten ikke kan få så meget i skrutten som normalt.

Men, men, men ... Er det ikke et helt grotesk, radikalt skridt at tage? Er der virkelig ikke nogen anden udvej for disse stakler?

Jo, det er der. Nu ved jeg ikke, med hvilke metoder artiklens hovedperson har prøvet at tabe sig. Men faktum er, at man fortæller stakler som hende og de mange tusind andre overvægtige i Danmark, at vejen til vægttab er at motionere mere og spise mindre. Det lyder også besnærende, men er desværre blot en myte.


Hvad gør man så?

Jo, ser du.

En kulhydratfattig kur giver beviseligt det bedste vægttab og ovenikøbet de bedste resultater på hjertesundheden. Det har mange mennesker vidst meget længe, men sidste efterår blev det slået fast med syvtommersøm af den anerkendte forskersammenslutning, Cochrane Collaboration. 

De kiggede på hundredvis af vægttabsundersøgelser og fandt frem til, at en lavglykæmisk diæt - altså uden for meget sukker og stivelse - var alle andre kure overlegen. Alle andre former for slankekure! 

Læs selv her!

Ville du ikke tage en tur ned af denne vej, inden knivene blev fundet frem, hvis det var dig, som var overvægtig?9 kommentarer:

 1. lige en kommentar til det du siger om den stivelsesfattige og sukkerfattige lav GI-kur; det handler ikke som sådan om at udelukke kulhydrater, men om at udelukke de hurtigtnedbrydelige kulhydrater, og så spise ting med et lavere GI. der findes bla. sukkerarter som egner sig til denne type kost (agavesirup er en), og der findes forkellige kornsorter der lever op til kravene. altså, man skal ikke undgå kulhydrater, men undgå de hurtigtomsættelige kulhydrater:)

  SvarSlet
 2. Til anonym

  Du har ret i at agavesirup har et lavt GI og det har sukker for den sags skyld også - fruktose, som udgør ca. halvdelen af alm. bordsukker, er nede på 17!

  Det siger sig selv, at GI ikke er en særlig anvendelig størrelse, hvis man eks.vis blot kan høvle agavesirup ned, som om der ikke var nogen morgendag.

  Alle kulhydrater bliver optaget i blodet som glukose og uanset GI kræver det lige meget insulin.

  Derfor er forskerne også begyndt at bruge GL - glycemic load - som parameter. GL er groft sagt GI gange mængde. Her kigges på, hvor meget måltidet som sådan påvirker blodsukkeret.

  Og den der Cochrane-undersøgelse? Den delundersøgelse, der battede mest, var en som kiggede på netop GL. Og en kost med lavt GL er en, der begrænser kulhydrater af enhver slags.

  SvarSlet
 3. Hej Budzinski

  Jeg er den ovevægtige stakkel, der optræder i artiklen. Og nej du aner ikke hvilke metoder jeg har prøvet for at tabe mig. Og de er mange. (Også en lavglykæmisk diæt )Det er en brøkdel af sandheden om mig der står i denne artikel.

  De kilo jeg har måtte tage på har været 1½ kilo, for kunnet kommet i betragtning til operation i Danmark. Vi taler ikke om at jeg sidder herhjemme endnu og æder 10 -20 kilo på.

  Hvis en lowcarb-diæt er lykken, hvorfor tror du så at der er så mange der får fedmeoperationer ?

  Det er sikkert ganske glimrende hvis man kun har en overvægt på 15-25 kg. Men når overvægter bliver 50-60 kg eller mere, så er det de få der kan klare det selv. Tabe sig og holde vægten.

  En operation i udlandet løber i øvrigt op i 85.000 kr, som minimum.

  Med venlig hilsen Anja

  som i snart 10 år har haft en overvægt på 50 kg og gerne vil nå at have et anstændigt liv.

  SvarSlet
 4. Kære Anja

  Først vil jeg sige, at jeg ikke har andet end respekt for dig, og at du har mod til at stå frem i pressen. Det er nok ikke sikkert du gør det igen, nu hvor du har oplevet, at man aldrig får fortalt hele sin historie!

  Jeg skrev mit blogindlæg, fordi jeg er harm over, at man i mange år har fortalt sådan nogle som dig, at I skulle spise mindre og røre jer noget mere. Det er en led myte, led, fordi får overvægtige til at skamme sig. Oftest er det nemlig noget helt andet på spil, hvilket du for eksempel kan høre om, hvis du tjekker Viden Om på dr.dk fra et par uger siden.

  Jeg har undersøgt denne her sag i snart et år (læs min første post, hvis du har lyst), og der er ikke meget hjælp at hente i de officielle anbefalinger.

  Forskerne snakker i dag om, at fedtvævet måske skal ses på som et organ i sig selv, et organ, som måske overhovedet ikke har lyst til at blive mindre. Derfor må man narre det. Og en af narremetoderne det er at spise meget få kulhydrater og mere fedt og mere protein. Så falder insulinniveauet, og det skulle ifølge mange eksperter føre til, at fedtforbrændingen gøres lettere.

  Mange som dig har tabt mange, mange kilo - også over 100 - ved at spise ekstremt kulhydratfattigt. Jeg siger ikke, det er nemt. Men meget tyder på, at det kan lade sig gøre.

  Du spørger om, hvorfor så mange får fedmeoperationer. Det gør de, fordi de er frustrerede over, at de offentlige anbefalinger om mange små portioner og daglige løbeture ikke virker for dem.

  Er det ikke noget med, at når du først er kommet i betragtning som "fedmeoperant" - altså ved at tage de der 1 1/2 kilo på - så skal du tabe dig en del? Skal du det, så er der jo ikke noget tabt i at prøve en ekstrem kulhydratfattig diæt i 14 dage eller sådan noget.

  Atkins blev gjort meget til grin, men det var primært fordi han var arrogant over for sine kolleger, der tvivlede på hans ideer. Men hans induktionsperiode med kun 20 gram kulhydrat om dagen tror jeg, alle vil tabe sig på.

  Den bedste bog om lowcarb er Protein Power Lifeplan af Michael R. Eades. Den kan du få på amazon.co.uk. Eades har også en virkelig informativ blog på proteinpower.com.

  Succeshistorier om folk på Atkinslignende diæter er der nok af. Og alle de negative historier lyder som regel sådan her: Jeg tabte en masse kilo på Atkins, men da jeg holdt op, tog jeg det hele på igen ...

  Igen, stor respekt til dig, og jeg håber, at du får smidt de dumme 50 på den ene eller anden måde.

  Jeg ville være glad for at høre om projektet.

  Bud

  PS Husk altid at tale med din læge om eventuelle kostomlægninger. Men orientér dig grundigt før snakken ...

  SvarSlet
 5. Til budzinski..
  Det er da lidt "sjovt" at Sundhedsstyrelsen rent faktisk ANBEFALER en fedmeoperation, hvis man har et BMI på over 40.. Mon ikke de har undersøgt diverse kure??? Og problemet er jo netop ikke at tabe kilo, nej det er faktisk at blive ved med at holde vægten, for 95% af dem der taber sig mange kilo, har efter 2 år taget det hele (+ ekstra) på igen.. Så det er sgu ikke "bare" og gå over på en anden diæt, for det er sgu prøvet (og virker ikke)..
  Vi fik vist en kurve på Mølholm, hvor der var fulgt ca. 2000 mennesker over 15-20 år og det var rent faktisk kun en Gastric Bypass der gav et VARIGT vægttab..
  Så kom ikke og klog i det, for du ved faktisk ikke hvad du snakker om..
  Hilsen en der skal have en op d. 17-03-08 og som har læst RIGTIG MEGET om fedmeoperationer og ovevægt..

  SvarSlet
 6. Til anonym

  Det er også lidt "sjovt", at Sundhedsstyrelsen henviser til altomkost.dk, når det handler om kostråd. Og derinde anbefaler de at følge de alm. kostråd, men blot skære ned på portionsstørrelsen og motionere mere, hvis man ønsker at tabe sig!

  Og den vej har alle overvægtige vist prøvet - de fleste med frustation til følge.

  Jeg har også læst en del om Gastric Bypass. Og hvis du ex.vis klikker ind på den anerkendte amerikanske Mayo Clinic's side:

  http://www.mayoclinic.com/health/gastric-bypass-diet/WT00007

  så kan du læse, at man som opereret ofte vil opleve, at man er nødt til at holde igen med brød, pasta, ris, sukkerdrikke og rå grøntsager, fordi dit nye system ikke kan håndtere disse.

  Og hvad er det lige en diæt, hvor man holder igen med pasta, ris, sukkerdrikke kaldes?

  Nå ja.

  Kulhydratfattig.

  Mon det skulle have en aktie i operationens varige succes?

  SvarSlet
 7. Hvis du rent faktisk læste hvad jeg skrev, så skrev jeg ikke at kuren ikke er effektiv, men den holder ikke i længden, for de fleste vil tage kiloene på igen.. Det er oftest hovedet, der skal arbejdes med, for de allerfleste overvægtige er eksperter på kostomlægning osv.
  Jeg ville ønske, du kunne prøve at være mig bare én dag.. Så ville du ikke sige, at jeg bare kunne lægge min kost om.. Jeg er konstant sulten (jeg spiser ikke mange kulhydrater, for jeg har selv set på min vægt, at ryger kiloene hurtigst hvis jeg ikke spiser dem).. Jeg spiser 6-7 gange om dagen (masser af grønt, lidt groft, kød, vand og en smule frugt) og jeg er sulten lige efter, jeg har spist.. Jeg har prøvet Letigen, Nupo, Herbalife, Reductil, Vægtkonsulenterne (som også skærer ned på kulhydrater) osv. osv. osv. Men jeg er sulten, sulten, sulten hele tiden.. Det er som om jeg har brug for et fix.. Så det er, som om jeg er mad narkoman, hvilket der også er lavet undersøgelser om at overspisning er en form for..
  Så for mig ville det ikke lykkes at tabe mig på en kulhydratfattig kur og HOLDE VÆGTEN.. Jeg ville efter et års tid, være samme sted, som jeg er i dag..
  Derfor vælger jeg operationen, så den kan STØTTE mig i mit vægttab, for jeg ved sgu udemærket godt at jeg stadig skal kæmpe..
  Mange af dem jeg kender som enten har fået eller skal have en operation, har prøvet at tabe 10-20-30-40 ja selv 100 kilo op til flere gange.. Men ALLE har taget kiloene på igen plus en del ekstra.. Ingen der får den operation, mener det er en LET løsning, men den SIDSTE løsning for at få et normalt liv..
  Henriette

  SvarSlet
 8. Kære Henriette,

  Først vil jeg sige til dig, at mit ærinde med denne blog ikke er at postulere, at overvægtige har det nemt med noget overhovedet. Men I har det unødigt sværere, fordi I bliver fortalt fra højre og venstre, at I blot skal spise mindre og motionere mere, og så skal I nok tabe jer. Det er en tankegang, man er på vej væk fra mange steder, men den ligger stadig på rygraden hos menigmand og promoveres altså også fra det offentliges side.

  Når det er sagt, så tror jeg, at man kan opnå et stort vægttab på en Atkins-lignende diæt. Det er faktisk blevet bevist flere gange, at den kulhydratfattige tilgang til vægttab er den mest effektive.

  Samtidig så tror jeg, at man kan holde vægten nede ved at blive ved med at holde igen på brød, pasta, ris, kartofler og den slags. Problemet med den offentligt anbefalede stivelsesholdige kost er, at al stivelse bliver til sukker i blodet, der så igen kræver, at insulinproduktionen bliver sat i vejret.

  Blodsukkeret omdannes til fedt i leveren, og så sørger insulinet ellers for, at det bliver banket på plads ude i fedtdepoterne. Den eneste måde at vende den trafik på, det er at holde igen med sukker og stivelse. Der er nogen, der skal helt ned på 5-10 gram KH om dagen for at sætte gang i vægttabet.

  Problemet med, at folk "tager det hele på igen" efter en diæt, er naturligvis, at de vender tilbage til nogle af de uheldige kostvaner, der lagde kiloene på sidebenene til at begynde med. Derfor er man ikke færdig med sin kulhydratfattige diæt, når man har tabt sig. Det er nødvendigt, at det bliver en livsstil.

  En sjov blog i den forbindelse er Jimmy Moores http://livinlavidalocarb.blogspot.com. Han er en glad tosse, der har smidt over 100 kilo, og holder dem væk, vel at mærke, med sin kulhydratfattige livsstil.

  Indtag af kulhydrater udløser et belønningsstof i hjernen, så man faktisk bliver afhængig af at guffe dem. Eneste udvej er en kold tyrker. Det er hårdt - jeg har selv prøvet det - men det kan lade sig gøre.

  Du skal naturligvis have held og lykke med operationen. Den skal nok hjælpe dig af med kiloene.

  Bagefter får du måske lyst til at læse fx Gary Taubes' bog Good Calories, Bad Calories. Der kan du blive klogere på al den forskning, der ligger til grund for de tossede kostråd, vi alle sammen lever med ...

  Bud

  Good luck.

  SvarSlet
 9. @ Henriette

  Min baggrund:
  Jeg har et familiemedlem som overvejer gastric bypass men ikke kan finde modet til at gøre det .. og i den forbindelse har jeg også undersøgt ALT omkring denne operation og evt. alternativer .. Samtidig har jeg, for sjov skyld, prøvet Atkins kuren på egen krop i 5 uger .. da jeg ville tabe 3-4 kilo.

  Gastric Bypass er tæt på en MIRAKEL kur og absolut den bedste tænkelige løsning hvis man er kraftigt overvægtig, det MÅ der absolut ikke herske nogensom helst tvivl om.

  Den giver et stabil vægttab indtil en næsten normal vægt er nået. Det er min vurdering at årsagen til den dramatiske virkning skal findes i 3 forskellige punkter som alle angriber VÆGTproblemet hårdt og præcist:


  1. Maven bliver fysisk mindre = Den fysiske mæthedsfølelse opstår efter et enkelt hårdkogt æg.

  2. Der bypasses en stor del af tarmen = Mindre af kalorierne optages fra maden end før.

  3. Man tvinges over i en ATKINS Diet, da kroppen vil kaste alt andet op. = Den psykiske sultfølelse forsvinder helt!

  Nr. 3 er super interessant, da det virker som at INGEN forsker endnu har fanget denne mekanisme. Det vil sige at hjernens belønnings system, som BUDZINSKI taler om .. faktisk bliver sat helt ud af kraft.

  Så er man være født med et kraftig anlæg for at overspise .. så vil hjerne nu nærmest bliver omprogrammeret til ikke at forbinde Kulhydrater med muligheden for at slukke sulten.

  Det passer også med de fleste gastric bypass patienters oplevelse .. Næsten alle nævner at sultfølelse helt er forsvundet, samt at de før operationen kun kendte til enten SULT eller OVERMÆT følelsen.

  Nogen tid efter operation forsvinder Kulhydrat narkomanien og kosten bliver normaliseret, mange patienter siger at de faktisk helt kan glemme at de skulle spise et måtid.. Det er et fænomen som man ofte genkender, når man er på ATKINS kuren .. Sulten er faktisk helt væk ;-)

  Henriette, du har taget en modig og RIGTIG beslutning. Om 12-18md vil du slet ikke kunne genkende dit gamle livs hård udfordringer.

  Dog er det vigtigt at du får lidt psykolog hjælp/støtte undervejs, for selvom du har måske har tabt 50-60kg på 18md .. så tager det vist mange år før din hjerne har forstået ændringerne af din krop og de psykiske konsekvenser kan vær en smule kompliceret.

  Mvh
  - Tyson

  SvarSlet