onsdag den 4. juni 2008

Get busy living or get busy dying ...

Vi husker alle sammen citatet i overskriften. Det bliver fremført af Tim Robbins' figur i En verden udenfor eller The Shawshank Redemption og handler om, at man må tage ansvaret for sit eget liv, hvis man vil have et liv værd at leve.

Og hvordan relaterer det så til overvægt? Jo, for at slippe af med sin overvægt eller sågar fedme, må man kaste de almindelige kostråd til side og lade sig oplyse på et højere plan.

Hvad handler det om? I et ord: kulhydrater. Når du spiser kulhydrater - om det så er sukker eller stivelse - så udløser det en insulinreaktion. Går man og småspiser brød, ris, kartofler, (slik), pastasalat hele dagen, vil man have et konstant forhøjet insulinniveau i blodet.

Og hvad er problemt med det? Jo, med et forhøjet insulinniveau i blodet går fedtforbrændingen i stå. Såre simpelt. Skærer du ned på kulhydraterne, så har du en større chance for at tabe dig. For på en diæt med et stort protein- og fedtindhold er det lettere at komme i kalorieunderskud - simpelthen fordi proteiner mætter mere og fedt i kosten tilfredsstiller mere.

Tjek noget af den gode litteratur, som jeg anbefaler her på siden eller læs nogle af de tidligere artikler - og søg oplysning frem for bevidstløst at holde fast i de forældede, danske kostråd.

Og småkager på koldskålen? Det siger sig selv, at det er helt idiotisk.

2 kommentarer:

  1. Intressant at se at det findes dansker som ikke er bange før fedt. Hvis du vil, og begriber svensk, så kig meget gerne her : http://kolhydrater.ifokus.se/ og http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/ og http://www.kostdoktorn.se/ .
    Det er kostråd som kalles før LCHF, LowCarb HighFat.

    Mvh Eva

    SvarSlet
  2. Gode links, Eva. Tak for dem. Jeg er heldigvis ikke den eneste dansker, der med fryd spiser fedtkanten på mine bøffer og nyder min bacon og æg uden bekymring for mit helbred. Dr. med. Uffe Ravnskov har lige udgivet sit hovedværk på dansk - Kolesterol, myter og realiteter. Den er kommet på flere sprog førhen, bl.a. svensk, (han bor og arbejder i Sverige) og dissekerer kolesterol- og fedtforskrækkelsen fuldstændig.

    SvarSlet