tirsdag den 22. juli 2008

NY Times: Mættet fedt er frikendt


Den store israelske undersøgelse, som vi har skrevet om her, her og her, frikender mættet fedt. Den holdning har i hvert fald den respekterede New York Times-klummeskriver John Tierney.

I klummen "Good News for Saturated Fat" har Tierney haft fat i Gary Taubes, videnskabsjournalist og forfatter til den skelsættende Good Calories, Bad Calories fra oktober sidste år.

Selv om vægttabsresultaterne fra den israelske undersøgelse er markante - de, der spiste få kulhydrater og meget mættet fedt, tabte sig langt mere end de, der spiste fedtfattigt - mener Taubes, at det vigtigste resultat er, at den store energiprocent af mættet fedt hos førstnævnte gruppe (12,6) ikke førte til dårligere kolesteroltal. Faktisk faldt LDL-kolesterolniveauet.

Alle offentlige instanser og kostråd (som fx Hjerteforeningen og de danske kostråd) dikterer os, at vi skal spise mindre mættet fedt pga. risikoen for forhøjet kolesterol og deraf følgende risiko for hjertesygdomme. Men hvis en diæt med meget mættet fedt giver et STØRRE vægttab og en LIGE SÅ STOR reduktion i LDL'et ... hvordan hænger deres argument så sammen?

Ikke særligt godt, mener Gary Taubes. Forskerne, siger han, har i årevis forsøgt at bevise, at mættet fedt (fra æg, kød og mejeriprodukter) er sundhedskadeligt. Men lige meget hvor mange milliarder, de har brugt til undersøgelser, er sammenhængen aldrig blevet bevist. Meget - og altså denne nye store undersøgelse - tyder på, at der slet ikke er nogen sammenhæng ... andet end den positive altså.

PS Og hvorledes dækker de danske aviser så denne skelsættende begivenhed, den nok vigtigste kostundersøgelse nogensinde? Med tavshed. Politiken fx har mere travlt med at fortælle om, hvordan man kan lave sin egen pasta - måske forfatteren til denne artikel om vores forfædre vil tænke lidt over, hvad Cro Magnon-manden egentlig puttede i munden?

11 kommentarer:

  1. Har du set idag hvordan medierne har travlt med at bortforklare Uffe Ravnskovs forskning- først meldte Radioavien ud at Statiner mv ikke var det vidunder mdicin man troede og faktisk møgfarligt !
    men hurtigt har myndihederne skræmt folk til at tro at det er langt farlige at droppe statinerne end at bruge dem... suk. Og Politiken( som ellers er min avis) skriver at UR står meget alene med sin holding - gu gør han ej !!!- tag dog at være lidt kritiske - man sku tro at de danske myndigheder var ghostwriter på Politiken- MEN Chris Mc donald er selvfølgelig også der. så ??!

    Tak for velkomsten - jep kender både UR og ALUN mv og har ikke pt en blog

    SvarSlet
  2. Ja, det er ret forudsigeligt alt sammen. De er rystende bange for at sige noget som helst kritisk om kolesterolhypotesen - den bliver betragtet som det 11. bud.

    Og MacDonald, ja. Han kan lære de unge en masse om kost (drop junkfood) og motion (bevæg dig), men som mange andre sportsfolk er han smaskforelsket i kulhydrater og har nok ikke læst fx The Paleo Diet for Athletes eller noget af Stephen Finneys forskning.

    Sidder lige og læser Malcolm Kendricks bog, The Great Cholesterol Con (ikke at forveksle med Anthony Colpos bog af samme navn). Kendrick er lige så klar i spyttet som Ravnskov, men har et noget sjovere sprog. Den er hylende morsom!

    Hvorfor skriver du ikke til Weston A Price og forhører dig om muligheden for at lave et dansk chapter?

    PS - ikke at jeg er 100 % enig med Cordain (Paleo Diet ...). Han har nemlig et problem med de berømte og berygtede "artery-clogging saturated fats" ...

    SvarSlet
  3. Hej Iben
    Så dejligt med en til!! Jeg er svensker som bor her i Danmark, og jeg følger meget med i den svenske debatten, og på e svenske LCHF (LowCarbHighFat) siterna som findes.
    Vi får hjelpes med at påvirke danskerne.

    Mvh Eva

    SvarSlet
  4. Hej Eva
    tak for velkomsten- jeg ved at jeg ikke er alene om det her
    - men det er rart hvis vi kunne blive endnu flere...

    Spændende bøger - altid dejligt med mere læse stof :-)

    Ja hvis jeg får lidt tid kunne det være interesant at starte et chapter her i DK
    - gad vide om Jan fra www.transfedt .dk ikke kunne lokkes med på noget .. han har oversat en del af tankerne fra WAP.

    SvarSlet
  5. Kender godt transfedt.dk. Siden er fyldt med gode ideer, men påstandene om, at der er tale om en stor verdensomspændende konspiration, vil jeg dog ikke skrive under på. Trods sin højtråbende stil - og et layout, der minder mig om WordPerfect - har transfedt.dk dog helt sikkert sin berettigelse.

    SvarSlet
  6. Mer om kolestorolmediciner, denne gangen BT.
    http://www.bt.dk/article/20080723/nyheder/80722057/

    Nå, lidt sker det!

    Mvh Eva

    SvarSlet
  7. enig om det der med konspirationsteorien
    det er heller ikke mig...
    Ja visuelt skulle transfedt nok fixes lidt hvis budskabet skulle ha masseapeal.

    Politiken fik mig i dag helt op i det røde felt
    ( endnu engang !) magen til tendiøst makværk !
    Får sku næsten helt lyst til at producere et læsebrev om manglende kildekritik ....

    SvarSlet
  8. Jo, men jeg synes at det er positivt at det skrives NOGET om dette. Sen håber jeg at de danske læsere sjelve kan finde ud af det. At måske blive lidt nysgerrige på ham Ravnskov....

    Mvh Eva

    SvarSlet
  9. Kend din blodtype....
    Forskerne m.v ser bare verden ud fra deres eget vindue - og nye ting der dukker op bliver ikke taget med i beregningerne. Det vi jo også set igennem de sidste mange hundrede år.
    På et tidspunkt troede man jo også at jorden var flad!
    Kosthold og hvad der er sundt for hvem og hvorfor..... det kan du slet ikke konkludere, før du har set lidt nærmere på bogen: kend din blodtype.
    Der er en grund til at asiater spiser anderledes end f.eks en nordeuropæer eller en fra Spanien.

    SvarSlet
  10. Hej Lavanda og velkommen til ;-)

    Blodtypekosten, ja, den bog læste jeg også for 10 års tid siden og blev fascineret for en tid. Der er også nogle af de faste kommentatorer herinde, der har et blødt punkt teorien.

    Jeg mener dog, at det er noget værre humbug. Tanken om, at blodtypen - de fire undergrupper, som han vælger - skulle have betydning for hvilken kost, vi trives på, er langt ude. Det er lidt lissom Metabolic Typing, noget jeg også finder højst tvivlsomt.

    Jeg tror, vi alle sammen vil kunne trives på den samme kost. I bund og grund: kød, æg, animalsk fedt, smør, fisk, (fløde og fuldfede mælkeprodukter, hvis det tåles), nødder, grønt, frugt og lidt stivelse i form af ris, kartofler eller andre rodfrugter.

    Dette dog KUN, hvis man får ryddet op i stofskifte-problemer, fordøjelses-besvær og andre hindringer. Og det gøres nok bedst ved at 1) droppe sukker, 2) droppe planteolier og 3) ikke overdrive indtaget af kornprodukter og fokusere på fermenterede, iblødsatte, surdejs-agtige versioner af disse.

    Jeg har boet et år i Spanien - dejlig madkultur!

    SvarSlet
  11. I øvrigt, Lavanda, hvis du kan pege på nogle undersøgelser, der viser, at Blodtypekosten har noget på sig, så ville jeg mægtig gerne se dem. Den væsentligste forskel på europæere og asiatere er vist det med laktosetolerancen, ikke sandt?

    SvarSlet