onsdag den 20. august 2008

Bedste morgenmadsquiz: Bacon & æg eller cornflakes?

Læsere af denne blog kender naturligvis svaret på spørgsmålet i titlen. Men er det ikke mystisk, at en hyppig morgenmadsspisning modvirker overvægt bedre, hvis man er barn i en velstillet familie, end hvis man kommer fra et hjem uden klaver? I Politikens artikel - som ret beset blot er et Ritzau-telegram skrevet på baggrund af en pressemeddelelse fra Ugeskrift for læger - om emnet står der kun groft sagt, at de rige spiser sundere end de fattige. Hvad der ligger bag ordet 'sundere', uddybes ikke.

Den uddybelse får du af videnskabsjournalisten Gary Taubes. I denne video fra det anerkendte Stevens Institute of Technology forklarer han de paradokser, der blandt andet ligger bag de tynde rige og de fede fattige. Og lad mig bare afsløre en lille ting fra foredraget - overvægt handler IKKE om at spise for meget og røre sig for lidt. Der er andre ting på spil. Overvægt, siger Taubes, er en overdreven fedtakkumulationslidelse. Lyder det underligt? Så få forklaringen her:



PS Jeg venter stadig på transcriptet fra det store lowcarb-webinar, som du kan læse om her. Stay tuned!

3 kommentarer:

  1. Jeg satte mig faktisk og så den video. Spændende. Totalt kureret for at æde carbs så længe jeg vil tabe mig.

    SvarSlet
  2. Lyder godt. Det indsigstfulde i Taubes' foredrag er bl.a., at det ikke hjælper at give overvægtige det råd, at de skal spise mindre og motionere mere for at tabe sig og altså ændre delta-E på den måde. Energiforbrug og Energiindtag er ikke indbyrdes uafhængige.

    Og så hans kommentar til den undersøgelse, der konkluderede, at bevisbyrden ikke var overbevisende for teorien om at spise mindre/motionere mere giver vægttab.

    "Hvis man efter 100 års forsøg på at finde et bevis på en hypotese stadig ikke har overbevisende beviser (compelling evidence), så er hypotesen nok forkert!"

    Det er gyldent.

    SvarSlet
  3. En pige fra mit job har lige nærmest halveret sin vægt, ved at spise mindre og motionere 7 gange om ugen. Så selvfølgelig kan man tvinge kroppen ned i vægt.

    Problemet er bare: Skal hun leve halvsulten og hyperaktiv resten af sit liv? Eller give efter for de gener, der forlanger at hun skal spise mere og være mindre aktiv.

    Jeg savner stadig den indsprøjtning, der løser det hele ;o)

    SvarSlet