tirsdag den 26. august 2008

Hvad gør folk syge?

Finansministeren vil ifølge Politiken have færre sygedage. Så skulle han måske se på, hvad der gør folk syge. Ernæringsforskeren Loren Cordain er ikke i tvivl, som man kan læse i denne anklage mod menneskehedens svøbe.

Dr. Cordains konklusioner er uafrystelige: "Menneskets ernæringsmæssige behov er ikke tilpasset den næring, som kornprodukter indeholder. Det manifesterer sig som vitamin- og mineralmangel og andre kostrelaterede lidelser, især når kornprodukter indtages i store mængder." (min oversættelse).

Hm, man bliver altså syg af at følge De 8 Kostråd, som helst så dig spise korn og gryn morgen, middag, aften. Tankevækkende. Der bruges millioner på at forske løs i kræftens gåde. Måske skulle man bruge et par basseører på at fortælle folk IKKE at spise brød til jf. denne.

Læs dagens andet indlæg herunder for mere info ...

7 kommentarer:

 1. jeg kunne godt tænke mig, at komme i kontakt med dig, idet jeg lider af mange alvorlige sygdomme såsom forhøjet blodtryk ( alvorligt højt)
  kolesterol ( i uanede mængder)
  Overvægt ( brovægt istededet for badevægt)under 40% lungekapacitet tilbage.
  Svedeture ( tsunami størrelse)
  jeg får ca 15 slags forskellig medicin hver dag for de forskellige sygdomme, men alligevel bliver det hele bare meget værre.

  måske du sidder inde med en genial løsning.
  jeg er parat til, at prøve hvad som helst( bare ikke bedemanden, endnu...)

  SvarSlet
 2. Kære anonym,

  Det lyder, som om du har meget at slås med. Jeg er er ikke læge, og selv om jeg var, kunne jeg ikke give dig nogen specifikke råd. Faktisk så bør du være forbeholden over for ethvert råd, du kan få på nettet, og snarere få en alvorlig snak med din læge om dine muligheder.

  Når det er sagt, så er et højt BT ofte en følge af overvægt, hvilket vil sige, at du skal smide nogle kilo. Så langt er alle vel enige. Vejen til vægttab er der dog delte meninger om. De retningslinjer, som din læge sandsynligvis følger, går på, at du skal spise fedtfattigt med mange kulhydrater samt motionere mere. Men det har du måske prøvet uden succes.

  Kritikere af de officielle retningslinjer mener, at man når længere ved at spise færre kulhydrater og mere fedt og mere protein. Læs fx om den israelske undersøgelse, jeg skriver om (brug søgefeltet, links virker ikke her i kommentarfeltet). Eller mit nylige indlæg om en kæmpestor meta-undersøgelse (søg på IASO her på bloggen).

  I denne undersøgelse, som er publiceret online, men endnu ikke på papir, slås det fast, at en kulhydratfattig/proteinrig diæt er bedre end en fedtfattig/kulhydratrig diæt.

  Den er bedre mht. vægttab. Men lige så vigtigt, så har folk en større tendens til at overholde den form for kostplan (hvad ville du foretrække: engelsk bøf med bernaisesovs og grønne bønner eller linsesuppe med skrabet brød og gulerødder?)

  Som nævnt kan jeg ikke råde dig til at gøre det ene eller det andet. Men hvis dit mål er vægttab (hvilket sandsynligvis vil afhjælpe alle de nævnte problemer måske lige med undtagelse af lungekapaciteten), så er det intet tabt ved at tage en diskussion med din læge om måske at prøve noget andet. Hvis du printer undersøgelserne ud - jeg linker til fulltext-versioner i artiklerne - og viser dem til doktoren, kan det være, I kan få en konstruktiv snak og måske finde en alternativ løsning for dig.

  Jeg vil også lige indskyde, at man i det amerikanske diabetesforbund samt i Sverige har godkendt den kulhydratfattige diæt som fornuftigt alternativt til den fedtfattige.

  Jeg håber, at du får samlet op på det her og får givet ham bedemanden en lang næse de næste mange år.

  Jeg arbejder på et indlæg om en fyr, der har tabt sig vildt meget på en kulhydratfattig diæt og sluppet af med forskellige lidelser i tilgift. Han hedder Jimmy Moore, er MEGET amerikansk og nærmest blevet en institution derovre. Hans blog hedder livinlavidalowcarb.com/blog - den er meget inspirerende.

  Og hvis du er interesseret i det videnskabelige bag kostformen, så er få bøger bedre end Protein Power LifePlan af dr. Michael R. Eades og hans kone Mary D. Eades.

  Held og lykke.

  SvarSlet
 3. De har måske spist frugt?
  http://politiken.dk/tjek/dagligliv/mad/article559192.ece

  Hvor meget vitaminer og andet findes det kvar i sådan frugt? Er ikke dette et argument MOD "6 om dagen?". Det må ju være konserveringsmidler i som kan få den stærkeste at blive syg.

  Eva, tibage efter ferien.

  SvarSlet
 4. Hej Eva, godt at se dig tilbage ved tastaturet.

  Jeg har haft lange maildialoger med Politiken for at få dem til at interesserer sig for dette emne - sidst med mit indlæg om den nye meta-undersøgelse i Arne Astrups blad Obesity Reviews:

  http://kostbloggeren.blogspot.com/2008/08/fedtfattigt-nederlag-vil-astrup-de-sin.html

  Her vinder den kulhydratfattige diæt IGEN over den fedtfattige, men journalisterne inde på Politiken kan slet ikke se nyheden i det. De sovset ind i de officielle kostanbefalinger, at de ikke magter at tænke 'ud af boksen'.

  Se deres artikel i dag om brød og kostfiber. De tager for givet, at der skal være så lidt fedt i brødet som muligt og så meget fiber som muligt!

  LOL!

  SvarSlet
 5. Og jo, sikken slatten gammel frugt!

  Jeg læste et interview med dr. Dahlqvist, hvor hun sagde "Fem frugter om dagen! Nej, hellere én frugt hver femte dag" ... lol.

  SvarSlet
 6. Hej michael!
  Det må du undskylde, jeg havde faktisk slet ikke set at du havde skrevet før idag. Så kun den første kommentar och troede ikke at nogen seriøs gad og skrive. Herligt at høre at jeg ikke er alene derude, skal vi revolutionere danskerne eller hvad?
  Mange kram Mia

  SvarSlet
 7. Hej Mia og velkommen i klubben!

  Ja, når du ligger der, hvor du gør, så risikerer du nok i højere grad at få mange kommentarer fra tilfældige og idiotiske netsurfere. Men husk at være flink mod de oprigtige kommentatorer.

  Ja, naturligvis skal vi lave en revolution. Har du lagt mærke til, at modparten altid advarer mod den kulhydratfattige diæt på grund af et for højt proteinindhold? Jamen, man spiser ikke vildt meget protein på LCHF. Men meget F ... altså fedt. Dvs. kød med stor fedtindhold, smør, hele æg, sødmælk og fløde (hvis man tager den slags), sardiner i olivenolie osv.

  Tak for din kommentar. Og selv kram.

  SvarSlet