mandag den 1. september 2008

Mænd skal IKKE spare på fedtet, fru minister

”Mænd skal spare på fedtet”, lyder det i dag på Politiken.dk. Det er selveste Fødevareminister Eva Kjer Hansen, der udtaler sig på baggrund af en undersøgelse, som Fødevareinstituttet har lavet om vores fødevareindtag. Problemet er blot det, at fedtindtaget både i mængde og art er hip som hap i forhold til sundheden.

Ministeren roser de gamle kampagner som ’skrab brødet’ og ’let sovsen, Jensen’, kampagner, der som bekendt fik danskerne til at spise mere brød, smørerstatninger som minarine og mere meljævning/maizena.

De er dog ved at gå i glemmebogen, beklager ministeren sig:

” Der er stadig problemer med, at danskerne spiser for meget fedt, eksempelvis gennem fede oste. Det er især mændene, der er slemme …”

Mænd skal spare på fedtet, lyder det. Men Politikens journalister glemmer lige at spørge hvorfor. Hvorfor skal mænd spare på fedtet, når undersøgelse på undersøgelse viser, at det ikke giver nogen mening?

Stor svensk undersøgelse frikender fedt

Sidste år var der fx denne her svenske undersøgelse med næsten 30.000 deltagere. Man ville undersøge holdbarheden af at bede almindelige raske mennesker spare på fedtet eller skifte mættet fedt ud med umættet - olier i stedet for smør.

Konklusionen lød således: I forhold til hjerteinfarkt viser vores resultater ingen fordele forbundet med at begrænse det totale fedtindtag eller indtaget af mættet fedt, og heller ingen fordele forbundet med at øge det relative indtag af umættet fedt.

Undskyld, men kan det siges tydeligere? Alle kostråd om at spare på fedtet og om at skifte det mættede (dyriske) fedt ud med umættet (planteolier) fedt er baseret på … den rene ingenting.

Politiken skriver også, at vi alle sammen skal sænke hvilepulsen, fordi det vil mindske hjertedødeligheden. De livstilssændringer, der kan gøre det, har altså INTET at gøre med at mindske fedtindholdet i kosten (tværtimod).



Vi kan altid godt lide at afslutte på en munter note, så se lige denne lille juvel, der smukt behandler emnet her i indlægget.




Low Carb - On Planet Earth for 3 millions years and counting!

8 kommentarer:

  1. Har du et link til den svenske undersøgelse? :-)

    SvarSlet
  2. Havde åbenbart fumlet med det. Linket ligger nu i ordene "svenske undersøgelse" oppe i teksten.

    SvarSlet
  3. Her er linket i øvrigt:

    http://lib.bioinfo.pl/pmid:17925631

    SvarSlet
  4. Mange som skifter til LCHF får et lavere blodtryk og puls. Plus andre fordele. Men det er klart, så tjener ikke medicinfirmorna noget.

    Mvh Eva

    SvarSlet
  5. Kopierer en link fra en anden side.
    http://www.time.com/time/photogallery/0,29307,1626519_1373664,00.html

    Det handler ikke om LCHF eller anden diet, men er sjov at kigge på. Det er billeder fra 15 lande, og hvad en familie fra det landet spiser på en uge.

    Mvh Eva

    SvarSlet
  6. Super sjovt, Eva.

    Jeg kan specielt godt lide Cairo og Bhutan ... Men se hvor meget færdigmad - processed foods - der serveres i den vestlige verden og i det rige Arabien!

    Ærgerligt, de ikke har fået en dansk familie med: Pasta, pasta, brød, brød, pomfritter, 6 kyllinger for 100 kroner, chips, kiks, småkager, snøfler, wienerbrød, romkugler, kage, matador-mix, marabou-chokolade, lakridskonfekt, opbagt sovs, kartofler, hvidt franskbrød med skrabet minarine og cheasyost ...

    SvarSlet
  7. En til artikel fra svenske medier om risikon med kolhydrater og insulinets påvirken på fedme. Observere også at det er IKKE motion som er det vigtigste når man skal tabe sig.

    http://www.alltommat.se/enbart-traning-leder-inte-till-viktnedgang-1.10977

    Eva igen.

    SvarSlet