tirsdag den 18. november 2008

Dansk helt i svensk TV-debat om fedt

Danske dr. Uffe Ravnskov er en af heltene på denne blog, naturligvis på grund af hans arbejde med at dissekere den elendige forskning, som har dæmoniseret mættet fedt og kolesterol, senest i bogen Myter om kolesterol. I søndags deltog han i en debat på svensk TV4. Den kan du se ved at følge dette link: TV4

Har du mod på det og ikke mindst tid, kan du fortsætte med kiggeriet inde på hjemmesiden. Programmet Kalla Fakta fra i søndags handler nemlig også om den store kostkrig, der raser i Sverige.

Kostkrigen i Danmark, spørger du? Den handler primært om, at myndighederne advarer folk mod at følge rådene, der gives i bogen Kernesund Familie, Sådan!

15 kommentarer:

  1. Hej
    Jeg har læst debatten på facebook om kokosolie, er din konklusion at smør er bedre end kokosolie?

    SvarSlet
  2. Både smør og kokosolie er fine sager i en LCHF-diæt. På westonaprice.org er de ret glade for smør, men det skal helst være det meget gule af slagsen, der kommer fra græsfodrede køer - det skulle være meget vitaminrigt. De er også ret glade for kokosolie og fremhæver oliens antivirale og antimikrobielle virkninger - den skulle altså styrke immunforsvaret. Samtidig er den en god kilde til de korte- og mellemlange mættede fedtsyrer, der bruges direkte som energi i kroppen.

    Jeg bruger lidt af hvert herhjemme. Smør på dampede grønsager og på bøffer og i fx blomkålsmos og så kokosolie i shakes, til konens popcorn eller 'slik' som dadel/mandelmel/kakao-kugler.

    På Facebook frygter de især den mættede palmitinsyre, fordi den - påstås det - for LDL-kolesterolet til at stige. Det er sådan set deres eneste anke. Men efter hvad jeg har læst, så forårsager de mættede fedtsyrer en form for LDL, nemlig en stor, luftig slags (pattern B, hedder det vist), som ikke er aterogen.

    SvarSlet
  3. Jeg bruger også kokosolie til popcorn, det er den jo fin til:
    Ved du hvor stor mængde af de mættede fedtstoffer der skal til før det påvirker kolesteroltallet negativt (hvis det er negativt)?

    SvarSlet
  4. Jamen, jeg er slet ikke sikker på, at mættet fedt påvirker helbredet negativt overhovedet. Stefansson* sad i 1928-29 på Bellevue Hospital i New York sammen med sin danske makker, Carsten Andersen, og spiste ikke andet end kød, indvolde og animalsk fedt i et helt år. Og var frisk som en havørn hele vejen igennem.

    Før jeg startede på denne kostform for alvor, så fik jeg taget blodprøver. Efter blot seks uger på masser af animalsk fedt og ingen korn/sukker var midt HDL tordnet i vejret, mens mine triglycerider røg i bund. LDL steg også en smule, men som sagt sikkert på grund af, at der blev flere af de store, 'godartede' typer.

    *Hans bøger ligger online - har ikke linket lige her, men søg på stefansson arctic bellevue diet så finder du den sikkert.

    SvarSlet
  5. Inger, mættde fedtstoffer påvirker ikke dit kolestorol. Din krop producerer 4 ganger mere kolestorol end hvad vi har brug for. Hvis du spiser mindre kolestorol, laver levern mere. Bara spis løs av fedtet!!
    Og hold dig væk fra Becel og omega 6.

    Mvh Eva

    SvarSlet
  6. Den gode Alun Biggart har på sin hjemmeside sammensat en fin artikel om fedtstoffer:

    http://www.alun.dk/sund-kost-livet-er-fedt.asp

    Alun læner sig meget op ad Sally Fallon og Mary Enig fra Weston A. Price-organisationen og så er han stærk påvirket af Paul Chek, som også den Kernesunde Familie er begyndt at interessere sig for jf. deres seneste bloggerier.

    Alun sælger kokosolie, men er noget dyrere end fx vitabox.dk, hvor man lige nu kan få fire glas for 299 inkl. fragt. Nogle gange har han tilbud, der er værd at gå efter. Hold øje med om I kan få dvd'en Flatten Your Abs Forever med i købet. Den sætter han nogle gange ned til 0 kr. Det er ikke en træningsdvd, men et langt foredrag af Paul Chek, hvor han fortæller om sin kostteori. Spændende sager, omend lidt spekulativt. Jeg tror fx ikke på Metabolic Typing, som Chek og Mercola render og sælger. Jeg ved godt, at nogle oprindelige folk i fx Sydamerika har levet glimrende på en meget KH-rig kost, men i bund og grund skal menneskekosten være animalsk for at være optimal.

    Chek kan også opleves på youtube i en mængde foredrag.

    SvarSlet
  7. Becel kunne jeg heller ikke drømme om at bruge.
    Jeg bruger olivenolie, sesamolie kokosolie og lidt smør, men synes at det er svært at finde ud af hvor stor mængde fedt vi egentlig har brug for med alle de modstridende oplysninger man får.
    De er ved at afprøve en helt stivelsesfri kost på deres autistiske søn i den kernesunde familie, med gode resultater, det er der også andre der gør med samme gode resultater, så det er jo egentlig ret tankevækkende.
    Budzinski, siger din læge ikke noget til de høje HDL- tal.

    SvarSlet
  8. Det er meget svært at spise for meget fedt, man kaster op inden. Prøve at spise et kg smør på en gang..urrk.
    Det fedt din krop ikke bruger kommer ud den anden vej ;-) (også kaldt fedtdiarre). Problemet er hvis man vil tæbe sig, spiser man då for meget fedt, så tager kroppen ikke fra vores fedtdepåer, men bruger det du spist.
    At gå over til LCHF er at vænje sig til at gå på fedt (keton) drift, ikke sukker (kulhydrater).

    Mvh Eva

    SvarSlet
  9. Inger ... Jo, han er imponeret over de høje HDL-tal, men bekymret over LDL og totalen, der er omkring de 7. Men han har jo også bare de nationale retningslinjer at forholde sig til og skal jo melde ud om sin bekymring.

    SvarSlet
  10. Hmm...
    en rigtig LCHF´er har en total på 15,1, HDL på 2,88, LDL på 11,8 og triglyseridtal på 0,91, men så er det også tale om et daglig kalorieindtag på 4500 hvoraf max 5 % er kulhydrater, 30% protein og reste mættet fedt

    SvarSlet
  11. Hej Eva, bare lige for at gøre noget klart. Omega 6-fedtsyrer er jo essentielle, så vi skal ikke skære dem ud af kosten. Det gør vi kødspisere jo sådan set heller ikke, da der er omega 6 i kødfedt. Vi skal bare være opmærksomme på ikke at få for meget - altså holde sig væk fra flerumættede planteolier - og så få nogle omega 3-fedtsyrer. Eksperterne siger ca. 2:1, Omega 6:Omega 3.

    SvarSlet
  12. Ok, man har brug for omega 6, men det er ikke god at spise for meget af den. Det er ju omega 6 som er den kolestorolsænkende delen i Becel. Omega 6 "bløder op" cellmembranen så at kroppen må ta kolestorol fra blodet for at støtte op dem igen.

    Mvh Eva

    SvarSlet
  13. Ja, at spise Becel for at få kolesterolet ud af blodet svarer til at antænde ildebrænde rundt omkring i byen for at få brandbilerne væk fra gaderne.

    SvarSlet
  14. Jeg postede lige en anden kommentar herinde (ang. rødt kød), og da jeg har lidt travt lige nu, og først lige har set denne tråd nu, har jeg altså valgt, at genbruge dele af dette indlæg, og udvide det så det passer emnet, jeg håber det er iorden med de fleste hvis de kommer til at læse noget af det samme to gange ... Det skal først og fremmest ikke være nogen hemmelighed, at jeg deler den direkte modsatte holdning, om Ravnskov og Mary G. Enig, i forhold til kostbloggerens benævnelse af disse som helte - jeg ser dem KLART, sammen med Atkins selv, som det direkte modsatte, jeg håber mit indlæg, kan vise hvorfor (men jeg gentager først lige pointerne om det røde kød, nu jeg som sagt har valgt at genbruge fra den anden kommentar):

    Ang. det røde kød, så er det sidste nye jeg har hørt i de ekspert netværk jeg færdes i, at hæmoglobinet i det røde kød, skulle kunne medføre visse cancer typer - jeg har dog endnu ingen faste kilder på det endnu.

    Det der derimod IMO er helt utvivligt, og har været fastslået et haf af gange i et hav af undersøgelsner, er at det elendige fedt på det røde kød er fyldt med kræftfremkaldende stoffer efter stegning altså HCA(heterocykliske aminer), og arichidon-syre der øger syntesen af de inflammationsfremmende prostaglandiner - og rødt kød har jo - og skal have - modsat fjerkrær eller fisk, et tocifret procentindhold af fedt for at være rigtigt mørt!

    Iøvrigt gør man IMO også klogt i, helt genrelt, ikke at hoppe på hypen om det mættede fedts uskyldighed, der jo bla. er blevet propoganderet så meget af Ravnskov, Mary G. Enig, og deres tilhængere, at alm. mennesker ikke længre kan kende forskel på fact and fiction. Der er selvfølgelig masser af solidt forskning, der direkte beviser de tager fejl - det betyder ikke man tager skade af lidt mættet fedt, men der er stadig ikke noget rationale for at indtage det, kroppen kan sagtens selv danne ALT det mættede fedt den har brug for, og ingen kan undgå at få nok selv om man forsøger at støvsuge kosten fra det (jeg har endnu ikke mødt mange der nogensinde er kommet under 5E%).

    Mættet fedt, er IMO helt uimodsigelige relateret til en lang række af hjertekar sygdomme, og mange andre helbredstruende tilltag - og især laurinsyre, myristinsyre og palmitinsyre, er beviseligt kendt for at være de mest uheldige mættede fedtsyre overhovedet i den sammenhæng.

    Alle disse insulindæmoniserende skræmmekampagner stammer iøvrigt i væsentligt grad fra den guddommelige platugle Atkins, der påstod, at man blev fed og syg af kulhydrater!
    Han er netop selv død - og selv om hans milliardfirma og enken prøvede at forhindre sandheden i at slippe ud, så viste obduktionen, at svindleren døde flommefed og stærkt hjertesyg!

    Før man falder for Ravnskov og Enigs fup, gør man som minimum klogt i at studere
    Cooking oil artiklen:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8908837?dopt=Abstract

    kokosolie er uden sammenligning den væste man kan indtage!

    Et par undersøgelser der viser mættet fedt er skadeligt i forhold til mono og polyumættet fedt:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11593354?dopt=Abstract

    http://atvb.ahajournals.org/cgi/content/full/15/11/1917

    Et kritisk review med en særdeles grundig gennemgang af de forskellige fedtsyrers effekt på plasma kolesterol:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8944223?dopt=Abstract

    Mættet fedt øger LDL-kolesterol og LDL-kolesterol øger risikoen for CHD, hvis nogen skulle være i tvilv.

    Hvis man derimod kommer ned under de anbefalede 10% af dagens energi som mættet fedt, vil det nok have en så lille effekt på CHD at det er ubetydelig, men det er jo så en hel anden historie.

    Lidt vil være lidt usundt og meget vil være meget usundt.

    Det nævnte minder mig igen om Atkins, som har fundet nogle få undersøgelser der bakker hans påstande op, og glemmer at resten af den videnskabelige litteratur på området siger det modsatte.

    Der er til stadighed ingen fornuftig forskning som tyder på at de evt negative effekter af et mindsket indtag af mættet fedt overgår de positive effekter, tværtimod. F.eks. blev det af ernæringsrådet i år 2000 anslået at antallet som dør af hjertekarsygdom vil falde med 15-30% (svarende til 1650-3300 liv årligt i Danmark), hvis indtaget af mættet fedt nedsættes til under 10E%.

    Men ellers en virkelig interessant blog, med masser af gode indlæg. Og jeg deler klart osse mange af bloggens pointer - mere kød (dog ikke rødt, og gerne fedtfatting), vær ikke fedtforskrækket TVÆRTIMOD (men ikke mættet fedt, ordentligt fedt istedet), mere grønt, frugt og lignende, ud med det raffinerede, det hvide brød osv (det betyder bare ikke kulhydrater genrelt er skidt - og man kan også skeldne imellem hvad der er fyld, og desideret usundt), pro mange tilskud, mange er både praktiske og helt legale - i det hele taget kan jeg også godt li den kritske tilgang til det etablerede - mit råd vil bare være, at passe på at gøre det hele så sort, bare fordi man ser det etbalerede som hvidt - det kommer der sjældent noget godt ud af, men selvfølgleig lyder det spændende, da det jo så ikke er kontroversielt, men det er det jo så bare ved at være alligevel, under 8% af danmarks befolkning følger de 8 kostråd bare i svag grad eksempelvis...

    Mvh
    Helio

    SvarSlet
  15. Hej Heliotrop og tusind tak for dit lange og omfattende indlæg. Jeg vil nu kaste mig over dine links og få mig et overblik og så komme med mit svar - ikke her, men i et nyt indlæg.

    Helt indledningsvis vil jeg sige, at jeg selvfølgelig også kender til disse HCA'er. Jeg er af den opfattelse, at animalsk føde såsom kød og æg skal tilberedes så nænsomt som muligt - mine blommer er altid flydende og kødet letstegt ved svag varme eller kogt. Men HCA'er har vi mennesker velsagtens stået overfor sådan rent kulinarisk i mange, mange tusind år - lige siden vi stak en steak på en pind og rakte den ind i bålet - og måske har vi udviklet metoder til at håndtere de slemme stoffer inde i kroppen.

    Som sagt, jeg vender stærkt tilbage med et indlæg baseret på din kritik - og tak for rosen!

    SvarSlet