mandag den 3. november 2008

Vildledning fra det offentlige

Politiken.dk og den øvrige del af pressen skriver i dag (endnu en gang), at danskerne bruger alt for mange penge på kosttilskud. Det er unødvendigt, lyder det, for vi får, hvad vi skal bruge, gennem kosten. Men holder skræmmekampagnen?

"Generelt behøver vi ikke spise vitaminpiller. Alt for mange mennesker spiser dem for en sikkerheds skyld, og hovedparten har slet ikke brug for det, fordi de allerede får den nødvendige dosis gennem kosten", fortæller ph.d. Susanne Gjedsted Bügel fra Institut for human ernæring ved Københavns Universitet.

Og Forbrugerrådets Camilla Udsen istemmer:

" ... det er ikke nødvendigt at kaste penge efter vitaminpiller. Det er bedre bare at spise sundt."

D'oh!!!

Er det ikke lige det, som er problemet? At folk IKKE spiser sundt? Vi hører i hvert fald hele tiden, at alt for få spiser nok grønsager og frugt, de færreste når op på de offentligt sanktionerede 600 gram om dagen.

At skræmme folk væk fra vitaminpiller og kosttilskud svarer til at flå redningsbæltet af den druknende og instruere vedkommende i brystsvømning.

Hele problemt med, at folk ikke får nok vitaminer, antioxidanter og andre gode sager er, at man via De 8 Kostråd anbefaler folk at spise brød, brød, brød, og pasta, pasta, pasta, og ris, ris, ris - alt sammen fødevarer, der fylder op i maven uden at give nogen særlig næring.

Hvis man i stedet gjorde, som vi gør her på siden, nemlig spiste en masse kød, æg, fisk, grøntsager, nødder, bær og frugt, ja, så ville man få en næringstæt kost og IKKE have brug for vitaminpiller.

LÆS MERE, LÆR MERE:

Er du i tvivl om, at kulhydratfattig kost er den fedtfattige overlegen? Så læs:

Atkins slår Fedtfattig til plukfisk på lang bane

Tror du vegetatisk kost er vejen frem? Så læs:

Veganere kan lægge hjernen i garderoben

Tror du på skræmmekampagnen mod rødt kød? Så læs

Vigtige pointer om rødt kød og kræft

Tror du overvægt skyldes overspisning og ladhed? Så læs:

Gary Taubes om årsagerne til overvægt

Tror du på Danmarks mest kendte fedmeforsker? Så læs:

Fedtfattigt nederlag: Vil Astrup æde sin hat?



Low Carb - On Planet Earth for 3 million years and counting ...

10 kommentarer:

  1. Min læge har anbefalet mig at spise vitaminpiller, fordi der i den danske befolkning er rigtig mange, der lider af mangel på D-vitamin. Så de råd artiklen giver holder ikke. Sol får vi ikke og hvem orker at spise 600 g laks om dagen for at få en dagsdosis?

    Venligst, KP

    SvarSlet
  2. Godt brølet løve.
    Politiken tjek har utrolig travlt med at miskreditere og mistænkeliggøre alternative syn på helse.
    Det er ærgerligt for alle dem, som kunne leve et langt bedre liv ved at gå bort fra kostpyramiden, sørge for et tilstrækkeligt indtag af vitaminer, mineraler og sporelementer og ved at få nok sol (vel at mærke uden brug af solcreme med giftige kemikalier).
    Formålet med Politiken tjek har vel fra starten været at hjælpe læserne ved at afprøve og sammenligne produkter. Og netop der er det man i dag går forkert i byen, for når det gælder livsstil og helse er der ikke tale om sammenligning. I stedet går man direkte på manden og nedgør det, man nu skriver om. Det er utroværdigt og spørgsmålet trænger sig på, hvad mon der er Politiken tjeks virkelige dagsorden?
    Med venlig hilsen

    SvarSlet
  3. Jeg så lige en opsummering af en artikel om fructoses påvirkning af hjernen.
    http://pipeline.corante.com/archives/2008/10/31/fructose_in_the_brain.php

    Kunne man ikke tænke at meget af problemet med low-fat er at sucrose/fructose ikke er bandlyst (ikke i de mængder man får fra frugt men som i slik) ?
    Fructose ser ud til at stimulere appetitten gennem en mekanisme i hypothalamus... Så slik, kage og sodavand giver mere sult snarere end mindre som man ellers kunne forvente ud fra påvirkningen af blodsukkeret.

    Hvor står du egentlig i energipct'er? Såvidt jeg husker er de officielle kostråd 50-60% fra kulhydrater men det er jo virkelig meget. Atkin's mener jeg siger 20% hvilket jeg til gengæld er skeptisk overfor.

    mvh, Morten G

    PS Jeg spiser vitaminpiller =] fordi det er billigt og man ikke kan skade sig med en multivitaminpille om dagen.

    SvarSlet
  4. Morten G.

    Jeg spiser LCHF og då regner man ca 5% Energi fra kulhydrater, 75% Energi fra fedt og resten proteiner.

    Men der er hvis man er meget "fakir" (strikt, hvad hedder det på dansk?).
    Mig selv har måske 20% energi fra kulhydrater.

    Eva

    SvarSlet
  5. Ja, man kan ikke lade være med at undre sig over, hvad der her er Politikens og 24timers dagsorden. I hvert fald på området D-vitamin er der store mangler og sammenhæng mellem disse og kræft.

    Og Cirsten, jeg har kommunikeret en del med Tjek-redaktionen og de læner sig trygt op ad Altomkost.dk. Forskning, der peger andre veje, interesserer dem ikke en døjt. Jeg har henvist dem til utallige studier, uden at de har løftet pennen af den grund. Tunge at danse med? Helt sikkert.

    Hej Morten,
    Det er en spændende artikel, men som den selv understreger, så hælder vi ikke fruktose direkte ind i centralnervesystemet, som de gjorde på rotterne i forsøget. Problemet med fruktose er dog, at omsætningen af det ikke er reguleret som fx glukoseomsætningen er det. Spiser vi for meget glukose, bliver det lagret som glykogen i lever og muskler. Spiser vi for meget fruktose omdannes det til leverfedt, hvilket vi ikke ønsker for meget af.

    Se fx denne her forklaring, hvor der også er nogle links til undersøgelser: http://www.proteinpower.com/drmike/uncategorized/high-fructose-corn-syrup-follies/

    Mht. procenter, så er jeg bevidst om, at holde KH-procenten nede. Det bliver den dog automatisk, hvis man spiser en varieret stenalderkost – altså uden kornprodukter og med stort fokus på æg, fisk og kød – og samtidig holder igen med frugt. Jeg spiser 0-3 frugter om dagen.

    Jeg vil tro, jeg ligger imellem 25 og 75 gram kulhydrater om dagen (festdage ikke medregnet), hvilket giver 80-360 kcal svarende til velsagtens 5-15 E%.

    Atkins bliver tit misforstået: Hans bøger anbefaler 20 GRAM kulhydrater om dagen i induktionsfasen, der løber fra 14 dage og opad – dette for at sparke vægttabet i gang. Herefter øger man KH-indtaget igennem forskellige faser, indtil man finder et ligevægtsindtag, hvor man hverken tager på eller taber sig. Dette kan sagtens være 150 gram om dagen og altså omkring 30 E%.

    SvarSlet
  6. Denne her artikel hos Dr. Mike er også interessant: folk har det med at overspise, når de spiser low-fat-produkter ...

    http://www.proteinpower.com/drmike/uncategorized/low-fat-foods-lead-to-increased-consumption/

    SvarSlet
  7. Politiken er ellers min avis- men jeg må indrømme at jeg efterhånden springer forbrugerstoffet over- og jeg er bestemt ikke den eneste i min omgangskreds der har det sådan.
    Min datter der ellers spiser sundt( dog ikke ret meget fisk) + tager kalk medd vitamin tilskud
    - fik sidste år konstateret lave D lagre
    - så både hun og jeg spiser extra D vitamin

    Faktum er at grøntsager som udgangspunkt godt kan indeholde nok vitaminer
    - men når den først ligger på lager et sted - derefter køres ud i butikkerne - hvor de ligger og er triste og slatne ( uden datomærkning)
    - kommer hjem hos folk og bliver tilberedt er der ikke nær så meget vitamin som oprindeligt.
    Endelig så har forskning jo gentagende gange vist at moderne konventionelle produkter ikke indeholder nær så mange vitaminer som før( eller i øko produkter)



    Om energi % - så kan de jo variere meget alt efter hvor følsom man er og hvem man er...

    Jeg spiser mellem 20-40 E % kulhydrat.

    ved - 20-30 E % taber jeg mig
    - ved ca 40% holder jeg vægten .
    I weekenden er den nok mere 40 % end 20%

    Og nogen dage som idag - hvor det er surt-gråt og trist har jeg også spist lidt mere kulhydratrigt en normalt så jeg når nok op på 35 % på en hel alm tirsdag
    : læs flere nødder, lidt frugt og lidt havregrød i morges da min krop bare skreg på det....
    kunne bare slet ikke forholde mig til æg i morges...

    Og ja det var så ikke en grynfri dag... men det går nok ;)

    SvarSlet
  8. Hvis I kan se svensk TV4 så er det et program der på Søndag 16/11 kl 19.29 - Fettkriget. Det tar op spørgsmålet om vi kan stole på dietister og kostrådgiver som arbejder sammen med mad-industrien. Er fedt dåligt eller godt or dig?

    Annika Dahlqvist er med.

    Mvh Eva

    SvarSlet
  9. Tak for tippet - det bliver spændende at se.

    SvarSlet
  10. upps...det skal vare 19.20!!

    http://www.tv4.se/1.713842

    Eva

    SvarSlet