Rødt kød får det ene slag efter det andet. Senest i Go'Morgen Danmark på TV 2, hvor to kvinder i hele fire indslag på én formiddag fik lov til at reklamere for deres nye bog med den trendy titel: "Det gode køkken - sund mad mod kræft". Her er der fokus på såkaldte sunde kåltyper, mens det røde kød er 'yt'. Problemet er bare følgende: Beviserne for grønsagernes effekter på sygdom glimrer ved sit fravær. Og rødt kød var det, der nærede vores forfædre igennem 2 millioner år, indtil vi for 10.000 år siden stod som det mest sofistikerede væsen på jorden nogensinde.
Og hvordan går det med denne formodning om, at grønsager og frugt forebygger kræft? Ikke så godt. Sidste år udsendte Kræftens Bekæmpelse en folder til deres medlemmer. I den kunne man læse, at foreningen var skuffede over, at man trods talrige (og hundedyre) undersøgelser ikke havde kunnet vise, at frugt og grønt-spisning forebyggede den frygtede sygdom. De anbefalede dog, at man holdt sig til de 6 om Dagen, da der måske alligevel var noget om det - hvilket de håbede, at fremtidige undersøgelser ville vise. (I am not making this up!)
Fra foreningens hjemmeside, www.cancer.dk:
For ti år siden troede forskerne, at op til 30-40 pct. af tilfælde af kræft kunne forebygges ved at spise meget frugt og grønt. Det har siden vist sig, at tallet ligger mellem 5-12,5 pct.
Hm, og hvordan mon tallet ser ud om endnu 10 år? 0,5-2 procent? Eller et andet tal, som heller ikke er statistisk signifikant?
Ny blogger ikke imponeret
I USA har en ny blogger vist sig på banen, en dr. Kurt G. Harris. Han er ikke særligt imponeret over hverken grønsager og frugt, selv om han spiser lidt planter hver dag for variationens og smagens skyld. Hans to seneste blogindlæg indeholder nogle skarpe, men for mange danskere sikkert, kontroversielle tanker:
Do You Believe in Magic?
Plants and Plant Compounds Are Not Essential or Magic
Hans kostteorier sætter af i stenalderkosten, hvor målet er at genskabe det stofskifte-miljø, som vores forfædre trivedes under. Her er hans 12 trin:
1 Eliminate sugar (including fruit juices and sports drinks) and all flour
2 Start eating proper fats - Use healthy animal fats to substitute fat calories for carb calories. Drink whole cream or half and half instead of milk.
3 Eliminate grains
4 Eliminate grain and seed derived oils (cooking oils) Cook with butter, animal fats, or coconut oil.
5 Get daily midday sun or take 4-8000 iu vit D daily
6 Intermittent fasting and infrequent meals (2 meals a day is best)
7 Fruit is just a candy bar from a tree. Stick with berries and avoid watermelon which is pure fructose. Eat in moderation.
8 Eliminate legumes
9 Adjust your 6s and 3s. Pastured (grass fed) dairy and grass fed beef or bison avoids excess O-6 fatty acids and are better than supplementing with 0-3 supplements.
10 Proper exercise - emphasizing resistance and interval training over long aerobic sessions
11 Eliminate milk (if you are sensitive to it, move this up the list)
12 Eliminate other dairy including cheese- (now you are "orthodox paleolithic")
If you can do step 1, that is about 50% of the benefit and alone a huge improvement on the standard american diet (SAD) By about step 6 you are at about 75% , by step 9 about 80% and at 10 you are at 99% for most people.
(findes på www.paleonu.com/get-started/, hvor han selvfølgelig udbreder sin teori.)
Og hvad så med det røde kød?
Rødt kød-haderne læner sig op ad en yderst tvivlsom rapport fra FN. Den udkom i 2007 og fik dette besyv med af Kostbloggeren:
Vigtige pointer om rødt kød og kræft.
Konklusionen er ganske kort, at der er en lille bitte risiko for, at kræft kan skyldes et alt for stort indtag af forarbejdet kød (og her er der jo pumpet med e-numre, sojaprotein, sukker og hvad har vi). Spiser du kød fra græsfodrede dyr, altså dyr som lever naturligt, er der ingen risiko.
Dette vil dog ikke forhindre, at rødt kød også i årene fremover vil få mange slag. Men som Sebastian i billedet oven for bliver vi stående, uanset hvor mange pile anti-kød-banden sender imod os ;-)
PS - Politiken.dk kunne i sidste uge fortælle, at karry forebygger kræft. Det virksomme stof skulle være til sted i den gurkemeje, der er det primære indholdsstof i det komplekse krydderi. Opskriften på karrysovs er heldigvis tudenem:
En spsk karry ristes i to spsk smør. Der tilsættes fond - hjemmekogt på knogler, benmarv og kødstykker fra græsfodrede dyr - salt og godt med piskefløde. Og så koges der igennem. Sovsen er godt tilbehør til fx Kema Mutter eller krebinetter, som danske pensionister kan se frem til hver femte dag, hvis det altså står til Dansk Folkeparti ...
Tournedos med svampe og syltede rødløg
2 dage siden
Jeg bliver altid så træt når jeg ser den slags programmer hvor man gør en ting til synder ( ud over at sukker sikkert er det mest kræftfremkaldende vi spiser
SvarSletKræftens bekæmpelse var ude og fortælle et tidspunkt at man ikke helt forstod hvorfor det røde kød betød noget for kræft for ca 1/2 af befolkningen men intet for en den anden halvdelså derfor anbefalede man alle at undgå for meget rødt kød...
Ikke mindst synes jeg det er tankevækkende at folk ikke får lige meget kræft
Jeg synes (trods min kritik af blodtype diæten)
at det er tankevækkende at AB og A typer har en markant øget risiko for både bryst og tarmkræft og de anbefales at undgå gris, okse og kalvekød...
og holde sig til fjerkræ, fisk og evt lam/ged.
De to blodtyper udgør ca 50 % af befolkningen :)
Og ja jeg kan godt lide kål - men helst til min bøf :D
Jeg har heller ikke noget imod kål, selv om det giver lidt hyggeluft i maven. Jeg halverer rosenkål og langtidsrister dem i smør og slutter af med et pift citronsaft. Og så overvejer jeg at lave min egen sauerkraut. Broccoli og blomkål kommer også tit på bordet her.
SvarSletDet er rigtignok tankevækkende, at A og AB får mere af nogle typer kræft. Men er det A-typer, der bor på vores breddegrader? De har jo deres udspring i det subtropiske Asien, hvor der var rigeligt sol dagen lang. Måske skal de have endnu mere D-vitamin.
Kræftens Bekæmpelse siger selv nu, at det vigtigste er at holde op med at ryge. Dernæst kommer at undgå at blive overvægtigt. Og hvilken kostform har igen og igen vist sig bedst til vægttab? Nå ja, low-carb, den gamle skurk ;-)
Her
SvarSletA Rhesus D positiv: 37%
0 Rhesus D positiv: 35%
B Rhesus D positiv: 8%
AB Rhesus D positiv: 4%
A Rhesus D negativ: 7%
0 Rhesus D negativ: 6%
B Rhesus D negativ: 2%
AB Rhesus D negativ: 1%
= 44 % A typer
+ 5 % AB
- det er tæt nok på 50 % for mig ;)
men jeg er helt sikker på at A og AB typer der bor i DK kan tåle mere fisk og kød end A typer fra middelhavsområdet f eks.
Ligesom jeg også mener at O typer fra Norden tåler mælk bedre end O typer fra sydpå...
Men nej dele af teorien holder ikke- men jeg har før set at AB og A typer havde en markant overdødelighed af kræft og at O og B typer når de får kræft oftes kræver mindre behandling
Kræft har også ifølge andre teorier en psykisk årsag, indeklemte følelser, stress.
SvarSletJeg tror ikke at kosten er forklaringen på alting.
Jeg synes forøvrigt at det er en rigtig god plan til kostændring.
SvarSletHej Inger, ja, jeg tror ham Kurt her har fat i en vinder med de der 12 trin. Det er i hvert fald overskueligt, og så indser man, hvor langt man egentlig når med sukker og kornprodukter elimineret fra kosten.
SvarSletProblemet er bare, at de to ting smager kanongodt fx kombineret med noget rigtig dårligt margerine (wienerbrød, anyone?).
Jeg har på det seneste eksperimenteret med hende Thorbjørg Haffsteinsdottirs 'rugbrød' altså det glutenfri. Ungerne skal jo have noget med i børnehaven, der ligner de andres madpakker. Jeg puttede rosmarin i, og det var en fejl. DEt gider de ikke spise. Jeg må finde på et andet krydderi - måske kanel?
Måske kan du bruge det her,
SvarSletFiberbrød:
100 g hørfrø
50 g mandler
50 g solsikkekerner
2 revne gulerødder
2 spsk husk
1 ½ dl vand (kan evt bruge vandet fra rosinerne)
1 håndfuld udblødte rosiner
Mal mandler, solsikkekerner og hørfrø groft. Put de andre ingredienser i og rør det til en dej. Læg alt dejen på et stykke bagepapir, læg en nyt stykke bagepapir ovenpå og tryk brødet helt fladt. Det skal bages på 200 g i 25 min. Tag bagepapiret væk og lad det afkøle. Skær det ud i passende stykker, værsgo at spisJ. Rosinerne kan udelades.
Jeg er ikke selv overdrevet vild med glutenfri brød, men det her kan godt gå an, med pålæg på.
Inger - det lyder ikke så dumt.
SvarSletJeg laver mest mandelbrød / evt mandel/pecanbrød
Mandelbrød
100 gram mandler kværnes til fint mel
blandes med 2 store æg,
1 spsk fed yoghurt eller creme fraise,
et nip salt
og 1 tsk bagepulver
hældes i lille form smurt med rigeligt smør
- bages ved 200 grader ca 20 min.
Smager bedst synes jeg koldt med smør på.
Min datter synes det minder om grahamsbrød;)
Inger og Henriette, tak for to gode tips. Dem vil jeg teste på mine små piger. Jeg er ikke sådan overdrevet glutenfrygtsom, men der er bare så meget ved konventionelle korn, der taler imod deres egnethed som menneskeføde. Omega-6, lektiner, fremmede proteinforbindelser, WGA osv. Vil helst begrænse pigernes indtag. Og de får rigeligt brød hos bedsteforældre, i børnehaven og andre steder.
SvarSletTil jeres morskab har jeg lige lagt en besked inde på Chris' blog (ifm. By på skrump). Gad vide, om han svarer ;-)
http://www.dr.dk/DR1/By_paa_skrump/Chris_blogartikler/
PS - Jeg betvivler ikke, at de kan opnå gode resultater på fedtfattig, kaloriefattig kost og hård træning. Det er bare surt, surt, surt, og de får svært ved at holde sukkertrangen nede på den kost.
Han svarer næppe- eller også er det med det sædvanelig bullshit.
SvarSletHan får lidt mit pis i kog- kan slet ikke med den amerikanske pain to gain tilgang- det eneste jeg er rigtig enig med ham i er søvn er underprioriteret i DK
Det lyder som en god opskrift Henriette, hvis den smager af speltbrød, så den vil jeg se om min datter kan acceptere.
SvarSletHvordan kan man skrive kommentarer på din blog, jeg har prøvet et par gange men kunne ikke finde ud af det?
Jeg kan heller ikke klare Chris og hans metoder efter 2½ program stoppede jeg med at se det, det er så utroligt negativt.
Har i forresten prøver nogen af de svenske LCHF kogebøger?
SvarSletHvis,- er de gode?
Ja, det kan godt være svært at komme igennem Henriettes kritiske filter ;-)
SvarSletJeg har ikke prøvet de svenske bøger, men har prøvet hende her et par gange:
http://healthyindulgences.blogspot.com/
Hendes chokolade/valnødde-is er superdejlig. Hun skriver så kun om lækkerier, men det kan jo også være på sin plads indimellem.
Her er der et interview med en paleo-kogebogsforfatter og en del opskrifter. Jeg har lavet hendes kylling med græskar og den var god.
http://www.fitnessspotlight.com/2009/09/28/nikki-young-paleo-cookbook/
Man er dog helt misundelig på svenskerne, ikke? Så udbredt og stort LCHF er derovre. Vi kunne godt bruge en Dr. Dahlqvist her i landet. En Christian Bobzin stak snuden frem for nogle år siden, men han er vist blevet tiet ihjel. Han skrev et indlæg i Ugeskrift for læger og har denne statiske side om Stenalderkost:
http://bobzinfoodcircle.dk/
Okay, der står opdateret i sep 2009. Ser nu, at han har lagt en hel bog ud med opskrifter. Dyk ned i den, Inger ;-)
Inger det forstår jeg ikke?
SvarSletPlejer at godkende 99 % ( undtagen spam ;)
Kikker lige på det .
Jeg skal til Malmø næste uge- så jeg regne med at kikke på bøger ;)
Hende her har jeg brugt en del - når jeg savner inspiration.
http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/
Inger nu har jeg ændret lidt på det- så mon ikke du kan kommentere;)
SvarSletBud
SvarSletTak for linksene.
Hvis du har gode børnevenlige madpakkeideer er de også velkomne.
Jeg forsikrer jer for at han lever i bedste velgående..og hjemmesiden er lige blevet opdateret i går :-)
SvarSletJeg kan bare ikke lade være med at tænke på miljøet. Vi bliver nødt til at værne om vores planet for de bnæste generationer og for de folk, der lider under vores egoistiske madvaner idag. Vi bliver nødt til at skære ned på det røde kød, da det som bekendt er meget forurenende. Jeg vil gerne spise mere grønt og korn, hvis det betyder at jeg kan være med til at sikre fremtiden.
SvarSlet