mandag den 7. december 2009

Forskere paffe

Klima-entusiasterne og Sundheds-apostlenes store fælles kæphest er, at vi skal spise mere vegetarisk. Kødet skal forvises fra tallerkenerne for både klimaets og vores helbreds skyld. Men hvad nu hvis en overvejende vegetarisk kost måske alligevel ikke er så sund? Skal vi så ofre vores personlige sundhed for klimaets skyld?

I Ideer-sektionen af Weekendavisen nr. 49 på side 2 kan man læse, at de gamle egyptere havde lige så meget åreforkalkning som nutidens mennesker. Og altså lige så stor risiko for hjerteanfald. Dette gør forskerne 'noget paffe'. Oldtidens egyptere spiste nemlig langt mere vegetarisk, end vi gør. Og vegetarisk, ved vi jo, er det ypperste sundhedsideal for mennesket.

Weekendavisen refererer til International Herald Tribune, der d. 26. november kunne berette om en stor undersøgelse af mumier. En kardiolog - sandsynligvis en af dem, som ordinerer fedtfattig kost uden for meget kød - nægtede at tro, at det kunne være rigtigt, at den gode farao Menephtah havde lidt af forkalkning i hjertet. Man foretog derfor en række scanninger af 20 egyptiske mumier fra Nationalmuseet i Cairo og fandt, at de var lige så kredsløbs-syge som vi moderne vesterlændinge. En overvejende vegetarisk kost - og i egypternes tilfælde, hvederig - er altså helt på niveau vores standardkost, når det kommer til risiko for hjertesygdom.

Indrømmet, så har WA-journalisten ikke meget plads til at udbrede sig om undersøgelsen, men en konklusion om, at det med det vegetariske måske ikke ligefrem beskytter mod hjertesygdom, kunne have været på sin plads. Men det ville måske have været for kontroversielt i disse COP15-dage, hvor kødspisere må gå stille ved køledisken for ikke at vække harmen hos de politisk korrekte, hvor misinformeret denne samling kvaboddere så end er?

Læs den amerikanske artikel i sin helhed her: Artery Disease in Some Very Old Patients.

5 kommentarer:

 1. Øl og hvede var en stor del af egypters kos... det er ham her også inde på ;
  http://heartscanblog.blogspot.com/2009/11/even-mummies-do-it.html

  SvarSlet
 2. Hjerte/karsygdomme forekommer jo især i den vestlige verden. I lande, hvor man spiser en mere plantebaseret kost, er der færre problemer med denne sygdom. Men jeg vil gerne høre nærmere om følgende.

  Du skriver i dit blogindlæg: "hvor kødspisere må gå stille ved køledisken for ikke at vække harmen hos de politisk korrekte, hvor misinformeret denne samling kvaboddere så end er?"

  Vil det sige
  1. Du anerkender ikke den globale opvarmning?
  2. Kødproduktion bidrager ikke til den globale opvarmning?

  /Thomas

  SvarSlet
 3. Hej Thomas, tak for din kommentar.

  Jovist anerkender jeg den globale opvarmning. Beviserne er overvældende. Årsagerne dertil er dog ikke helt hugget i sten endnu, men meget taler rigtignok for, at vi mennesker har noget at gøre med sagerne, i hvert fald mht. udledning af drivhusgasser.

  Om vi mennesker har den fulde skyld eller ej, så mener jeg også, at vi har pligt til at gøre noget, hvis vores handlinger kan afværge en katastrofal udvikling. Og her tyder meget på, at det vil batte, at vi holder igen med udledningen. Spørgsmålet er blot, hvor vi skal sætte ind.

  Den konventionelle kødproduktion i vesten leder rigtignok en masse metan ud, men endnu større udledninger kommer der fra produktion og transport af den føde, som man har valgt at give dyrene (soja, majs, korn). Det er altså produktionsformen, der er problemet, ikke kødet som sådan.

  Hvis du kigger lidt videre rundt i denne blog, vil du hurtigt finde ud af, at Kostbloggeren er stor modstander af netop ovennævnte såkaldt factory farming, altså burhøns, burkalve, den danske konventionelle svineproduktion, fiskedambrug og så videre. Jeg efterspørger, forbruger og anbefaler på det kraftigste æg, fisk og kød, der produceres (fanges) i overensstemmelse med naturen. Dvs. kød fra kreaturer, der går på græs - som fx fra Nordjysk Naturkød - frilandsgrise eller -lam, æg fra ægte fritgående høns, vildtfangede fisk osv. Dette er ikke blot 'fair' over for dyrene, men resulterer også i det sundeste fedt (mere omega-3, mindre omega-6) og færre fremmede stoffer (hormoner, penicillin, gifte etc.).

  Kort sagt, så mener jeg, at vi skal omlægge kødproduktionen over imod den mere naturlige, og så i øvrigt sparke gang i en grøn økonomi med intelligente energiløsninger.

  At gøre menneskeheden til vegetarer er ingen løsning. Vi er kødspisere af natur. Ingen oprindelige folk var (frivillige) vegetarer. Og de, der lever sådan i fx Sydindien, er mindst lige så hjertesyge som de, der spiser den elendige vestlige standarddiæt.

  Og i øvrigt, den vestlige standarddiæt er i høj grad plantebaseret! Hvede og andre korn, sukker, kartofler, planteolier, soja, majs, frugt og grønt fylder væsentligt mere på tallerknen end animalsk fedt og protein. Animalsk føde er ikke årsag til hjertekarsygdomme. Vi har spist dyr igennem hele vores evolutionære udvikling. Alle de ovennævnte øvrige sager er først kommet på menuen de seneste 5-10.000 år, og der er nok snarere deriblandt, vi skal finde synderen.

  SvarSlet
 4. Nu er jeg ikke ekspert på den globale opvarmning, men det tyder jo stærkt på at dele af den er menneskeskabt.

  Jeg er glad for at høre, at du ikke går ind for dyrefabrikker, men din løsning med at vi skal spise øko kød allesammen forekommer mig dog fuldstændigt urealistisk. Med det kødforbrug som vi i DK har på nuværende tidspunkt, så tvivler jeg på, at man vil kunne producere så meget kød på foder som ikke er sejlet herhen fra den anden side af jordkloden.

  Det er så et dilema. Hvad skal vi gøre? Skal jeg skære mit brusebad ned fra 15 min til 5 min - eller skal jeg skære ned på mit kødindtag? Hvad batter? Ja, nu er det sådan at kød bidrager mere end hele transportsektoren. Hvis alle spiste lidt mindre kød, så ville man komme et stykke.

  Pt gør jeg intet. Jeg har ingen børn og lever derfor som jeg har lyst til, da jeg er alligevel nok er død til den tid, hvor vi ser effekterne af vores livstil. Dog overvejer jeg af og til, om man bør gøre noget. Men i sidste ende vil det nok ikke betyde noget, hvis jeg som enkelt person gør noget, da masserne er ligeglade og gør, hvad de nu engang har lyst til.

  /Thomas

  SvarSlet
 5. Hej Thomas,

  Det kan godt være, at du ikke har nogen børn, men menneskeheden er én stor familie. Det er det, vi skal have styr på.

  Angående økokød til alle ... Der findes faktisk avancerede produktionsmetoder, der er 'naturlige', bæredygtige og frembringer kød i enorme mængder. Jeg har skrevet dette indlæg om metoden:

  http://kostbloggeren.blogspot.com/search?q=polyface

  Hvis du vil se videoen, så gå ind på TED.com, søg på Pollan og vælg det første hit. Det er lidt af en øjeåbner.

  SvarSlet