fredag den 5. marts 2010

Mættet fedt frikendes (endelig) i dansk presse

Kostbloggeren er i svært godt humør i dag. Mange af Danmarks medier rapporterer fra ny amerikansk Harvard-forskning, at mættet fedt fra dyr - fløde, flæskesteg, højreb, fuldfede oste - ikke er skurken i forhold til livsstilssygdommene. Det er derimod de store mængder kulhydrater, som vi har fået stoppet ned i halsen de sidste 20-30 år via De 8 Kostråd og andre skøre indfald.

Under overskriften Danske kostråd farligere end fedt og flæskesteg kan vidensskabs-sitet ING.DK fortælle, at det ligefrem er skadeligt at erstatte mættet fedt med hurtige kulhydrater, som hvidt brød, ris, kartofler og pasta. Jyllands-Postens forbrugerside FPN.DK skriver under overskriften Piskefløde og flæskesteg frikendes, at:

Stik imod de sidste 20 års advarsler viser ny forskning, at tandsmør, fed ost og flæskesteg ikke øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme.


På mange måder grænser det til en international skandale. Disse nye opdagelser er nemlig ikke nye. Da fedtformaningerne blev introduceret (stadfæstet i USA i 1977*), var forskningen slet ikke på plads, og førende forskere sagde dengang, at de ikke ville lægge navn til anbefalingerne om at skære ned på fedtet og spise flere kulhydrater. Politikerne havde dog ikke 'tid' til at vente på forskningen og søsatte derfor over det meste af den vestlige verden nogle kostråd, som i bakspejlet viser sig at være helbredskadende.

Et af De 8 Kostråd lyder: Spar på fedtet, især fra kød og mejeriprodukter. Et andet lyder: Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag. Det bliver vel lavet om nu, tænker du sikkert. Nej. Der bliver ikke rørt ved kostrådene. Først i 2012, når de nye Nordiske Næringsanbefalinger kommer, kan det komme på tale.

Indtil da ... ja, så har du fx Kostbloggeren her til at guide dig til en sundere kost. Du er meget velkommen til at kigge rundt i artiklerne, og hvis du ikke har været her før og er lidt nervøs over at skulle i gang med at spise mættet fedt, kød og den slags ulovligheder, ja, så vil jeg anbefale et kig på følgende gamle indlæg:

Vigtige pointer om rødt kød og kræft


Gary Taubes om overvægtens årsager


Atkins slår Fedtfattig til plukfisk på lang bane


God fornøjelse med læsningen og som altid: Spis med helse

*Big fat lies (god lille baggrundshistorie):

6 kommentarer:

 1. Det er sjovt at læse om den humane forsknings seneste landvindinger, som har været kendt og anvendt indenfor husdyrernæringen de seneste 30-40 år.
  Et af kostrådene nælvner, at man skal undgå animalsk fedt. Det sprøgsmål blev undersøgt i 1960-erne af forskeren Otto Sørensen, der i fordringsforsøg med rotter ikke fandt nogen forskel mellem smør og margarine vedrørende karsygdomme.
  Hvorfor man i den humane ernæring kan tro, at køer gennem hele sin evolutionshistorie har udviklet sig til at producere usunde fedtstoffer til sit afkom, forekommer ganske absurd. Selvfølgelig er animals fedt ikke usundet eller skadeligt. Alle har behov for både mættet og umættede fedtstoffer, men selvfølgeligt skal man ikke spise mere end behovet.
  Det er så spændende, hvornår forskere indenfor den humane ernæring finder ud af at rette fejlene i "kalorietabellen", den er stærkt fejlbehæftet vedrørende fedtstoffers bidrag.

  Mvh. Per A. Hansen

  SvarSlet
 2. Hej Per og tak for din kommentar.

  Med 'rette fejlene i kalorietabellen' mener du så, at de forskellige fedtstoffer har forskellig kalorisk værdi (og ikke 9 kcal/gram)?

  Ja, landmænd ved, at man skal give dyrene korn og skummetmælk, så bliver de dejligt fede.

  Tak for tippet om Otto Sørensen, ham vil jeg kigge nærmere på. Har du evt. en titel på en artikel/omtale/bog?

  SvarSlet
 3. Ja juhueeeeee
  så blev denne marts dag en dejlig en :)
  Men det tager nok lang tid før det rigtig spreder sig... ud i landet

  Skal ha syndig rib eyesteak og en god hjemmelavet bearnnaise til aften med riiigeligt smør :D

  SvarSlet
 4. Ha ha, ja, man har det sådan lidt ... hvad sagde jeg!

  Dejligt fredagsslik, I får hos jer ;-) Du kan i øvrigt godt supplere med kartoffelmos a la Price-brødrene: Fifty-fifty kartofler og smør samt godt med fløde!

  SvarSlet
 5. lyder syndigt- men det blev til ovnfritter og grillet fennikel og tomat ikke dumt.

  (og så lige en blåbærmuffin men det taler vi ikke om- den var i det mindste hjemmelavet......)

  SvarSlet
 6. Og den nye fedtskat træder i kraft d. 1. okt 2011! Man fatter jo slet ikke, hvor uoplyste (måske nærmere ligeglade?) de ansvarlige er. Rystende!

  Kathrine

  SvarSlet