torsdag den 18. februar 2010

Vitamin D beskytter også mod kræft

Kostbloggeren fortsætter sin letten på hatten, i dag over for Politiken.dk, der kan fortælle om en ny undersøgelse, der viser, at D-vitamin er en god medspiller, hvis man vil undgå hjertesygdomme. Og det er ikke alt. Som Kostbloggeren kunne fortælle for snart to år siden, så er vitaminet, der nærmest fungerer som et hormon, også din ven, når det kommer til kræft.

Læs Kostbloggerens artikel om Vitamin D fra maj 2008:

I Canada anbefales meget mere D-vitamin

Det gode ved D-vitamin er, at det er så tæskebilligt. Det kan købes i små gelatinekapsler a 35 mcg (7 gange den officielt anbefalede mængde) i alle landets helsekostbutikker og i utallige webshops. Og husk, det er D3, som du skal have.

8 kommentarer:

  1. Hej Budzinski!

    Super spændende blog.

    Hvor stor en dosis D-vitamin tager du dagligt, og tager du andre vitaminer?

    SvarSlet
  2. Hej drip - tak for de opmuntrende ord. Jeg tager en-to piller a 35 mcg (1400 i.u.) dagligt i vinterhalvåret. Det svarer til 7-14 gange den anbefalede dosis, men lidt over den mængde, som cancerforeningen i Canada anbefaler. Mine børn får også en enkelt ca. hver anden dag.

    Jeg køber nogle, som er d3 i olivenolie i en lille kapsel fra dkpharma.dk.

    Jeg spiser en del grønt og frugt normalt, så jeg tager ikke andre vitaminer fast. Der er dog noget a- og e-vitamin i min torskeleverolie. Og et par gange om ugen tager jeg også en dosis longo vital eller en almindelig multivitamin-mineral-pille.

    Hvad med dig? Nogle gode tips?

    SvarSlet
  3. Hej Budzinski

    Har du mærket nogen forskel på før og efter den dosis D-vit.?

    Hilsen Inger

    SvarSlet
  4. Hej Inger - Jeg har ikke mærket det store sådan rent fysisk, det kan være, at en fysisk virkning er forsvundet i de andre eksperimenter, jeg laver. Jeg er dog heller ikke sikker på, at man partout skal mærke noget her. Jeg hæfter mig ved de undersøgelser, der viser, at lavt d-vitamin korrelerer med kræfttilfælde, at mange former for kræft er mere udbredt, jo højere breddegrad.

    Det er jo også åbenlyst, at fortidsmennesket har fået masser af d-vitamin - vi boede jo det meste af tiden i Afrika. Den får vi ikke nu pga. breddegraderne og pga. tildækning, solcreme osv.

    Derfor er jeg blevet overbevist om, at det er godt at supplere sin kost med stoffet. Overdosis er i øvrigt kun fundet ved ekstremt høje doser i lang tid. Slet ikke i nærheden af min dosis.

    SvarSlet
  5. Nej det kommer nok an på hvordan ens tilstand er inden, og om man f.eks. lider af vintertræthed.

    Inger

    SvarSlet
  6. Nu hvor du nævner vintertræthed, så har jeg ved nærmere eftertanke nok har færre af de der ugidelighedsfornemmelser her i vinter end jeg plejer. Men igen, det er ikke det store.

    SvarSlet
  7. Jeg tager 35 mcg og det samme får min datter( hun får dog også lidt mere i sin kalkpiller så hun ender med 45 mcg hvilket er passende til en teenager
    Ingen af os har været rigtig syge denne vinter på trods af mit arbejde med mange mennesker og sygdom. Jeg havde en led forkølelse på 3-4 dage og det var det.
    Jeg lider normalt af mega meget vinterdepression- men det har jeg slet ikke haft trods denne lange vinter.

    Min datters humør har også været godt trods hendes alder.
    E fik for en årrække siden målt sin D vitamin niv i blodet og det var rigtig lavt trods Kalkpiller med 5-10 mcg i og ingen solcreme- så jeg er ikke i tvivl om at man bør tage det hele året undtagen måske juni- august.

    SvarSlet
  8. Det ville nok være en god ide at få det målt, jeg bliver bare endnu mere træt ved tanken om at skulle til lægen.
    Min datter som er knap teenager har nemlig også virket unormalt træt på det sidste. Det er en lidt vanskelig alder m.h.t. sund levevis, nu de er for store til at lege så meget ude mere, så får hun heller ikke så meget lys.

    SvarSlet