mandag den 22. marts 2010

Mættet fedt godt - nu også på TV 2

Nu hvor TV 2 Nyhederne også beretter om den nye forskning om mættet fedt, der viser, "at det ikke er så dårligt endda", bliver det spændende at se, om resten af pressen følger trop. Kostbloggerens forudsigelse? Fedtfattige opskrifter og advarsler mod æg, smør, fløde og fedtkanter vil fortsat dominere mediebilledet.

Det er egentlig meget morsomt. Med hjemmel i De 8 Kostråd har de danske medier i årevis proppet os med skræmmehistorier om, hvor vigtigt det er at spare på det animalske fedt. Den foreslåede erstatning har ofte været hurtige kulhydrater som i "skrab brødet", "meljævning i stedet for fløde i sovsen", og "fedtfattige kødudskæringer suppleret med raffineret stivelse på tallerknen" (frem for fedtRIGT kød og grønsager). Og nu viser det sig, at det netop er de hurtige kulhydrater - og IKKE fedtet - der gør os syge.

Jeg tror, det kommer til at tage 25 år at vende denne skude. Sundhedsjournalister og hele det offentlige sundhedsapparat har i 30-40 år været fokuseret på det fedtfattige. Det ligger på rygraden. Hvis de skal ændre deres anbefalinger, kommer de på en måde til at tabe ansigt. Og så tror jeg, at de inderst inde slet ikke kan tro på denne nye forskning. Det er et skisma på linje med "jorden er rund og ikke flad".

Arne Astrup, der ellers stod bag sidste års spændende Mættet fedt-konference på Christiansborg, slår desværre stadig på tromme for De 8 Kostråd og rådet om at spare på fedtet. Det er nemlig vigtigt i kampen mod diabetes og overvægt, fortæller han. Kostbloggerens kommentar er, at kostfedtet ikke er den store skurk mht. fedme og sukkersyge. I hvert fald viser forskning, at færre kulhydrater og mere fedt i kosten forbedrer risikofaktorer for hjertesygdom, type 2 diabetes og metabolsk syndrom.

Se TV 2's indslag HER.

Den indgroede modstand mod mættet fedt gør altså, at Astrup og velsagtens hele den danske diætiststand nu sætter deres penge på Fuldkorn i erkendelse af, at hurtige kulhydrater er skadelige. Et lille lyspunkt var det dog, at han frikendte fed ost og mørk chokolade. Røræggene, flæskestegen og højrebet må vente lidt endnu.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar