lørdag den 3. april 2010

Alt for Damerne rabler om fedt

Ugebladet Alt for Damerne er faktisk et rigtigt godt blad. Spændende lange artikler, gode interviews og portrætter og masser af tips til en sund livsstil. Kort sagt, alt det Eurowoman burde være, men ikke formår. I denne uge giver bladet en god guide til at få øget sin forbrænding – og en fæl omgang volapyk om fedt.


Køber du Alt for Damerne i denne uge, får du 15 tips til, hvordan du kan kickstarte din forbrænding og aktivere et vægttab uden at skrue op for motionen. Der er rigtig mange gode råd blandt de 15. Det første handler om at spise mere protein, og her kan mange Salat & Brød-kvinder helt sikkert lære noget. Der skal æg, kød, fisk eller ost på tallerknen til ALLE måltider.

Spis chili, lav intervaltræning, drik blot kaffe og grøn te, øg muskelmassen, drop alkohol og vælg fiberrige grønsager (de anbefaler også føj-føj-fuldkorn, men ingen er jo perfekte) ... det er jo alle sammen råd, som kan bruges umiddelbart og som givetvis vil sætte forbrændingen i vejret, hvis man kommer fra en standardkost og –livsstil.

Råd nr. 8 handler om fedt, og her går det altså helt galt for vores kære journalistpige. Jeg vælger at citere ordret, for det er egentlig mægtig morsomt. Og så fortæller det noget om den berøringsangst over for animalsk fedt, som er så udbredt over alt i den danske presse:

Vælg sunde fedtsyrer

Der skal fedt til at forbrænde, men ikke hvilken som helst slags fedt. Umættede fedtsyrer, fx fra olivenolie, hjælper kroppen til at forbrænde flere kalorier end mættet fedt, fx fra animalske produkter.
Det handler om molekyler. Populært sagt kan man forklare det sådan, at umættede fedtsyrer kan optage stoffer fra kroppen på vej igennem fordøjelsessystemet, mens mættede fedtsyrer bare lunter ind og lægger sig til rette.


Det er tydeligt nok, at man her har opdaget, at fedt har en nødvendig plads i kosten, men man ser sig nødsaget til at finde på et eller andet for fortsat at dæmonisere det animalske fedt, og så tyr man til rendyrket volapyk efter devisen: Går den, så går den.

Mættet fedt ”lunter ind og lægger sig til rette”, mens umættet fedt ”kan optage stoffer fra kroppen på vej gennem fordøjelsessystemet”! Oversat: Mættet fedt feder, umættet fedt fjerner på magisk vis ”stoffer” fra ”kroppen”. Er det ikke morsomt?

I næstsidste råd, ”Spis den rette morgenmad”, har man chancen for at fortælle Danmarks kvinder, at man roligt og i sundhedens navn kan erstatte knækbrød/cheasy eller Special K/minimælk med æg og bacon eller en anden protein- og fedtrig ret. Men nej. Fromage Frais med fiberdrys lyder menuforslaget.

Og dermed ender vi på den samme blindgyde, som pressen og myndighederne har ledt os nedad i de sidste 30 år: Spis kaloriefattig, fedtfattigt og fiberrigt.

Trist, trist, trist.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar