søndag den 9. maj 2010

Mmmm - Rå og ubehandlet mælk

Kostbloggeren er i godt humør for tiden, for han har fået adgang til økologisk mælk fra en samvittighedsfuld mælkebonde ... direkte fra tanken. Rå og upasteuriseret mælk fra køer, der hele tiden spiser græs og ellers har en smule økomajs og minimalt med korn i kosten. Og mælken? Dejlig fed, naturhvid med milde gule toner og med en smag, der minder lidt om vaniljeis.

Drikkeri af rå mælk, altså mælk der hverken er homogeniseret eller pasteuriseret, har ikke den store udbredelse i Danmark. Og dog. Da jeg snakkede med min mælkebonde om dette, sagde han, at jo, det havde da stor udbredelse. Alle landets mælkebønder og deres familier drikker da aldrig andet! Oveni er der så en gruppe af forbrugere, der henter deres mælk direkte hos en lokal mælkebonde frem for i supermarkedernes kølemontrer.

USA Goes Raw!

I USA er der en kæmpestor og voksende råmælks-interesse. I Californien og en håndfuld andre stater sælges ubehandlet mælk i supermarkeder - bl.a. fra producenten Organic Pastures - og i de andre stater køber folk det direkte hos mælkebonden eller opretter 'indkøbsforeninger'. Også delekøer er udbredt.

En stor del af æren for denne tendens må gives til Weston A Price-organisationen, der har anbefalet rå mælk i årevis og i dag skubber til fænomenet med hjemmesiden REALMILK.COM. Her kan man også læse nærmere om de sundhedsmæssige aspekter ved indtagelse af rå mælk.

I staten Massachussets, hvor det ikke er tilladt at sælge rå mælk, har myndighederne slået ned på disse indkøbsforeninger, hvor den hvide væske alligevel finder vej til forbrugeren. Det kan man læse mere om i denne artikel:

The raw story:
Drinkers of unprocessed milk don’t want the government to put them out to pasture

Mens de danske myndigheder har en nærmest panisk angst for rå mælk, har man i andre dele af Europa et mere nuanceret forhold til sagen. I Slovenien sælges rå mælk fra automater på markederne, mens selve den engelske dronning er kendt for at drikke rå mælk fra sine køer på Windsor Castle.

Kostbloggeren vil skrive meget mere om rå mælk i fremtiden - foreløbig skal der blot lyde et højlydt SKÅL! (Og et løft på hatten til Homo Carnivorous, der er så venlig at dele sin mælkebonde med Kostbloggeren).

23 kommentarer:

 1. Misundelse er en grim ting........
  hvor jeg dog savner min gamle naboes jersyekøer ( der godt nok ikke var øko men gik på græs hele året

  SvarSlet
 2. Er selv mere fokuseret på korrekt fodring end øko, hvilket du sikkert også er. Økokøer der 200 dage om året æder økosoja er en joke.

  SvarSlet
 3. Det minder mig om "høosten". Jeg var på landet, på en økogård der leverer til Naturmælk, den dag de lukkede køerne ud, og der var forskellige smagsprøver, bl.a. på høosten. Det siger vel sig selv at køerne ikke får andet end græs og hø. Den smager virkelig godt, og skulle forhandles i Føtex, her i min lokale Føtex har de bare ikke taget den hjem , de mener den er for speciel til at de kan sælge den.

  Inger

  SvarSlet
 4. Måske skulle de kalde den Naturost i stedet for Høost, der lyder lidt skodagtigt.

  Og så et løft på hatten til Homo Carnivorous, der har været så venlig at dele sin mælkebonde med Kostbloggeren (tilføjet ovenfor) ;-)

  SvarSlet
 5. Hej du
  har selv ledt højt og lavt efter råmælk i københavnsområdet. Er det noget, man kan få del i på den ene eller anden måde?
  venlig hilsen Caroline
  (langtidsluskebukslæser af din blog)

  SvarSlet
 6. Hej Carolineluskebuks ;-)

  Ja, det er svært at finde. Send mig en mail på kostbloggeren )at( yahoo.com, så tager vi den derfra.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej jeg er også meget ivrig.. i sagen så jeg ville osse gerne inviteres til den hemmelige råmælke klub mvh. henrik- skriv gerne på anandajidasa@hotmail.com på forhånd tak :)

   Slet
 7. Når vi engang får taget os sammen til at lave en WAP afdeling i dK så skulle mælkedeling måske være en del af en hjemmeside ?

  Der er stort set ingen mælkbønder hernede mere :(
  Kun grise på stald

  SvarSlet
 8. Ja, for det første er der langt imellem dem og for det andet endnu længere imellem dem, som man har nok tillid til til at købe mælk af dem.

  Apropos WAP, så har jeg hørt fra pålidelig kilde, at Sally Fallon er helt oppe at køre over den danske fedtskat. Hun mener, at det kan være ulovligt. Nu kender hun selvfølgelig ikke dansk lovgivning, men måske kunne man lægge sag an imod Skatteministeriet for at få dem til at bevise, at "indtag af mættet fedt øger risikoen for hjertekarsygdomme mv.", som de skriver på deres hjemmeside som begrundelser for fedtskatten ;-)

  SvarSlet
 9. JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA det kunne være fedt ;)

  SvarSlet
 10. Hø-ost? det er sgu da at spænde ben for sit eget produkt fra starten af :(
  Tænk hvis man solgte grøntsager på hvilken gødning de havde fået. Gylle broccoli!? nej vel?

  SvarSlet
 11. Hej,

  interessant...jeg er også blevet opmærksom på det og indset at jeg rent faktisk gerne vil have råt mælk istedet for pasteuriseret. Har nogen gode idéer, når man nu bor i Kbh. og ikke kender nogen landmænd.

  kontakt gerne på: mr DOT baaz AT gmail DOT com

  På forhånd tak!

  SvarSlet
 12. TaK for interessen. Jeg sender dig en mail senere. Godt nytår ;-)

  SvarSlet
 13. Hey everyone. Sorry for not being able to write in Danish (yet). I would really love to find a source of raw milk from any type of A2 cows (Jersey’s, Guernsey, Asian and African). I live in Aarhus. Can anyone please help me?
  sebastiancatana at gmail dot com
  På forhånd tak! :)

  SvarSlet
 14. Hej Dorthe,

  Jeg har ikke modtaget nogen mail endnu. Men det kan måske skyldes at Gmail har ændret min mail fra @gmail.com til @googlemail.com.

  Prøv igen...

  PFT.

  SvarSlet
 15. Hej

  Ledte efter det tæteste på Kbh hvor man kunne købe noget rå mælk og faldt over det her. Måske en landmand der sælger det? Jeg er også villig til at køre lidt udenfor Kbh, dog ikke alt for langt :) Jeg har også en mail hvis nogen kender til noget: s030195@student.dtu.dk

  På forhånd tak

  SvarSlet
 16. Leder efter muligheder for at købe råmælk i Århus området. Nogen der kan pege i den rigtige retning.

  på forhånd Tak Max (max (at) schmeling (dot) dk)

  SvarSlet
 17. Osted Ost og Mejeri leverer gerne råmælk. Man bør ringe og bestille det i løbet af formiddagen, for at være sikker på at få noget ...

  Har lige selv været et smut i Osted Ost og Mejeri og handle:

  1 liter double creme (50%)
  2 liter rå sødmælk
  1 stort stykke Brie de Meaux (fransk rå mælke brie)
  1 stort bæger smør

  Kunne ikke tørre det fjollede grin af fjæset da jeg kom hjem - det er da for vildt at man kan få sådanne lækkerier mindre end 4 km fra sin hoveddør :-)

  SvarSlet
 18. Jeg er Kost vejleder og personlig træner, og ville MEGET gerne have fingrene i et mejeri som tør sælge råmælk til et brede publikum. Evt. gennem en slags forening som WAP organisationen gør i USA.
  Levere Osted Mejeri virkelig rå mælk til alle som vil købe det??
  Mvh Martin

  SvarSlet
 19. Er man i Københavnsområdet sælger Smidstrupgård ifølge www.lokalevarer.dk/smidstrupgaard og en godt nok halvgammel artikel på www.aok.dk/shopping/oekologisk-marked, råmælk foran Frederiksberg Rådhus lørdag kl. 10-17; det var måske værd at tjekke, om de stadig gør det...

  SvarSlet
 20. Hej,

  Som SU - studerende på den københavnske stenbro, der kun er i besiddelse af sin cykel samt et klippekort til den offentlige transport, ville det være en stor glæde, hvis jeg kunne finde rå mælk, enten eller inden -eller udenfor voldene.

  Jeg kan kontaktes på:

  defoenss@gmail.com

  SvarSlet
 21. Det der omtales har ikke noget med råmælk at gøre, det er ubehandlet mælk.
  Råmælk er fra den første malkning efter en ko har kælvet. Det gør det nok ikke nemmere at skaffe, og er næppe heller det som flertallet ønsker at drikke.
  mvh leif

  SvarSlet
 22. Hej folkens. Leder desperat efter et sted at købe råmælk her i KBH området. Er der nogle af jer der har nogle kontakter?

  vh

  Daniel

  SvarSlet