Ugens helt er træneren Robb Wolf. Han bor i Chico, Californien, hvor han driver det legendariske NorCal træningscenter. Han har tidligere været ernæringsekspert og uddannet instruktører inden for det populære CrossFit, men røg i efteråret i unåde hos organisationens ledere. Grunden? Bl.a. den, at han anbefalede en paleo-diæt frem for den kostform, som CrossFit sværger til, The Zone.Sammen med makkeren Andy Deas laver Robb podcast-showet Paleolithic Solutions. De er oppe på 33 afsnit nu, og de fleste af dem er virkelig værd at bruge en lille time på. Showet ligger på iTunes, og der er også adgang til det fra hjemmesiden
RobbWolf.Com, hvor der også findes shownotes med links mv. til de enkelte shows.
Formatet i deres show er baseret på en Q & A. Andy Deas stiller spørgsmål, som Wolfs lyttere og læsere har sendt ind, og så svarer Robb ... ofte med ret lange svar fyldt med god information om træning og kost.
I den første håndfuld shows er formatet og lydkvaliteten ikke helt på plads, så lad være med at stå af på grund af det. I hvert fald fra og med show nr. 7 kører det for de to herrer.
Loren CordainI den nærmeste fremtid har de lovet at have professor
Loren Cordain (ham med The Paleo Diet og The Paleo Diet for Athletes) med i showet. Robb er faktisk i færd med at skrive en bog sammen med Cordain. Arbejdstitlen er Paleo Diet for Power Athletes.
I sin filosofi trækker Robb Wolf på sin baggrund inden for biokemi, sin store erfaring som træner og kostvejleder samt kendinge som Kurt Harris fra
PaNu, Arthur De Vany fra
Evolutionary Fitness og Stephan fra
WholeHealthSource.
Lad mig sige det lige ud, Robb Wolf og Andy Deas har en supergod kemi, og de er hylende morsomme indimellem. De har fx intet til overs for kornprodukter overhovedet, og det falder jo fint i tråd med holdningerne her på siden. Deres kostplan bliver beskrevet igen og igen som denne: Kød og grønsager, nødder og frø, noget frugt, en smule stivelse og ingen sukker. De anbefaler desuden fiskeolie. Simpelt, men effektivt.
Selve historien om Wolf og CrossFit er værd at sætte sig ind i - især for underholdningens skyld. Der er dog så mange vinkler på den, at du foreløbig selv får lov til at grave historien frem på nettet ...
Et af Wolfs bedste blogindlæg finder du her:
Are We Crazy? Her forklarer han sin filosofi.
Super spændende! Jeg dykker selv mere og mere ned i denne verden. Jeg er pt. igang med "The Primal Blueprint" som kan anbefales, og: http://www.marksdailyapple.com/
SvarSletTak for en fed! blog
Hej Frank, dejligt at kunne byde dig velkommen på bloggen! Er selv også i gang med PB og har fulgt Mark Sisson i tre år. Han har virkelig gjort det godt. Det er fedt at se nogle af de der TV-klip med ham, hvor han står der, 57 år gammel og skåret i granit, og fortæller den oftest måbende studievært, at man skal spise gode animalske fedtstoffer og lade kornprodukterne blive på hylden ;-)
SvarSletMeld endelig tilbage med dine erfaringer fra din primale livsstil!
Hej budzinski, rart at se du holder bloggen kørende!
SvarSletTak for tippet med Green Lea-smør - både billigere og bedre!
Hvor køber du normalt dit kød henne?
Mange hilsner,
Kaspar
Hej Kaspar - jeg har faktisk lagt mærke til, at Green Lea tit er udsolgt i min lokale biks - og at prisen er sat et par kroner op. Jeg skulle bare have holdt min mund ;-)
SvarSletjeg køber normalt kød hos enten Rasmus på Dalens Økologi eller Siegfried på Helgenæsgaard. Jeg har skrevet om Rasmus her:
http://kostbloggeren.blogspot.com/2009/10/breaking-news-kd-i-topkvalitet-truet-af.html
Og Siegfried her:
http://kostbloggeren.blogspot.com/2009/04/vilde-stude-giver-landets-bedste-kd.html
Siegfrieds kvier og tyrekalve lever vildt og spiser udelukkende naturlig kost.
God appetit.
hvad mener du om Intermittent Fasting? er det noget som er værd at prøve
SvarSletHej Lars - ja, lige da det kom frem - jeg læste første gang om det hos dr. Eades på Proteinpower.com - troede man jo, at det var en fribillet til at spise hvad som helst, når man bare holdt 24 timers pause tre gange om ugen. Men den gik vist ikke.
SvarSletLæser man Wolf og Martin Berkhan (leangains.com) og så fx LifeSpotlight.com, så taler de om gode resultater. Berkhan mener ikke, at man skal faste i det daglige i mere end 16 timer ad gangen - dette for ikke at tømme glukogendepoterne og begynde at danne sukker af musklerne. Det lyder som et godt argument. Og 16 timer uden mad skulle være godt for at gendanne insulinfølsomheden. Spiser man aftensmad kl. 18.00 og venter med morgenmanden til kl. 10.00, ja, så er man næsten i mål der (det sværeste for mange er nok at lade være med at fylde indenbords om aftenen).
Dyreforsøg viser jo, at kalorierestriktion eller IF giver forlænget levetid, men CR-fans er vist ret triste. Og ham deres guru, Walford?, døde vist for nogle år siden - ikke særlig gammel.
IF efter Berkhans principper - 16 timers faste - er i hvert fald noget, jeg vil give et skud her snart ... gerne kombineret med noget målrettet intens vægttræning.
Tjek leangains.com og hans Guide to Leangains. Det er spændende læsning. Man skal bare passe på med ikke at blive skræmt af billederne af ham - han har en BF på to eller sånoget ;-)
Hej Lars, der er en lige en tilføjelse. Jeg hørte lige Robbs podcast - 4. afsnit - i går aftes. Han taler om IF. Efter hans mening, så er IF noget, man kan hæfte på til sidst, når alt andet er på plads. Altså ikke som en af de første ændringer, man laver. Først skal kosten være paleo og uden gluten (og uden mejeriprodukter, siger han). Træningen skal være i orden - tung, intenst og uden for meget cardio. Søvnen - vågn udhvilet om morgenen uden vækkeur eller gå tidligere i seng. Sov i komplet mørke. Downtime hver 4. uge - hvor man træner mindre intenst. De vigtigste kosttilskud på plads: Omega 3, magnesium, d-vitamin .... Og så måske lidt IF til at sætte prikken over i'et.
SvarSletHåber du kan bruge det.
det afsnit må jeg nok hellere høre, men jeg har vist det meste på plads, jeg dyrker dog en del cardio, men jeg har heller ikke som mål at blive større.
SvarSletlige nu er det 13 timer siden jeg spiste sidst og jeg er ved at blive pænt sulten så frokosten skal vist snart indtages :)
Jeg har snart hørt dem alle sammen, og der er guld at finde overalt ;-)
SvarSletHej Budzinski
SvarSletJeg er for nyligt faldet over din blog. Den har inspireret mig til at læse en masse nyt om mad og ernæring - et område jeg altid har været interesseret i.
Som sygeplejerske oplever jeg netop hvordan folk bliver mere og mere syge -og tykke - og hvordan det etablerede sundhedsvæsen er magtesløse overfor mange af disse sygdomme. For at gøre skaden større informerer vi dem stadig om "ikke at spise kolesterol, mættet fedt, osv, osv" Det er til at græde over. Jeg håber det ændrer sig lige så stille, der skal vist sluges en del kameler først hos "ernæringseksperterne."
P.s - når vi nu taler om fedt og om at kokosolie skulle være sundt: Hvordan ser du på gammeldags "Palmin", det vores mormor kogte klejner i, det er jo ren kokosolie?
Hej Sygeplejerske - Palmin er jo en herlig tysk opfindelse: raffineret kokosolie. Hvis du spørger alle dem, der sælger Økologisk Ekstra Jomfru Kokosolie, så er Palmin nok en inferiør vare, men mon ikke den er næsten lige så god?
SvarSletPalmin er jo noget hårdere end øko-kokosolie, så der er nok sket en hærdning i fremstillingen. Den lille smule umættede fedtstoffer i olien er blevet hydrogeneret. Inde på Palmin.com kan man læse lidt om emnet ... på tysk.
Det er svært at finde ordentlig information om Palmin, fordi al kommunikation om kokosolie enten er fra 'de alternative', som roser Øko-Xtra-Virgin til skyerne, eller 'de etablerede', som advarer mod kokosolie generelt pga. de mættede fedtsyrer.
Jeg kan godt lide den økologiske, fordi den smager lidt af kokos. Palmin er helt smagsneutral, så den er sikkert helt fin at stege i.
Både Palmin og den dyre er i hvert fald fyldt med den gode laurinsyre - ca. 50 %.
Re: Kamelerne, så er det spændende at se, hvordan Arne Astrup langsomt tilslutter sig de fedtglades lejr. Lige nu er det blot det mættede fedt i ost og chokolade, han anbefaler, men det er naturligvis bare en begyndelse.
Hej Sygeplejersker - her er lige en tilføjelse. Jeg måtte lige en tur på pubmed for at finde nogle undersøgelser. Denne her - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19767885 - har vist, at jomfruolien, som er udvundet ved en våd-proces, har en bedre indvirkning på blodfedtet måske pga. et større indhold er polyphenoler, gunstige sekundære plantestoffer. Den raffinerede kokosolie - palmin - klarede sig ikke så godt. Forsøgene er dog lavet på rotter.
SvarSletJeg tror, at kunsten må være at finde en billig jomfruolie - ikke nødvendigvis den der hundedyre økologiske en af slagsen. I de lande - Filipinerne og Indien - hvor man bruger meget kokosolie i kosten, bruges jomfruolie (ifølge Wikipedia). Måske kan man finde en jomfruolie hos en indvandrerkøbmand?
lige en sen tilføjelse til indlægget... robb wolf kommer og holder paleo seminar/foredrag i well-come i hellerup d. 9 okt...
SvarSlettilmelding her:
http://robbwolf.com/2010/06/29/paleolithic-solution-seminar-denmark/