fredag den 4. juni 2010

Ugens skurk: Himmerlandskød

Den bedste bid af Danmark. Sådan markedsføres Wienerpølser fra Himmerlandskød, der lige for tiden kan fås i Netto. Virksomhedens hjemmeside bugner med lovord om kvalitet og dyrevelfærd, og smagen er da også helt i top. Der er bare ét problem med "Den bedste bid af Danmark". Den indeholder nervegift.

EDIT: NB - LÆS OGSÅ "UGENS HELT: HIMMERLANDSKØD".

Den er mægtig tillokkende, ikke sandt? Etiketten ovenfor? Den bedste bid af Danmark. Godt dansk kalvekød. Kalven på forsiden spiser græs, kvægets perfekte føde. Det giver det bedste kød og den bedste fedtkvalitet, så produktet skulle være helt fantastisk. Den smager da også godt, pølsen. Men det er snyd.

Vender man pakken om og kigger på ingredienslisten, bliver man først rigtig glad. Der bruges 106 gram kød til 100 g pølse, man bruger ærtemel i stedet for hvedemel og forholdet mellem fedt og protein er perfekt, 1:1. Humøret daler dog, når man kigger nærmere. Pølserne indeholder nemlig både Smagsforstærker E261 og Hydroliseret vegetabilsk protein, også en smagsforstærker.Industrien elsker disse forholdsvis uskyldigt lydende ingredienser. De indeholder nemlig glutamater, som er voldsomt smagsforstærkende. Har du et produkt, der smager lidt godt, kommer det altså til at smage meget godt, når du tilsætter disse stoffer. Problemet er bare, at glutamat er en excitotoxin. En nervegift. Glutamat kan både beskadige og dræbe hjerneceller. Alligevel er det tilladt og godkendt som tilsætningsstof, fordi man mener, at det i små mængder er uskadeligt (vi har immervæk omkring 20 milliarder hjerneceller, så pokker da bekymre sig hvis der ryger et par stykker i den gode smags navn).

Nedenfor kan du se et snart 20 år gammelt indslag på det hæderkronede amerikanske nyhedsprogram 60 Minutes. Her får du en god forklaring på, hvorfor E621 eller mononatriumglutamat (MSG) er noget værre skidt, sætningerne "dangers to children", "provokes asthma", "hazard for developing youngsters" og "irreversible brain damage" burde i hvert fald få enhver til at tænke sig om, før man sætter pølser med smagsforstærker foran sine børn.

Hvis du også er bekymret over, at "Den bedste bid af Danmark" skal proppes med nervegift, så send en mail til info@himmerlandskoed.dk (og alle andre pølsemagere, der bruger smagsforstærkere) og giv din mening til kende.Og husk, nervegiften glutamat har mange navne ud over smagsforstærker E621: Hydroliseret protein, sojaekstrakt og gærekstrakt blandt mange andre.

EDIT: NB - LÆS OGSÅ "UGENS HELT: HIMMERLANDSKØD".

5 kommentarer:

 1. Det er øv- for det var faktisk en af de mere velsmagende pølser uden gris !

  SvarSlet
 2. Ja, trist. Kender du lavidaverde.dk? Jeg har fået en masse trafik derfra, fordi Tanker om Kost er deres Ugens Link! Ret blæret.

  SvarSlet
 3. super nej men det ser spændende ud
  Tillykke med det

  BTw - har du set dagens politiken debat- de er godt nok remt pt mht de danske kostråd ;)
  http://politiken.dk/tjek/article986678.ece?track=jplisterseneste

  så også lige den her danske sammenfatning afbla Frank Hu ´s tanker...
  http://www.natur-drogeriet.dk/print.cfm?Udok=yes&id=4840

  SvarSlet
 4. Hej Budz og Henriette.

  Man kan bare blive så træt af, hvor svært det er at finde nogle ordentlige madvare uden tavelige møg tilsætningsstoffer og andet lort.
  Det er så irriterende, at man skal være så meget på vagt og være bevidst når man handler sin føde. Man føler nærmest man har fundet en skat, når man endelig finder et hæderligt og rent produkt :-(

  Ang. artiklerne:
  Jeg har et forslag, skulle vi ikke gå sammen om at sponsorere et eksemplar af Gary Taubes "good calories, Bad calories" til Peter Marckmann og de andre ignoranter der mere interesset i at fremstå som dem der har ret på bekostning af folkesundheden, fremfor rent faktisk at forholde sig til den forskning der foreligger. Arrh kan blive så irriteret...

  SvarSlet
 5. Hej Ronnie, god idé med gaven til Marckmann. Man kan jo sende den fra Amazon i flot indpakning og det hele.

  Som I kan se, så er Himmerlandskød ugens helt - de har simpelthen droppet krydderiblandingen med de kunstige smagsforstærkere. Herligt!

  SvarSlet