fredag den 21. maj 2010

Raw Food ... inkluderer kød, selvfølgelig

Fredagshelten i denne uge (måned, kvartal?) er Daniel Vitalis. Han er en kultfigur inden for den nye og hypertrendy Raw Food-bevægelse, men har for nylig set lyset i form af en stor og aggressiv bisonokse.

Som en af hovedfigurerne inden for raw vegan-folket er det måske ikke ligefrem påfaldende, hvor meget Daniel Vitalis trænger sig på som 'helt' her på bloggen. Men faktisk kan han vise sig at blive en del af det store paradigmeskift, der er nødvendigt, hvis menneskeracen igen skal blive sund og rask og fortjent indtage den øverste plads i fødekæden.

Mange veganere og vegetarer fik for nylig deres rå chokoladekage galt i halsen, da deres Wunderkind dukkede op på youtube, mæskede sig i råt kød og elskede det:Vitalis har godt fat i raw-bevægelsen og med hans vejledning og grønne lys til kødfedt- og -proteiner over for veganerfolket, kunne man håbe på, at bare nogle stykker af dem ville få øjnene op for, hvor sundhedsskadelig deres diæt egentlig er i det lange løb. Som Vitalis fortæller i dette interview med en af de danske rawfoodister par excellence Søren Wolff, så er Raw Vegan kun holdbart i en kort periode som en slags terapi-kost:

Søren Wolff interviewer Daniel Vitalis


Søren Wolff driver bl.a. hjemmesiden RawFood.dk, hvor du bl.a. kan købe den formidable Vita-Mix, kongen blandt blendere, samt adgang til et seminar her i landet med Vitalis.

Mindful eating af råt kød
Kostbloggeren har spist råt kød og rå æg (især blommer) som en del af sin kost de sidste 2-3 år - og for nylig også rå mælk - og fik efter at have set videoen foroven lyst til en gang tartar - selvfølgelig lavet med kød fra vildtlevende køer og æggeblommer fra fritgående, lokale øko-høns:Der er cirka 150 gram finthakket (med kniv) skært oksekød, et halvt lille løg, lidt tørret chili, salt, 'italiensk krydderi', lidt cayennepeber, et skvæt æblecidereddike, to blommer og 1 spsk olivenolie (kødet var næsten fedtfrit, så derfor ekstra fedt). Det hele blandes sammen og stilles til side et stykke tid, så det kommer op i nærheden af stuetemperatur. Dér smager råt kød nemlig bedst.

Når du spiser det, så hav Mindful Eating i baghovedet. Nyd hver eneste rå, møre, krydrede, let saltede og cremede bid. Tænk med respekt på det dyr, der har vandret rundt - i dette tilfælde uden for synsvidde af mennesker på Helgenæs - i 2-3 år, levet sit liv 100 % naturligt i en værdig flok og gnasket planter og græs og intet andet.

Behøver Kostbloggeren at fortælle, hvor lækkert det var? Det var kæmpelæske-tæskelækkert ;-)

Kostbloggeren ønsker alle en god og kødfuld pinse!

5 kommentarer:

 1. 150g? Amatør! ;)

  SvarSlet
 2. LOL - Jamen, jeg ligger der på ca. 30-35 g protein pr. måltid, er det ikke nok? (næste gang hakker jeg løgene lidt finere ...)

  SvarSlet
 3. Har du læst artiklen om kulhydrater og fedt i dagens Politiken. Vand på møllen! - Selv Arne Astrup synes at være kommet til fornuft...
  håber de dropper den fedtskat.
  //C

  SvarSlet
 4. Hej Caroline - ja, den så jeg godt. Herlig læsning. Jeg tror, at Arne A har indset sagens rette sammenhæng for længe siden. Han er bare nødt til at lave kovendingen langsomt for at bevare troværdigheden. For to år siden udgav hans eget tidskrift Obesity Reviews en artikel, der viste, at low-carb, hi-prot, hi-fat var "lige så god eller bedre" end en fedtfattig diæt mht. både vægttab og forbedring af risikofaktorer - læs denne: http://kostbloggeren.blogspot.com/2008/08/fedtfattigt-nederlag-vil-astrup-de-sin.html

  Sidste år var han vært for en stor konference på Christiansborg, hvor mættet fedt var på dagsordnen og blev frikendt af tre udenlandske eksperter.

  Denne gang havde han mørk chokolade og fed ost med som eksempler på sunde madvarer med stort indhold af mættet fedt. Næste gang bliver det sikkert en oksehøjrebsbøf med en ordentlig fedtkant ;-)

  Fedtskatten skal nok få lov at stå. Lige som andre tossede skatter og afgifter. Selv om man for længst har fundet ud af, at nødder og mandler egentlig er ret sunde, så er der stadig 25 kr. pr. kilo i importafgift på dem.

  SvarSlet
 5. Det ser ret lækkert ud. tak fordi du delte linket med mig. tror jeg vil hoppe på den i aften. der ligger en slagter, hvor jeg bor, så mon ikke jeg kan få noget frisk kød af god kvalitet der :)

  SvarSlet