mandag den 27. september 2010

Fyld køleskab og fryser med sommersmør!

Danske økologiske køer skal gå på græs i sommer-halvåret eller mindst 150 dage om året. Mælkefedtets kvalitet er altså allerbedst i den periode, idet de kære køer får deres artsbestemte føde, hvilket giver fedtet et godt indhold af omega-3 og CLA - helt fantastiske fedtstoffer for os mennesker - og et tilsvarende lavt indhold af Omega-6, hvilket er en fedtsyre, som vi får alt for meget af. Derfor lyder anbefalingen herfra, at du får fyldt fryser og køleskab op med sommersmør. Det kan kun gå for langsomt.

Lige nu går køerne på græs mange steder på de danske marker - i hvert fald de økologiske. Sommerhalvåret nærmer sig sin afslutning, hvilket betyder, at de i mange tilfælde ryger indenfor, hvor kosten fx kan være korn og majs eller i bedste fald ensilage eller tørret græs. Der er derfor ingen tvivl om, at smørret har lige nu har den allerbedst mulige kvalitet.

Ryd montren!
Min lokale Netto havde i weekenden en god pris på noget af Danmarks bedste smør, den økologiske variant fra Naturmælk. Den er lavet af pasteuriseret fløde, hvor de fleste andre lignende produkter - fx Harmonie fra Arla - er lavet på højpasteuriseret fløde. Smørret fra Naturmælk har med andre ord fået den mest nænsomme behandling, som dansk lov tilllader i dag (smør lavet på rå fløde må vi foreløbig kigge i vejviseren efter). Det er desuden kærnet med mælkesyrekultur, hvilket giver det en fin, syrnet smag.

Prisen var 14 kr. pr. pakke, og vi tømte naturligvis kølemontren - ganske uselvisk. 10 pakker står i køleskabet og skal nok blive spist den næste måneds tid eller halvanden. De øvrige (på billedet) er pakket ned tre og tre i fryseposer - for at smørret ikke skal tage 'smag' af fryseren - og lagt i -18 grader. Så kan man bare tage en pose ud en gang i mellem og lade dem tø op i køleskabet.

Hvis du nogensinde har været i tvivl om, hvorvidt det er en god idé at have smør med på menuen i forhold til fx Minarine, plantemargerine eller andre forarbejdede og smørbare blandingsprodukter, så smid Sally Fallon her i øret og lyt til hendes intro-snak om ernæring. Sally Fallon står i spidsen for Weston A Price Foundation, der promoverer oprindelige diæter som omtalt i dr. Weston A Price's bog "Nutrition and Physical Degeneration". I denne snak fortæller Fallon også om fordelene ved rå mælkeprodukter samt nyttigheden af at lade sine unger udsætte for alskens bakterier - det opbygger nemlig et stærkt immunforsvar.

Sally Fallon - Om smør og andet godt

PS - Det kan give nogle hævede øjenbryn i kassekøen, når man sådan fylder båndet op med smør. Man kan selvfølgelig lyve og lade en bemærkning falde om, at man har Storebagedag nede i børnehaven, men Kostbloggeren kan bedre lide at sige noget i retningen af: "Det her smør er det sundeste de har i hele butikken". Bare lad dem kigge, for dælen da! De, der hæver øjenbrynene mest, er ofte nogle lidt overvægtige typer, hvis del af båndet er dækket af hvidt brød, pasta og skummetmælk.

2 kommentarer:

  1. Å det er bare skønt- vi har også hamstret - både Natursmør- som er favoritten- men også Thises smør som har været billigt her på det sidste i min lokale brugs. Jeg tro de har fattet at jeg ikke skal bage ;) men i starten spurgte de altid Nå der er nok fødselsdag når der røg 2-4 pakker smør på disken

    SvarSlet
  2. Nu er det længe siden du skrev indlægget, men har du kendskab til om køerne selv (altså kødet) også ændrer fordelingen af n-3 og -6-fedtsyrer? Mark Sisson har en artikel om det: http://www.marksdailyapple.com/monday-musings-new-grass-fed-study/
    For så handler det jo ligeledes om at forsyne sig med kød i løbet af sommeren!

    SvarSlet