torsdag den 16. september 2010

Paleo eller Raw Vegan? Du bestemmer

Den etablerede danske kostvejledning, som den giver sig udtryk i fx De 8 Kostråd, har det meget svært med alternative kostformer. Kernesund, Raw Vegan, Low-Carb og Stenalderkost får dem til at råbe vagt i gevær og skrige videre om nødvendigheden af at indtage kornprodukter, fordi de jo indeholder en masse essentielle næringsstoffer. Korn, som først kom ind i menneskekosten for 4-5000 år siden, er naturligvis ikke spor essentielt for en art, der har udviklet sig igennem millioner af år. Men hvilken alternativ kostform skal man vælge? Hvem har ret? Hvem er troværdig?

I et forsøg på at sætte et par af de alternative kostformer i perspektiv præsenterer Kostbloggeren her to forskellige tilgange. Den første video er en motivationsvideo med bl.a. Raw Vegan-guruen Markus, der på nærmest evangelistisk vis lokker folk ind i folden. Den anden video (to stillbilleder + lyd, sorry, det er hurtigt mixet sammen) er et uddrag fra Robb Wolfs seneste podcast (Paleolitchic Solutions - episode 45). Vi kommer ind midt i spørgsmål om motivation, når man lægger sin kost om. Spørgeren har nemlig bemærket, at det er svært at smide korn og sukker (no shit!). Robb Wolf giver sit bud på en pep-talk. Lyt til begge og vurdér, hvor fornuften og hvor vanviddet ligger.


Go Raw Now!
Robb Wolf "the Philosopher"Kostbloggerens syn på Raw Vegan er helt klart: Det er en anvendelig udrensningskost i en periode. Paleo - som faktisk indkapsler Raw Vegan, hvis man skal være helt ærlig - er anvendelig og YDERST anbefalelsesværdig for hele livet.

Du vælger.

13 kommentarer:

 1. Angående Raw Food videoen:

  Jeg kan godt li den med at skrive malnutrition som dødsårsag :)

  Fedt at springe kostpyramiden i stykker. DØ! :)

  Ca. 4.30 inde i videoen hopper kæden da fuldstændig af. Der hvor de begynder at tale om, at kød ikke er nødvendigt. At tage elefanter som eksempel på, at styrke ikke kræver kød fordi elefanter er stærke og elefanter spiser græs er jo helt godnat. Elefanter er skabt over evolutionær tid til kun at leve af planter. Det er vi ikke. At lave sådanne mærkelig sammenligninger bør få ALLE med fornuft til at reagere. Desværre ser man den type mærkelige rationaliseringer tit - især hos vegetarer.

  Og der er jo INGEN videnskabelige belæg for, at proteiner i grønt er bedre end dem i kød. Snarere tværtimod. Man kan jo besøge nutritiondata.com og sammenligne. Man er nød til at anholde sådanne argumenter straks men hører dem og forlange videnskabelige beviser med adgang til datamaterialet. Ellers kan alle jo fyre mærkelige citater af.

  Robb Wolf siger i en af hans podcast at man skal ind og se på kausalitet. Ikke kun korrelation, men også kausalitet. Det er vigtigt, hver gang. Hvis folk siger noget uden at kunne forklare processen, så er det højst sandsynligt ikke sandt.

  De har nogle imponerende resultater fordi de rammer nogle rigtige ting, men andre steder går de da helt forkert. Ved at fjerne korn fjerner man jo også daglige kemiske angreb på kroppen og overload af kulhydrater... Derfor er det meget sandsynligt at det er fraværet af autoimmun reaktioner, der forklarer noget af velværet.

  Videoen i sig selv er ikke overbevisende for mig...

  I øvrigt findes der en bog angående mennesker og tilberedt mad, hvis man er interesseret i det: Catching Fire: How Cooking Made Us Human (http://www.amazon.com/Catching-Fire-Cooking-Made-Human/dp/0465020410/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1284634367&sr=8-1)

  SvarSlet
 2. I virkeligheden er Raw jo utroligt tæt på Paleo. De skal bare lige tage skridtet videre og samtidig spise råt kød. Så kan vi altid tale om tilberedning senere - selve fødevarerne er på plads.

  Du har selvfølgelig set denne her med Daniel Vitalis, ikke?

  http://kostbloggeren.blogspot.com/2010/05/raw-food-inkluderer-kd-selvflgelig.html

  SvarSlet
 3. Tja... Jo, men kød er bare så vigtig i paleo, at det er svært at tage det ud og stadig tage det seriøst :)

  Hvor får du dit kød fra? Jeg spiser også gerne råt, men man skal være meget sikre på kvaliteten.

  SvarSlet
 4. Helt enig - Jeg gad bare godt være en flue på væggen, når de danske rawfoodies skal opleve Daniel Vitalies på scenen d. 2.-3. oktober på staden og høre om, hvordan han spiser rå bison og ÆLSKER det!

  Jeg køber store portioner hos fx http://www.dalensokologi.dk/. Jeg kender Rasmus, der har sit kvæg gående på Hjarnø i Horsens Fjord. De får græs hele året og en smule korn i finishen (det tager et stykke tid, før kornkost forringer fedtkvaliteten, så jeg finder det okay).

  Jeg har i mange år købt hos Siegfried på Helgenæsgaard. Han havde vilde dyr gående. De var menneskesky og måtte skydes inden slagtning. Man kunne ikke komme nær dem.

  http://kostbloggeren.blogspot.com/2009/04/vilde-stude-giver-landets-bedste-kd.html

  Han er dog ikke aktiv lige pt. - måske har Fødevarestyrelsen lukket ham, de var altid efter ham, sagde han, fordi hans dyr ikke sådan lige kunne inspiceres af dyrlæger ;-)

  Både Rasmus og Siegfried er friske på at levere indvolde og ekstra fedt og knogler.

  Freddyogko.dk er også mit go-to sted. De sælger også græsfodret i store mængder. Jeg har dog blot købt nogle af deres faste pakker igennem Coop.dk. Men tjek hans side.

  Jeg har næsten altid fryseren fuld med alskens udskæringer, og det er en stor og velkommen udfordring at kokkerere med fx lårtunge og osso buco. Langtidsstegning (stegeso i 24 timer) i ovn på 80 grader gør alle de billige udskæringer superlækre!

  Endelig køber jeg en del Premium oksekød i Brugsen. Det er australsk og som sådan græsfodret. De giver dem korn i 14 dage før slagtning, så det er også acceptabelt.

  Alle disse har jeg spist rå uden problemer. Noget af det bedste er at købe en Premium tyndsteg med en bred fedtkant og så skære den ud til bøffer. Noget af fedtkanten kan man skære ud og spise rå. Det er gyldent, mand. Men jeg tilbereder dem oftest, da jeg har små børn.

  Har du selv nogen gode steder? Et godt sted at starte er landkoeb.dk og så søge økologisk.

  SvarSlet
 5. Jeg har skrevet til dalens økologi men jeg fik aldrig svar tilbage :(. Det så ellers godt ud. Havde også fat i Siegfried, men ak, for sent. Jeg har købt meget hos slagteren på kultorvet. Venlig betjening, masser af gode hjemmelavede kødprodukter, men københavner priser. Det er garanteret ikke gratis at have butik på kultorvet!. De ville ikke give græsfodret garanti fordi at det syntes de ikke at de kunne, men meddelte at alt økologisk kød SKAL på græs halvdelen af året, og mange dyr også får masser af græs om vinteren (som f.eks ensilage) fordi at det er billig foder. Jeg kan konstatere at der er stor forskel i konsistens på deres og på kornfodret kød selv hvis det er af høj kvalitet. Kornfodret = mere gele agtig og det er virkeligt tydeligt når kødet er råt. jeg syntes ikke at det er rart at tygge i. Såeah. De får sikkert græs nok til at det er ok, men er træt af prisen.

  De har iøvrigt også en ostebutik med masser af gode råmælks oste! samme sted, på den anden side af bygnigen. Ikke strengt taget paleo, men det smager godt og giver masser af energi.

  SvarSlet
 6. Hehe bud, ja det er fedtet der smager godt. Proteinet er bedre hvis det får lidt varme, men meget animalsk fedt smager genialt i rå/lunet form. Prøv at tage sådan en fedtkant og lune forsigtigt op. Ikke den steger bare så den bliver blød. Det er guf!

  SvarSlet
 7. H.C., du skal bare bestille via hans hjemmeside. Det har jeg selv gjort. Næste levering er i uge 45.

  Yup, fat rules ;-)

  SvarSlet
 8. Ellers kan man prøve at finde nogle af de der mikro landmænd som har lidt dyr gående.
  Jeg har hernede i det sydsjællanske ofte købet 1/2- 1/4 kalv/ko fra folk som kun har få dyr gående.
  De bedste var simmenthaler/hereford blandninger- dyr som fik lov til at patte LÆNGE hos deres mor- mest fik græs og hø og kun fik ganske lidt korn til slut.
  MEN det kræver selvfølgelig at man har råd til at smide det store beløb på bordet på en gang OG orker at skære kød ud - koge suppe etc.

  Købte også et 1/2 gotlænder lam af en veninde- dejligt kød.

  Jeg er nu mest til krølfedt - rigtig sprødt med salt på- bliver sådan helt hulekoneagtig ;)
  Min teeanger synes det er klamt ... men så er der mere til mig ;)

  SvarSlet
 9. Hej :-) jeg hoppede på Raw Food bølgen et halvt års tid og fik store "hule" øjne og gennemsigtig hud. Blev mega træt - sikkert mangel på jern og b12 vitamin.

  Jeg tog ca 5 kg på, der satte sig lige på maven. Sikkert frugtsukkeret. Spiste konstant og følte mig aldrig mæt.

  Heldigvis lod jeg mig inspirere til at skifte til Paleo. Og det var et nemt skifte - jeg tilføjede blot fisk, æg og kylling i første omgang. Nu spiser jeg også lækre bøffer og tilberedte grøntsager. Hvilken en lettelse !!

  Og min krop har næsten smidt fedtet igen og jeg er frisk og i godt humør. Og dejlig mæt :-) jubii.

  SvarSlet
 10. @Henriette - Krølfedt, uhmmmm. Jeg skal på et tidspunkt have fat i din sydsjællandske kødmand. Jeg HAR bestilt hos Dalens Økologi med levering her i uge 45, men næste gang vil jeg gerne have noget endnu mere lokalt ;-)

  @Ex-veganer - Interessant lille rapport, du giver os der. For den 'rette' person er det helt sikkert, at frugter i overdrev sætter sig lige på maven. Fruktose er en stor synder. Det er skønt, at du fortæller, at skiftet var nemt. Det er jo nogenlunde samme principper, som jeg også påpeger i dagens indlæg.

  Kan du fortælle noget om, hvordan du blev inspireret til Paleo? Kender du RawPaleoDiet.com? Derinde har de rawfoodies, der bare også spiser animalske sager.

  SvarSlet
 11. Jeg aner ikke om hun stadig sælger
  .. da jeg ikke har købt det sidste års tid.... Har ikke kunne lokke min mor til at dele (så det har mest været lam og mindre stykker okse kalve kød.

  SvarSlet
 12. @budzinski - jeg er crossfitter, og følte mig mere og mere svag som Raw Food veganer og kunne dårligt vedligeholde min muskelmasse.

  Jeg blev inspireret af de andre CF´ere, som begyndte på Paleo diæten. De så mere og mere fitte ud :-)

  Jeg har fundet ud af, at jeg er mega sukkerfølsom - og får cravings af selv et stykke frugt. Så dem forsøger jeg at undgå til daglig.

  Jeg har fået inspiration til Paleo via http://whole9life.com/ og http://www.marksdailyapple.com/

  Og fed blog du har - jeg bliver også inspireret her på siden :-)
  Bor du på Djursland ? ved du om man kan få lækkert kød hos Slagter Kruse - http://www.slagter-djursland.dk/

  Nej - jeg har ikke hørt om RawPaleoDiet.com - det lyder spændende - vil jeg straks tjekke ud ...

  SvarSlet
 13. Hej Anonym,

  Nej, jeg bor ikke på Djursland, men her i Midtsjælland. Slagter Kruse er jo stedet, hvor Siegfried fra Helgenæsgaard fik slagtet sin vilde dyr, så manden kan ikke være helt forfærdelig. Jeg har bare ikke på fornemmelsen, at Kruse går specielt meget op i græsfodrede dyr sådan generelt. Premium-kødet fra Brugsen er australsk og derfor græsfodret indtil 14 dage før slagtning (påstår Brugsen).

  Ellers må du og søge efter noget græsfodret kød efter de dessiner, som Henriette beskriver ovenfor. Små brug, hvor du kan se de går på græs. Køb stort ind til fryseren. Tjek også www.landkoeb.dk.

  Whole9 er også ret gode venner med Robb Wolf, som vi godt kan lide her på siden. Jeg kan godt lide Melissas The Carrot Train to Crazy Town: http://whole9life.com/2010/04/crazytown2/

  SvarSlet